Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Már tűzik ki az enesei elkerülőt

Enese térsége - Ezen a héten kitűzik a földmérők a 85-ös főút enesei elkerülő szakaszának nyomvonalát. A régészek és a tűzszerészek után jövőre már a munkagépek dolgozhatnak.
A terepbejárások és az adattári kutatások alapján őskori, népvándorlás kori és középkori leletekre, településnyomokra számítanak a szakemberek a 85-ös, Győrt és Sopront összekötő főút enesei elkerülőszakaszának nyomvonalán. Egry Ildikó, a Kulturális Örökségvédelmi Szakszolgálat ásatásvezető régésze a Kisalföldnek elmondta: a leletmentő ásatást július elején kezdik el, és valószínűleg az év végéig befejezik. Előzetesen azzal kalkulálnak, hogy nyolc-tíz lelőhelyre bukkannak. „Szenzációk nem várhatók, de tudományos szempontból fontos, hogy hozzájárulunk Enese régészeti történetének megismeréséhez" – fogalmazott Egry Ildikó.

A leletmentő ásatás elvégzését a törvény kötelezően előírja az ilyen beruházásoknál. Az elkerülő szakasz – ahogy arról április 2-án már beszámoltunk – európai uniós támogatásból 2010 őszére készül el. A 7 kilométeres, kétszer kétsávos autóút a rábapatonai elágazástól Enesét északról megkerülve csaknem Kónyig tart.

Menyhárt István Zsolt és munkatársai tegnapelőtt Csornánál dolgoztak, ahol a 85-ös ottani elkerülőjének tervezési térképéhez végeztek földmérési munkálatokat. Csütörtökön már ismét az enesei leendő ny
Menyhárt István Zsolt és munkatársai tegnapelőtt Csornánál dolgoztak, ahol a 85-ös ottani elkerülőjének tervezési térképéhez végeztek földmérési munkálatokat. Csütörtökön már ismét az enesei leendő nyomvonalán dolgoztak. Fotó: Bertleff András

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) lapunkat arról tájékoztatta, hogy megbízásukból egy alvállalkozó jelenleg a nyomvonal kitűzését végzi és a hétvégén be is fejezi a feladatot. Az előkészítési munkák közül a már említett régészeti feltárás és a tűzszerészeti átvizsgálás van még soron – a szerződést már mindkettőre megkötötték. Az idei közbeszerzés után a kivitelezés jövő tavasszal kezdődhet.

A földmérők egyébként tegnap Enesén dolgoztak, míg tegnapelőtt még a majdani csornai elkerülő szakaszához végeztek munkálatokat – ott azonban egyelőre csak a tervezésről van szó. A rábaközi várost legkorábban 2013-ban kerülheti el a 85-ös főút.

Olvasóink írták

 • 14. laki 2008. június 15. 11:45
  „Ki lehetne használni a csomóponti helyzetet, hidd el! De Csorna csak egy tanya.”
 • 13. llkd 2008. június 14. 23:39
  „a kórházat a lobbi megtartotta, pedig az is veszteséges, be kell zárni.
  mindig olyan büszke volt a csornai képviselőtestület, hogy majd a közlekedési csomoponti helyzet miatt látogatják csornát.
  hát akkor tessék megfulladni és csomópont maradni.

  haldoklo város...és nemcsak csorna”
 • 12. szadesz 2008. június 13. 18:01
  „Éne!

  Figyu! Titok, csak neked! Mi lenne, ha a komcsikat kezdenéd el szidni, akik 40+4+6 évig alig-alig tettek valamit az infrastruktúra fejlesztéséért! (Mikor kezdetek Mo-on autópályát építeni? vagy hol is volt Európa két legdrágább autópályája?)
  Aztán ha a tények elemzését befejezted, kezdheted a meg nem választott kormányfő senki által nem hallott beszédének az értelmezsét.

