Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Március 15. - itt a megye összes programja

Az 1848-as Forradalom és Szabadáságharc megemlékezéseinek részletes, megyei programajánlója, Abdától Vámosszabadiig.
Abda, Március 14., péntek ’48-as emlékmű, kápolna, 16 óra
Megemlékezés. Köszöntőt mond Balogh Sándorné. A köszöntőt egy verses irodalmi összeállítás követi. Ünnepi beszédet mond dr. Szakács Imre. A szónoklatok után ünnepi koszorúzás.


Beled, Március 14., péntek ÁMK Művelődési Ház, 11.30 óra
Kiállítás megnyitása a tanulók munkáiból.
13.30 óra: kulturális bemutató.
16.30 óra: községi ünnepély, Jakab Zoltán alpolgármester ünnepi beszédet tart. Ezt követően a községi emlékműnél koszorúzás lesz.Bezenye, Március 15., szombat Művelődési ház, 16 óra
Az ünnepség programja: az általános iskolások ünnepi műsora, vándorkiállítás az újszülöttellátásért, Machó Judit viseletkészítő, győri népi iparművész által készített szép magyar viseletek kiállításának megnyitója, Káldy Károly fazekas, a népművészet ifjú mestere bemutatja mestersége fortélyait.


Bősárkány, Március 15., szombat
Római katolikus templom, Fő tér, művelődési ház, 10 óra

Ünnepi szentmise, celebrálja: Maráz Sándor címzetes apát, majd ünnepi koszorúzás. Beszédet mond Áldozó István történész-levéltáros. A műsort az általános Iskola 7. osztályosai zárják.


Csorna, Március 15., szombat, Petőfi-szobor, 10 óra
Megemlékezés a Petôfi-szobornál. Az ünnepség szónoka: Tubán József evangélikus lelkész. Közreműködnek: a Csornai Általános és Művészeti Iskola, Óvoda tanulói.


Darnózseli, Március 14., péntek, Sportcsarnok, 18 óra
Ünnepi beszédet mond Böröndi Lajos költő. A műsorban közreműködnek: a Szigetköz Körzeti Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény tanulói és az Őszirózsa Nyugdíjasklub énekkara. Az ünnepséget követően koszorúzás a Kossuth-emléktáblánál. Közreműködnek: a közösségi ház versmondói és az Őszirózsa Nyugdíjasklub énekkara.


Dunakiliti Március 14., péntek Faluház, 16.30 óra
Megemlékezés. Beszédet mond Szokoli Sándor polgármester. Fellépnek: a Dunakiliti Őszidő Népdalkör Sárközi Ferencné vezetésével, megemlékezés a Dr. Batthyány-Strattmann László Általános Iskola irodalmi szakkörösei közreműködésével, Kasza Palkó, a hős (jelenet Móra Ferenc Kuckó király c. írásából dramatizálva). Rendező: Gráczolné Pausits Katalin, szereplők: az iskola tanulói.


Enese Március 14., péntek Iskolai aula, 18 óra
Az ünnepi műsorban a Borostyán Kórus dalcsokra után Mesterházy József mond ünnepi beszédet. Ezt követi az általános iskolások műsora. Majd a résztvevők megkoszorúzzák Hetvényi István emléktábláját.


Écs Március 15., szombat Művelődési ház, 16 óra
Megemlékezés, koszorúzás, ünnepi beszédet mond Mondovics László polgármester. Közreműködnek: az általános iskola diákjai és a népdalkör citeraegyüttese.


Fertőd Március 14., péntek Városháza, díszterem, 18 óra
Az ünnepsén beszédet mond dr. Lanczendorfer Erzsébet országgyűlési képviselő, a KÉSZ győri elnöke. Közreműködnek az általános iskola és a zeneiskola diákjai.


Fertőszentmiklós Március 15., szombat Művelődési ház, 16 óra
Ünnepi műsor, beszédet mond Horváth Tibor polgármester. Az ünnepségen közreműködnek: Csiszár Péter – szavalat, a napközi otthonos óvoda nagycsoportosai, Rozmaring Hagyományőrző Nyugdíjas Egyesület, Laczó András, a Magyar Állami Operaház énekművésze (tenor), Sztankovits Béla, a Magyar Állami Operaház gitárművésze. Az ünnepség után koszorúzás a Petőfi Sándor-szobornál.

