Kisalföld logö

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Marci mattot adott Amerikának

Amerika korosztályos sakkbajnoka lett Szabó Marcell. A nevet ma még nem ismeri a nagyközönség, a 11 éves bajnok annak a volt révais győri gyógyszerésznek, Szabó Csabának a fia, akinek hat évvel ezelőtti nyilatkozatai vihart kavartak a tudományos életben.

Szabó Csaba, az Amerikában élő, győri származású kutatóorvos nevével az olvasó a Kisalföldben is többször találkozhatott, ő a világ egyik legtöbbet idézett gyógyszerkutatója.

Hat éve haza kívánt települni, de nem rúghatott labdába a hazai tudományos életben, s már valószínűleg végleg Amerikában "ragadt", ahol gyermekei születtek, s ahol sikeres gyógyszerfejlesztő vállalatát vezeti.

Mégis, az óceán túlpartjáról is jut fény Győrnek a sikerből, hiszen egy volt révais diák fiáról van szó, aki tízévesen – Lili nővérével együtt – bekerült a Mensa-klubba az IQ-teljesítmény jogán, sakkban pedig bajnokságot nyert.

A már Bostonban született Szabó Marcell szekciójában, a hatodikosok között 150-en voltak, s ő 7-ből 6,5 ponttal, veretlenül és egyedül korosztálya legjobbja lett.

A fiú – aki felgyorsított programban vesz részt, hatodikos létére középszintű algebrát tanul és majd korkedvezménnyel megy egyetemre – jövőre kijut a vb-re az Egyesült Arab Emirátusokba, az USA-csapat tagjaként.

Bonyolult állásokban pár másodperc alatt talál ki válaszokat – s ezzel benne van a világ legjobb 30 feladványmegoldójában.

Kérdésünkre válaszolva az ismert győri apuka elmondta: Marci 6 éves volt, amikor megmutatta neki a lépéseket, s 7 évesen már könnyedén megverte apját, aki saját bevallása szerint nem valami jó sakkozó.

Majd kiderült: meglepően kombinál, nagyobb gyerekek, később iskolai sakkedzők ellen is győzött.

Apja szerint meccset játszani nagyon szeret, sokat sakkozik az interneten, de a felkészülés, az edzés már nem a kedvence. Viszont kiváló vizuális memóriája van, egy látásra egész meccseket vissza tud játszani; rápillant egy állásra, "fejébe kerül" minden, majd elsétál a táblától, és fejben tudja folytatni.

Sakk-könyveket olvas, számítógéppel elemez – elkezdte saját magát tanítani. Teljesen megszokott, hogy a seattle-i versenyeken felnőtteket – köztük helyi sakkedzőket – ver meg, felnőttversenyeket nyer, a helyi gyerekversenyekre már évek óta nem is viszik – derül ki a Kisalföld kérdéseire reagáló gyógyszerkutató válaszaiból.

Mindebből gondolhatjuk, hogy hihetetlenül gyorsan reagál: processzáló sebessége félelmetes számot mutatott az IQ-tesztelés során, az internetes rapid meccseknél bonyolult állásokban pár másodperc alatt talál ki válaszokat – s ezzel benne van a világ legjobb 30 feladványmegoldójában több ezer ember közül.

Szabó Csabát arról is faggattuk: mintát jelentett-e számukra a Polgár család.

"A Polgár apuka pedagógiája nagyon eredményes volt. De azóta sokat változott a világ, és ezt a módszert rengetegen átvették, majdhogynem beugró a magas színvonalhoz. Ha országos vagy nemzetközi versenyre megyünk, nagyon sok gyereket otthon tanítanak, és napi 8–10 órákat sakkoznak velük, sokszor több edzővel is.

Ehhez képest azért Marci iskolába is jár, és maximum napi 1–2 óra sakk fér bele a leckék mellett. Ez nem lenne elég, ha komolyan gondolnánk a sakkot a továbbiakra, mégis nem hiszem, hogy ez a `veszély´ fenyegetne, Marcit annyi minden érdekli, és a sakk csak egy dolog a sok közül."

Szabóék minden nyáron hazajönnek Győrbe családlátogatóba, és Marci nagyon szereti ezeket a nyaralásokat. Nagyszülei, unokatestvérei mind itt élnek, s magyarul majdnem úgy beszél, mint angolul, szüleivel folyamatosan követi a hazai híreket.

"Az olimpiai közvetítéseken Marci rendesen végigszurkolta velem a magyar kézilabda- és vízilabdameccseket" – meséli a gyógyszerész, akitől azt is megkérdeztük: elképzelhető-e, hogy egyszer még itthon telepednek le.

"Sajnos teljesen biztos, hogy nem. Amennyire tudom, követem a folyamatokat a magyar tudományos életben, és nem látok pozitív változást. Egyébként már egy ideje megkereséseket sem kapok Magyarországról" – írja a 44 éves tudós, aki itthon 26 évesen lett kandidátus és 28 évesen az ország legfiatalabb nagydoktora volt, s fiával máris meghazudtolta a mondást: a tehetség átugrik egy generációt.

Olvasóink írták

  • 2. elemér 2012. december 18. 19:31
    „Maga a cim is hülye. Magyarország mattot adott Marcinak és apjának, és most meg dicsekesznek.
    Marci ámerikában született.”
  • 1. elemér 2012. december 18. 14:20
    „Ígen, és ez igazolja amit én tudokj, okos ember ott nem marad, hanem ámerikába tart. Aki pedig ott marad az lemarad. Petöfinek meg Kölcseynek lötyögött. Ezt a hazátlanságot a pojácák hajtogassák. ;))
    Aki elmegy az elment, igaz Szabóbá ? http://tinyurl.com/dxpyuxu”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Cipősdoboznyi szeretet - fotó

A győri Baptista Szeretetszolgálat a Győri Családsegítő szolgálattal közösen hétfőn és kedden… Tovább olvasom