Kisalföld logö

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 6°C Még több cikk.

Már túljutott a tízezredik házasságkötésen

Kerczó Istvánt úgy is jellemezhetnénk, hogy ő az az ember, akinek a szerelmesek igent mondanak. Már több mint tízezer párt adott össze és idén épp harminc éve, hogy a győri anyakönyvi hivatal vezetője.
Ismerősei, barátai közül már sokan javasolták Kerczó Istvánnak, hogy a házasságkötésekkor szerzett tapasztalatait anekdotagyűjteményben adja ki. De nincs ideje írni, egyelőre nem az olvasók, hanem a hozzá hivatalos ügyben fordulók érdekében kamatoztatja tudását.

A szép beszédhang kötelez

Július elsején volt harminc éve, hogy a győri anyakönyvi hivatal élére került. Pedig nem erre a pályára készült. Textiltechnikusként végzett és szakmájában dolgozott, mikor irodalmi színpados múltja miatt anyakönyvvezetőnek hívták. 1972-ben adott először össze két fiatalt, ám az a házasságkötés nem volt sikeres. A pár azóta elvált, de ez nem rajta múlt. Elmondta, hogy mikor bejelentkeznek nála az esküvőre készülők, óhatatlanul eszébe jut: „Vajon ez a kapcsolat tartós lesz-e?" Gyakorlottsága következtében már rövidebb beszélgetés után is nagy valószínűséggel tudja megjósolni a jövőt.

– Pár évtizede tizenöt párból kettő ha nem tűnt összeillőnek, manapság jó ha két olyan pár van egy szombaton, aki tényleg boldognak látszik, fontosnak tartja az esküvőt – állítja és tudja: ez abból adódik, hogy mire az anyakönyvvezető elé kerülnek a házasulandók, már „árkon-bokron" túl vannak. Együtt élnek és csak a „legyünk túl ezen is" motiválja őket.

Esküvőt is el lehet rontani

Kerczó jó példát mutat, mert saját házassága már harminchárom éve tart és az az esküvő számára a legemlékezetesebb. Pedig sok érdekességet megért. Megesett vele, hogy rossz nevet olvasott fel vagy elfelejtette, hol is tart és csak a rutin segítette ki. Gyűrűt viszont még nem ejtett el, és nemet is csak zavarában mondott neki valaki. Azóta másképp is teszi fel a házasulandóknak szánt kérdést. Nem azt mondja, hogy „Szíveskedjenek igennel vagy nemmel felelni!", hanem azt, hogy „Szíveskedjenek határozott választ adni!".

Egyszer egy dühös örömapát kellett kitessékelnie a házasságkötő teremből, miközben az próbálta megakadályozni az igen kimondását. A szertartás zavartalan lebonyolítását kötelessége biztosítani. A punkesküvőn viszont, ahol a főszereplők is bőrszerkóban, kakastaréjjal, színes hajjal jelentek meg és a menyasszony negyvencentis kaktuszt tartott a kezében, nem volt rendbontás.

A hivatalnok embermeséi

Több elismerést kapott pályája során, a legrangosabbnak a Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztje számít. Munkájának legnagyobb részét az alapos jogszabályismeretet feltételező adminisztráció teszi ki. A születés, a halálozás anyakönyvezése, a név- és nemmódosítások, a honosítások, a családi jogállás rendezéséből adódó ügyek intézése. Ezek számos jelentős változáson mentek át és bonyolódtak. De fontosabb, hogy ezek mindegyike szerteágazó emberi történetet takar. Akad, aki erről beszél is és a hivatalnok előtt egy-egy élet regénye bontakozik ki. Szív és megértés nélkül nem lehet ezt a fárasztó feladatot végezni. Ezért az 56 éves anyakönyvvezető hálás a segítő hátteret nyújtó családjának.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pénz nélkül ábránd Győr jövője

Abban nagyjából egyetértés van, hogy Győrnek merre kell fejlődni, a kérdés az, honnan lesz pénz a… Tovább olvasom