Győr

Március 14., péntek Győr Város Levéltára, 16 óra
„A forradalom és szabadságharc győri dokumentumai" című kiállítás. Válogatás Győr Város Levéltára 1848–49-es dokumentumaiból a szabadságharc 160. évfordulója tiszteletére. Megnyitja dr. Ottófi Rudolf, Győr megyei jogú város alpolgármestere. Ünnepi koszorúzás a forradalom és szabadságharc győri vezetőinek állított emléktáblánál. (Győr Megyei Jogú Város Közgyűlése állította a szabadságharc 150. évfordulója tiszteletére.) A város nevében koszorúz dr. Ottófi Rudolf, Győr megyei jogú város alpolgármestere. Könyvbemutató. Losonczy Tóth Árpád: Egy boldog menyasszony levelei – Meszlényi Terézia és Tanárky Auguszta levelezése. A kiadvány a Győri Tanulmányok Füzetek 2008/13. sorozatban jelent meg. Ismerteti: Perger Gyula, a Xántus János Múzeum igazgatója.

Március 15., szombat Petőfi-szobor, 9.30
Az ’56-os Magyar Közösség, a Horthy Miklós történelmi Társaság és a Wass Albert Kisalföldi Magyar Gárda rendezésében koszorúzás lesz a Petőfi-szobornál. Meghívott vendég: Murányi Levente ’56-os szabadságharcos.

Ünnepi megemlékezések a megyében
Koszorúzási ünnepség. Ünnepi beszédet mond Borkai Zsolt, Győr megyei jogú város polgármestere. Az ünnepségen közreműködnek: Györgyfi József, a Győri Nemzeti Színház magánénekese, a Győri Tánc- és Képzőművészeti Iskola tanulói, valamint a Rába Fúvószenekar.

Honvéd liget, Szent István út, 11 óra
A Veres Péter Mezőgazdasági Szakképző Iskola, Kollégium Győri Lovas Nemzetőr Díszszakaszának és a IX. Gróf Nádasdy Ferenc Hagyományőrző Huszár Bandérium felvonulása.

Richter Terem, 12 óra
Ünnepi díszközgyűlés. Győr Megyei Jogú Város Díszpolgára kitüntető cím és a Pro Urbe Győr díjak átadása.

Városház tér, 19 óra
„Kossuth izenete" („...virtust tenni szép hazánkért...") A Lippentő Kulturális Egyesület ünnepi gálaműsora.

Győr-Ménfőcsanak, Március 14., péntek, Bezerédj-kastély, 9 óra
Ki tud többet Petőfiről? – vetélkedő a megye 5–6. évfolyamos tanulói részére. Galgóczi Erzsébet novellaíró verseny 10–18 évesek részére, majd eredményhirdetés.

10 óra: Megyei szövegértési verseny az általános iskola 4. évfolyamosai részére.

10.30 óra: Vaskakas Bábszínház: Nagyi, mesélj! – a versenyző gyerekeknek.

Március 15., szombat, Kopjafa, Szabó János-emlékmű, 17.30 óra
Kerületi ünnepély, megemlékezés az ÁMK tanulóinak műsorával, majd koszorúzás a kopjafánál és a Szabó János-emlékműnél. Ünnepi beszédet mond: Borkai Zsolt, Győr megyei jogú város polgármestere.


Győrszentiván Március 14., péntek Új temető, 10 óra
Koszorúzási ünnepség az ismeretlen hősi halottaink emlékhelyénél (kopjafa az új temetőben). Közreműködnek: a Sugár úti óvodások, valamint a Móricz Zsigmond Általános Iskola tanulói.

Hősök szobra, 10 óra
Koszorúzási ünnepség a Kör téri óvodások közreműködésével.

Molnár Vid Bertalan Közösségi Ház, 17 óra
Ünnepi műsor. Közreműködnek: Ecker Gyula, a részönkormányzat elnöke, József Attila Kórus, Móricz Zsigmond Általános Iskola, Váci Mihály Általános Iskola Kórusa.

