Kisalföld logö

2017. 03. 29. szerda - Auguszta 5°C | 21°C Még több cikk.

Maradnak előzetesben a győrszentiváni klántagok

Különleges biztonsági intézkedések mellett tartották meg a győrszentiváni klán újabb tárgyalását az előzetes letartóztatásról.
 Előzmények >>
A színesfémes áfacsalás gyanúja miatt egy éve folyik az eljárás: tavaly ilyenkor törtek kommandósok az ügy szereplőire. A bíró kijelentette: fel sem merül, hogy kiengedjék őket.

„Mindenki" alatt már csak azt az öt embert értjük, akik a gyanú szerint irányították a szlovák kohókat érintő céges ügyleteket. Tavaly január 7-én 14 gyanúsított előzetes letartóztatását rendelték el az ügyben, a fél évvel később elfogott V. Mátét a szlovák hatóságok tartják fogva, egy gyanúsítottat pedig még köröznek. Az ügyészi indítvány szerint 2006-ban, amikor Magyarországon bevezették a fémhulladék fordított adózását, a klán tagjai elhatározták: ott adják el a színesfémet, ahol még nincs fordított adó.

Ezért Szlovákiában és Csehországban – a gyanú szerint 16 személy közreműködésével – strómancégeket alapítottak, s az ő közbeiktatásukkal adhatták el az anyagot bruttó áron. Információink szerint egyébként még más uniós országban is folyik nyomozás a klán feltételezett tevékenysége miatt.

Különleges biztonsági intézkedések mellett őrizték a különböző intézetekből Győrbe szállított férfiakat, a klán tagjai nem léptek az utcára, egyenesen a börtönudvarról vezették őket a szomszédos törvényszékre. Mi sem mehettünk a közelükbe. A bíróság végül mindannyiukat bent tartotta, a védelem fellebbezett. Legközelebb két hónap múlva tárgyalják újra a kérdést, amiben a bírói indoklás szerint a szabadlábra helyezés lehetősége még csak fel sem merül.

Úgy tudjuk, az eljárást felügyelő főügyészség reményei szerint idén lezárul a NAV által folytatott nyomozás a színesfémügyben, az egy év egyébként az egyik győri védő szerint nem számít önmagában hosszúnak egy ilyen összetett ügyben. A szintén elfogott M. Lajos ügyvédje ugyanakkor nem érti, miért hivatkozik a bíróság még mindig az összebeszélés veszélyére, vagy arra, hogy a gyanúsítottak manipulálhatják a bizonyítékokat. Megjegyezte: egy bonyolult nyomozás is a személyi bizonyítással kezdődik, mára mindenkit meghallgathattak, nincs tehát mit manipulálni.

Ennek ellenére az összebeszélés volt az indoka annak is – teszi hozzá a védő –, hogy az öt férfi kérelmét elutasították a nyomkövetős házi őrizettel kapcsolatban.

– A rendőrség azért találta a többi gyanúsított által megjelölt ingatlant alkalmatlannak, mert nagy a terület, a szomszédságba tartozik a másik gyanúsított, a jeladó pedig nem tudná kiszűrni a felek társalgását. Az én védencem azonban egy olyan újvárosi ingatlant jelölt meg, amelynek a közelében sincs más szereplője az eljárásnak, mégis azt kaptuk válaszul, hogy alkalmatlan az ingatlan – kifogásolja az eljárást M. Lajos ügyv édje.

Csupán érdekessége az eljárásnak, hogy M. Lajos érdekeit korábban a budapesti sztárügyvéd, a jelenleg letéti sikkasztással vádolt R. György képviselte.Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Robbanással fenyegetett Győrben - lezárult a nyomozás

"Ma este fel fog robbanni a hajléktalanszálló a Szarvas utcában" - ezt a bejelentést tette a 30 éves… Tovább olvasom