Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Március 15. - Újra itt a Szavak forradalma, idén két előadással

A győri származású Járai Márk (Halott Pénz) és a szintén győri Deego (Barbárfivérek) is fellép az Erkel Színház színpadán, a Red Bull Pilvaker keretében.

Március 15-én ismét megrendezik a Red Bull Pilvakert, ahol napjaink jól ismert rapperei, zenészei és színészei öltöztetik modern köntösbe a magyar költészet klasszikusait. A nagy érdeklődésre való tekintettel nemzeti ünnepünkön dupla előadással tér vissza a Szavak forradalma az Erkel Színház színpadára. A korábbi fellépőkhöz csatlakozik többek közt Szabó Simon, Fábián Juli, Papp Szabi (Supernem), Halott Pénz és Jakab Juli.

„Látjátok ezt a táncot? Halljátok e zenét? Akik még nem tudtátok, most megtanulhatjátok, hogyan mulat a nép" – idézi Petőfi Sándor Föltámadott a tenger című költeményét a Red Bull Pilvaker idei mottója. Minden eddiginél látványosabb produkciót láthat az, aki a nemzeti ünnepen az Erkel Színházba látogat. A cél változatlan: a Red Bull Pilvaker zenei alapokra helyezett költeményekkel hozza közelebb a fiatalokhoz a költészet legjavát, ezzel tisztelegve irodalmi és történelmi örökségünk előtt.

Gőzerővel próbáltak a héten is az előadók. Fotók: Somay Márk
Gőzerővel próbáltak a héten is az előadók. Fotók: Somay Márk

Újdonság, hogy 2015-ben két előadást is élvezhetnek az érdeklődők, az első 18 órakor, a második 21 órakor kezdődik az Erkel Színházban. Stílszerűen 1848 forintos áron indult a jegyértékesítés, előadásonként 1848 darab jegy talált gazdára.

Több művész is „újrázik" a színpadon, így például Fluor Tomi, Diaz, Wolfie (Punnany Massif), Dipa (DSP), Bom (DSP), Snow, Fura Csé, Kiss Ádám, Delov Jávor, Sub Bass Monster és a Random Trip zenekar, valamint Kautzky Armand is visszatérő szereplő a Red Bull Pilvakerben. Új művészek is feltűnnek idén az Erkel színpadán, például Fábián Juli, Jakab Juli, Szabó Simon illetve Halott Pénz, Deego, MC Fedora és Papp Szabi (Supernem). Nem lesz hiány friss produkcióban sem: négy új dal és három további vers átirat került bele a repertoárba.

Fotó: Somay Márk
Fotó: Somay Márk

„Nagyon eredetinek tartom a kezdeményezést, hogy humorral, zenével, versekkel és elgondolkodtató szövegekkel hozzuk közel a fiatalokhoz a forradalmi eszméket. Még sosem láttam annyi baseball sapkás gyereket a színházban, mint a tavalyi előadás alatt" – mondta Kiss Ádám stand-up humorista. Hozzá hasonlóan Fluor Tomi is menő, egyedi és botrányosan jó kezdeményezésnek tartja a Szavak forradalmát, amely megmutatja: az irodalom és a hip-hop számtalan módon kapcsolódnak egymáshoz. „A Red Bull Pilvaker bizonyítja, hogy a hip-hop tulajdonképpen maga is irodalom, és megszünteti azokat a sztereotípiákat, amelyek szerint a műfaj csak a gengszterkedésről szól. Az idei produkció hatalmas show lesz, még a tavalyinál is menőbb előadásra lehet számítani" – nyilatkozta Fluor Tomi, aki azt is elárulta, húga ennek az előadásnak köszönhetően szerette meg a Föltámadott a tenger című Petőfi költeményt.

“A Red Bull Pilvaker egy olyan színfolt az ország kulturális életében, amiből nem lehet kimaradni. Annyi neves kortárs művész szerepel egyszerre, ami az irodalmi értékek mellett is nagy élményekkel kecsegtet, kihagyhatatlan. Lassan nincs már Magyarországon olyan fiatal, aki ne ismerné a Red Bull Pilvakert, vagy ne hallott volna a produkcióról" – magyarázta Szabó Simon.

A Red Bull Pilvaker az 1848-as forradalom költeményeinek modern átirataival indult hódító útjára 2012-ben. Az alapkoncepció azóta sem változott, az esemény a magyar költészet klasszikusait modern köntösbe öltöztetve hozza közelebb a fiatalokhoz a magyar kultúrát és történelmet.

Az idei év első dala Kosztolányi Dezső Légy csak magad vers átiratából született Dipa, Fura Csé, NB és MC Fedora előadásában. A dal ide kattintva elérhető >>

Két nap alatt minden jegy elfogyott az előadásokra. Az eseményt 21:00 órától a Petőfi TV, 22 órától a Petőfi Rádió közvetíti március 15-én.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az Audi Hungaria a Győri Filharmonikus Zenekar új partnere

Az Audi Hungaria Motor Kft. és a Győri Filharmonikus Zenekar az együttműködés útjára lépett. Tovább olvasom