Hősök szobra, 18 óra
Fáklyás felvonulás, koszorúzás a Hősök szobránál. Közreműködik a József Attila Kórus. Eső esetén az óvodások műsora, a fáklyás felvonulás és a koszorúzás elmarad.


Győrsövényház, Március 14., péntek 17 óra, faluház
Az általános iskola tanulóinak ünnepi műsora, beszédet mond Hokstok Imre polgármester.


Győrújbarát, Március 14., péntek Kossuth-szobor, művelődési ház, 16.30 óra
Az ünnepi rendezvény koszorúzással kezdődik a Kossuth-szobornál, majd fáklyás menet indul a művelődési házig. Itt a műsort követően ünnepélyes képviselő-testületi ülésen kerülnek átadásra Győrújbarát község 2008. évi kitüntető címei. A műsor résztvevői: a Baráti Dalkör és Citerazenekar, Spanicsek Attila (tárogató) és a II. Rákóczi Ferenc ÁMK jelenlegi és volt diákjai.


Halászi, Március 15., szombat Ünnepi istentisztelet a templomban, 16.30 óra
17.30 óra: a Szent Márton-iskola ünnepi műsora az intézmény tornatermében.
18.15 óra: községi megemlékezés a templomtéren és koszorúzás.
18.45 óra: fáklyás felvonulás a Halászi Lovasbandérium kíséretével a Petőfi-szoborhoz (a Mosoni-Duna-hídnál).


Hegykő, Március 14., péntek Közösségi ház, 15.30 óra
Az általános iskola Maskara Diákszínpadának előadása.
16 óra: a Hősi kertben Ivanics Ferenc országgyűlési képviselő mond ünnepi beszédet. Az ünnepségen közreműködik a fertődi J. Haydn Zeneiskola fúvószenekara.Hédervár, Március 15., szombat, Hivatal melletti park, Kossuth-emléktábla, 18.00 óra
Ünnepélyes zászlófelvonás, Juhász József ünnepi köszöntője.
18.10 óra: fáklyás felvonulás a Kossuth-emléktáblához.
18.25 óra: Nádasi István ünnepi megemlékezése, Nemzeti dal – elmondja: Szalai Zoltán, Kossuth-toborzó az asszonykórus előadásában, koszorúzás – Juhász József, dr. Mayer Béla, emlékfaültetés – Hujber Gézáné, Göndöcs László, Kovács Gyula, Lőrinczy Sándor, Németh Mihály díszpolgá-
rok.Hövej, Március 14., péntek Emlékpark, 18 óra
Az ünnepi műsorban fáklyás felvonulás és emlékműsor lesz.Jánossomorja, Március 14., péntek, Balassi Bálint Művelődési Ház, 17 óra
A Jánossomorjai Körzeti Általános Iskola Központi Iskolájának zenés irodalmi műsora. Ünnepi beszédet mond Berti Csaba, a Balassi Bálint Ifjúsági Klub vezetője.

17.50 óra: fályás menet a Szabadság-emlékoszlophoz. Közreműködik a Jánossomorjai Fúvós Egyesület.
18 óra: koszorúzás a Szabadság-emlékoszlopnál.


Kajárpéc, Március 15., szombat, Kispéci evangélikus temető, 8.30 óra:
Koszorúzás Matkovics János huszár százados síremlékénél.
10 óra: istentisztelet a katolikus templomban, majd ünnepi műsor a kultúrházban. Beszédet mond Jankovits Béla evangélikus lelkész. Közreműködnek az iskola 7. osztályos diákjai és az óvodások.


Kapuvár, Március 15., szombat, Szabadtéri színpad, 10 óra
Petőfi Sándor Az apostol című előadása, közreműködik a versmondó stúdió. Ünnepi köszöntőt mond Ivanics Ferenc országgyűlési képviselő, majd a Kapuvár Térségi Iskola Pátzay Pál Tagiskola tanulóinak ünnepi megemlékezése következik. Koszorúzás az 1848-as emlékműnél a városi fúvószenekar közreműködésével. Rossz idő esetén a Rábaközi Művelődési Központban.


Kimle, Március 15., szombat, Művelődési ház, 16 óra
Ünnepi megemlékezés a ’48-as forradalom és szabadságharc emlékére. A műsorban szerepelnek a helyi kulturális csoportok. A megemlékezés után kerül sor a 2008. évi helyi kitüntetések átadására is.


