Kisalföld logö

2017. 04. 24. hétfő - György 3°C | 15°C Még több cikk.

Marcal-parti strandsirató segélykiáltás

Amit évekig épített-szépített Marcal-parti strandjain, szabadidőparkjaiban Mórichida és Rábaszentmiklós, azt pár nap alatt szétdúlták a vörösiszap kiömlése miatti védekezés során. A falvak szeretnék, ha lassan rájuk is sor kerülne a kárfelmérésben és a kártalanításban.

– Tudjuk, hogy a mi vörösiszap miatti gondunk nem mérhető a Devecseren és térségében élőkéhez. Gyűjtöttünk is nekik pénzt, de szeretnénk, ha a kárfelmérés hozzánk is elérne, mert ki tudja, mi rakódott le a Marcal-parton, mennyire fertőződött a környék. Jó lenne, ha a mi kártalanításunkról se feledkeznének meg – szögezte le László Attila, Mórichida polgármestere annak kapcsán, ami könnyeket csal a falujabeliek szemébe, és nem csak a horgászokéba. A községvezető hosszan sorolta, mi mindent okozott, hogy az iszapszennyeződés végigvonult a Marcalon és tönkretette élővilágát. Az állattartóknak az itatást, a legeltetést kell a szokásostól eltérően megoldani. Ahol korábban strandröplabdáztak a felnőttek, a fűben játszottak a gyerekek, ott teherautóknak utat építettek, köveket, gipszet tárolnak, keréknyomok szabdalják a korábban szépen rendezett területet. És mivel még mindig érvényben van a védekezési készültség, nem is számíthatnak gyors helyreállításra, a közelben megépített fenékküszöb elbontására.

Ilyen volt, ilyen lett: Ahol korábban strandröplabdáztak a felnőttek, a fűben játszottak a gyerekek...
Ilyen volt, ilyen lett: Ahol korábban strandröplabdáztak a felnőttek, a fűben játszottak a gyerekek...

A munkagépek a polgármester szerint tönkretették azt a strandrészt, amit 2002, azaz az új híd megépülése óta évente mintegy egymillió forint értékben és társadalmi munkában fejlesztettek. Egyre népszerűbbé vált a környékbeli fiatalok, a turisták körében, ahogy padokkal, asztalokkal, tűzrakó hellyel, esőházzal, játszótérrel, csónakkikötővel, sátorozóhellyel gyarapodott. Csak a strandröplabdapályára 800 ezer forint pályázati pénzt költöttek.

Ugyancsak a vízi és kerékpáros turisták kedvelt helyének számított Rábaszentmiklóson a Marcal-parti szabadidőpark és pihenőhely, amit az elmúlt négy évben a lakosok tartottak karban és hasonló felszereltséget kapott, mint a mórichidai. A falunapokat is ott szokták tartani, szabadtéri színpadot akartak építeni, most viszont nemcsak anyagi, hanem erkölcsi károkról is beszélnek a községbeliek.

...oda teherautóknak lerakott, zsákokban tárolt kövek, letakart gipszhalmok kerültek.
...oda teherautóknak lerakott, zsákokban tárolt kövek, letakart gipszhalmok kerültek.

A két falu vezetői megkeresik gondjukkal az állami szerveket és minap a Téti Kistérség Sokoróaljai Önkormányzatai Többcélú Társulásának ülésén kérték annak napirendre tűzését. A társulás úgy döntött, a továbbiakban is foglalkozik a problémával, összefogást szorgalmaz az ügyben. A mórichidai önkormányzat addig is mementóként falinaptárt készíttet arról, milyen volt a Marcal és környéke, amíg volt élet a folyóban. A bevételt a partszakasz helyreállítására fordítják.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az E.On szerint nincs hálózati összefüggés Győr és Győrszentiván között

Az E.On szerint ha Győrben rendezvényt tartanak, akkor az esemény Győrszentivánon nem okozhat gondot, mivel a megyeszékhely belvárosa más 120/20 kV-os állomásból kapja az energiát. Tovább olvasom