Kisalföld logö

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 12°C | 23°C Még több cikk.

Már több, mint szociális foglalkoztató

A zöldmajori kastélyban 1982-ben alakult meg a szociális foglalkoztató. Az intézmény ötven lakója pezsgő ésletet él, s remény van fejlesztésekre is.
Fotó: Szabados Zoltán Szorgalmasan: A munka és a szakköri foglalkozások egyaránt a rehabilitáció részei.

Dolgos hétköznapok

A kastély melletti faház három foglalkoztató szobájában dolgoznak: vannak, akik fémkupakokból a műanyagot szedik ki, hogy aztán a kupak színesfémként értékesíthető legyen, mások különböző méretű fóliákat hegesztenek (van hozzá anyag bőven), egy harmadik csoport szakkörözik, rajzolnak, festegetnek, kézimunkáznak. Maga a kastélyépület sem néptelen, vagy húszan „ szipognak ” a szobákban megfázással. Könnyű összeszedni, hiszen ravasz az idő, a park pedig sétára csábít, vagy éppen a faluban, Koroncón akad dolga egyiküknek-másikuknak. Szeretnek a faluba járni...

Ötven ember otthona

A zöldmajori kastélyban 1982-ben alakult meg a szociális foglalkoztató. Sok idő eltelt, míg (1996-ban) rehabilitációs intézet lett belőle, s nem csak névleg. Ötvenen töltik itt mindennapjaikat. Tanköteles koron túliak, tehát már felnőttek, enyhén és középfokon súlyos szellemi fogyatékosok. Dolgoznak, rendszeres foglalkozásokon vesznek részt, s bár minden nap mást hoz, ezenfelül is akad program bőven: színház, mozi, kirándulás, sportversenyek, sok egyéb. Az intézet lakói önálló jövedelemmel (például rokkantsági nyugdíjjal) rendelkeznek, aminek legalább a fele megmarad még akkor is, ha befizették a havi 25 ezer forintos térítési díjat.

Pezsdül az élet

Az intézet igazgatója, Makk Gyula érthető örömmel mondja: pezsdül az élet Zöldmajorban, komoly fejlesztés indul be az idén. Gond ugyanis, hogy az intézet ötven lakója csak két hálóteremben kénytelen élni, létszámgyarapodásra sincs lehetőség, pedig igény lenne rá, például a foglalkoztató iskolából kikerülők köréből.

Csökkenthető a zsúfoltság

Az intézet már a megyei önkormányzaté, a fejlesztésre is gondot fordít. Az önkormányzat fejlesztési programjában az idei évben el kell készülnie egy 22 fős pavilonnak, 2 – 4 ágyas szobákkal, így csökkenthető a kastélybeli zsúfoltság. A következő lépés, hogy egy különálló blokkba kerül a konyha az étkezőkkel. Ezután jöhet majd a kastély belső átalakítása kisebb szobákkal, kulturáltabb, otthonosabb környezettel.

Önállóságra készen

Mikor ez is meglesz, következhet egy, az intézményhez integrált 12 fős lakóotthon, később a községbe integrált lakóotthon, ahová azok kerülnek, akik a rehabilitáció után önálló életre képesek. Voltak már ilyenek eddig is, és remélhetően ezután még többen lesznek.
Sokáig vajúdott az egykori szociális foglalkoztató sorsa: mi legyen belőle, kell-e fejleszteni, s ha igen, miből teremtődik meg rá a pénz. Most úgy tűnik, minden „ összeállt ” , nemcsak a jó szándék, az elhatározás, hanem az anyagi fedezet is. Így hát most már igazából nem is az az érdekes, mi volt eddig, miért váratott magára sokáig a rég várt fejlesztés. A várható eredmény a fontos.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Térítési díj: Tízszázalékos emelés

A győri közgyűlés csütörtöki ülésén a képviselők arról is döntöttek, hogy április 1-jétől tíz… Tovább olvasom