Koroncó, Március 14., péntek, Hősi park, 16.30 óra
Ünnepi megemlékezés és koszorúzás a Hősi parkban.


Kunsziget, Március 15., szombat, Kultúrház, 18 óra
A kunszigeti fiatalok és az általános iskola tanulóinak műsora. Ünnepi beszédet mond: Lendvai Ivánné polgármester


Lébény, Március 15., szombat, Közösségi ház, 17 óra
A Lébényi Általános Iskola énekkarának előadása, majd ünnepi beszédet mond Kovács Gábor polgármester, végül ünnepi műsor, melyet az általános iskola tanulói adnak elő.


Mecsér, Március 15., szombat, Baross Gábor Faluház, 10 óra
Ünnepi műsor, koszorúzás, emléktábla-avatás, Mecsér történelmét bemutató fotókiállítás.


Mosonszentmiklós, Március 14., péntek, Művelődési ház, 12 óra
Az önkormányzat és a helyi általános iskola megemlékezése a márciusi eseményekről, az ünnepi műsort az 5. osztály tanulói adják elő.


Mosonszolnok, Március 14., péntek, Hősök emlékműve, művelődési ház, 18 óra
Koszorúzás a Hősök emlékművénél, majd az általános iskolások ünnepi műsora következik a művelődési házban. Ünnepi beszédet mond Török Sándor polgármester.


Mosonmagyaróvár, Március 14., péntek, Fehér Ló Közösségi Ház, 18 óra
„Moson megye 1848–49-ben" című kiállítás, amelyben a Múzeumbarátok Egyletével és a Hansági Múzeummal együtt tisztelegnek az 1848-as forradalom és szabadságharc előtt. Megnyitót mond Vida István tanár-újságíró. Tárlatvezetést a gyűjtemény tulajdonosa, Németh Alajos magángyűjtő tart. Közreműködik Sádenberger Péter versmondó, s a Verbunk Kommandó Léber László táncpedagógus vezetésével.

Március 15., szombat, Mosoni temető, 10 óra
Megemlékezés és koszorúzás a kopjafánál és a ’48-as honvédsíroknál. A Piarista Általános Iskola és Középiskola rendezvénye.
11 óra: ünnepi szentmise a mosoni Nepomuki Szent János-plébániatemplomban. Ezt követően koszorúzás a mosoni plébániahivatal falán elhelyezett Kossuth-emléktáblánál.
13.30 óra: koszorúzások a mosonmagyaróvári ’48-as emlékhelyeken. (A város civil szervezeteinek rendezvényei.) Soós János honvéd sírja (magyaróvári temető), Széchenyi István-emléktábla (Városház utca), Kossuth Lajos-emléktábla (Deák Ferenc tér), Deák Ferenc-emléktábla (Deák Ferenc tér), Zeyk Domokos ’48-as emléktábla (egyetem-vár).
15 óra: városi ünnepség és koszorúzás a Hansági Múzeumnál és a ’48-as emlékműnél. Közreműködnek: a Móra Ferenc Általános Iskola 4. c osztálya és a Mofém Fúvószenekar. Beszédet mond Vida István tanár, újságíró.

Magyaros vendéglő, 17 óra
A Mosonmagyaróvári Polgári Kerekasztal Egyesület a Batthyány Akadémia rendezvényén: dr. Barsi Ernő néprajzkutató 1848–49 zenei öröksége című előadása.

Nagycenk Március 14., péntek Községháza, 17 óra
Ünnepi műsor és megemlékezés, beszédet mond Ivanics Ferenc országgyűlési képviselő.
18 óra: koszorúzás a Széchenyi-szobornál.
18.30 óra: Görgey Artúr, a szabadságharc tábornoka címmel tartanak előadást a Széchenyi István Általános Iskola aulájában. A helyszínek között fáklyás felvonulás lesz. Közreműködnek: a nagycenki Széchenyi István Általános Iskola művészeti csoportjai, a Honvéd Hagyományőrzők és a Nagycenki Versmondó Kör.


Osli, Március 14., péntek, Iskola előtti udvar 16 óra
Az óvodások és iskolások ünnepi műsora.