  Tények vs. kiszivárogtatott információk”
 • 11. matriné 2008. június 13. 13:43
  „Ugyan márt uraim, az Enesei gazdák megunták a termelést. Lehet hogy a spekulánsok már felvásárolták a kisajátitásra szánt földeket és Ők intézkedtek,hoigyí még az életükben megkapják a "Fel bruttósitótt" földek(befetetéseik hasznát) árát! Vagy nem így szokott lenni , ha a termőföldeket sajátitsák ki?”
 • 10. Hun 2008. június 13. 13:17
  „Már elnézést, de MINEK IDE ELKERÜLŐ????
  Már mindenhol készen van, ahol 100x sürgősebb lenne?
  Akkor a csornaiak minek sírnak? Ezek szerint ott nem is olyan fontos.Meghát van itt pénz dögivel, ha még enesei elkerülőre is futja.”
 • 9. Lizsu 2008. június 13. 10:59
  „Inkább legyen kész délutánra, mert Csornán dolgom van. :]”
 • 8. éne 2008. június 13. 10:46
  „Nem kell ugrálni Viki 2010-ben ezt is leállítja majd. Nem lesz csornán sose elkerülő.
  Nem is ezeket az elkerülőket kéne siettetni, nem is kellenének, mert egy autópálya kéne Győr és Sopron között.
  És nem 201x-re hanem holnapra kéne az autópálya. (Az M0 befejezésével és szélesítésével együtt.)”
 • 7. éne 2008. június 13. 10:46
  „Nem kell ugrálni Viki 2010-ben ezt is leállítja majd. Nem lesz csornán sose elkerülő.
  Nem is ezeket az elkerülőket kéne siettetni, nem is kellenének, mert egy autópálya kéne Győr és Sopron között.
  És nem 201x-re hanem holnapra kéne az autópálya. (Az M0 befejezésével és szélesítésével együtt.)”
 • 6. miaf 2008. június 13. 10:31
  „Lehet hogy én jártam régen Enesén (nem jár oda fene se. Bocsi), de emlékeim szerint mondhatni, hogy a falu mellett megy el az út. Minek oda elkerlő? Több száz hely van, ahol fontosabb lenne.
  Valaki javítson ki, mert hülyén halok meg! :P”
 • 5. Hm 2008. június 13. 09:57
  „Tegnap az Indexen azt írták, hogy Csorna több szempontból is előkelő helyen áll az országban az egy főre eső teherforgalom terén. Erre Enesén kezdik az elkerülő utat. Itt valaki hülye vagy korrupt vagy mindkettő. Ebben az országban nem működik rendesen semmi. Javaslom, most már akasszunk!”
 • 4. Tommm 2008. június 13. 08:11
  „Tény, hogy Csornára jobban ráférne az elkerülő...”
 • 3. Grrrrr. 2008. június 13. 08:02
  „CSORNÁRA! CSORNARA!

  HÁT ENNYIRE??? hÁT ENYIRE VAKOK VAGYTOK?

  TELJES ELKESEREDETTSÉG...

  HÁT NEM LEHET ÉSZREVENNI, HOGY MEGDÖGLÜNK A SZMOGBAN, A ZAJBAN ÉS A FORGALOMBAN?

  TARKÓLÖVÉST AZ ÖSSZESNEK, AKI MIATT KÉSIK AZ UTUNK!!!”
 • 2. Putyilov 2008. június 13. 06:41
  „Lesz abból 3013 is.”
 • 1. d. 2008. június 13. 03:33
  „,,Szenzációk nem várhatók, de tudományos szempontból fontos, hogy hozzájárulunk Enese régészeti történetének megismeréséhez" - fogalmazott Egry Ildikó.
  Persze, fontos ez is.
  De nem fontosabb, nem lett volna már sokkal korábban fontosabb a ma élő emberek egészsége????
  Ha esetleg találnak a földben pár nyilvesszőt, amiből már annyi van h dunát lehetne vele rekeszteni, felgfüggesztik az elkerülő épitését.Mert mint tudjuk egy ilyen ásatás évekig is elhuzodhat.
  Főleg ha valaki, valakik érdekei ezt kivánják.
  Az emberek meg szivják tovább a kipufogogázt.
  Szörnyü!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kisgazdák a földek kiárusítása ellen

Győr - Meg kell állítani az állami termőföldek kiárusítását – foglaltak állást a nemrég… Tovább olvasom