Petőháza, Március 15., szombat, Millenáris emlékpark, 17.30 óra
Az esti szentmisét követően fáklyás menet indul a Millenáris emlékparkba. Ünnepi beszédet mond Piskolti Béla polgármester.


Rábacsécsény, Március 15., szombat, Temető, 10 óra
Megemlékezés Vajda Ferenc honvéd alezredes sírjánál. Közreműködnek az általános iskola tanulói és az Ágota Nyugdíjasklub.


Sokorópátka, Március 14., péntek
A közösségi ház előtti tér (rossz idő esetén az iskola tornaterme), 17 óra
Ünnepi megemlékezés, beszédet mond Mecséri Lajos polgármester, ezt követi az általános iskola 6. osztályának ünnepi műsora, valamint fáklyás felvonulás indul a Kutassy emlékparkba.


Sopron, Március 15., szombat, Széchenyi tér, 10 óra
A város lakói a Sopron Város Fúvószenekara és a Juventus Koncert Fúvószenekar zenés ébresztőjére ébrednek. A Széchenyi téren ünnepi koszorúzás lesz. Ünnepi beszédet mond Fodor Tamás polgármester. Közreműködik Szépligeti Mátyás egyetemi hallgató és a Liszt Ferenc Pedagógus Énekkar.

A Fő téren 11 órakor kezdődik az ünnepi műsor. A szabadságharc hőseinek emlékére a Honvéd Színház, a Honvéd Táncszínház és a Hegedős együttes lép fel, majd Petőfi Sándor hőskölteménye alapján A helység kalapácsa című táncjátékot adja elő a Honvéd Táncszínház. (Rossz idő esetén az ünnepi műsort a Liszt Ferenc Konferencia- és Kulturális Központban tartják.)Szil, Március 15., szombat, Kultúrház, 18 óra
Megemlékezés, ünnepi műsort adnak a Szent István Körzeti Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény tanulói, valamint a Linkó citerazenekar tagjai. Köszöntőt mond Tóth Péter egyetemi hallgató, a Kaproncai Oktatást Támogató Alapítvány támogatottja. Koszorút helyez el az 1848-as emlékműnél a polgármester és az iskola igazgatója.


Szárföld, Március 15., szombat, Petőfi park (rossz idő esetén a templom), 17.30 óra
A megemlékezés szentmisével kezdődik a templomban, utána fáklyás felvonulás lesz a parkba.

18 óra: megemlékezés és ünnepi műsor a Petőfi parkban. Beszédet mond: Ivanics Ferenc országgyűlési képviselő.


Táp, Március 14., péntek, ’48-as emlékmű, 13.30 óra
Ünnepi emlékműsor az általános iskola aulájában, ezt követően megemlékezés és koszorúzás az 1848-as Hősök emlékművénél.


Tét, Március 15., szombat, Művelődési ház, 9 óra
Az ünnepi megemlékezésen beszédet mond Bereczkiné dr. Kovács Piroska, Tét város jegyzője. A műsorban közreműködnek a Kisfaludy ÁMK énekkara és diákjai. A műsort felvonulás követi a katolikus temetőbe, ahol elhelyezik a megemlékezés koszorúit a honvédsírokra.


Veszprémvarsány, Március 14., péntek, Művelődési ház, 17 óra
Ünnepi műsor és koszorúzás.


Vámosszabadi, Március 14., péntek, Faluház nagyterme, 14 óra
Ünnepi megemlékezés. Az ünnepséget az óvodások és kisiskolások közös műsora nyitja, majd fellép a nyugdíjasklub énekkara. Ünnepi beszédet mond a község polgármestere.

Összeállította: Ollári Gergely

Olvasóink írták

  • 1. joco1 2008. március 15. 06:16
    „Remélem mélton fogjuk megünnepelni ezt a szép napot. A verbális és tényleges "tojásdobálok "pedig "magukba szállnak" és ottnon maradnak vagy Ök is a TÖBBSÉGNEK megfelelöen ünnepelnek.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Könnyekkel szaval a szabadságról

Ahogyan szárnyra kap az ének, s Petőfi gondolatait tolmácsolják a helyi nyugdíjasklub tagjai, Kovács… Tovább olvasom