Kisalföld logö

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 0°C | 6°C Még több cikk.

Már több a mobil, mint a tévé

Nyugat-Dunántúl - A nyugat-dunántúli háztartásokban van a legtöbb fagyasztó, mosógép, takarítógép, színes tévé és autó az országban. Egy év alatt másfélszeresére nőtt a DVD-lejátszók száma. A 2006-os volt az első esztendő, amikor a mobiltelefonok száma meghaladta a színes televíziókét.
Míg 2005-ben száz háztartásra mindegyik termékből 140–140 jutott az országban, addig tavalyelőtt már a mobilok „vezettek" 158–144-re.
A 2006-os volt az első esztendő, amikor a mobiltelefonok száma meghaladta a színes televíziókét. Míg 2005-ben száz háztartásra mindegyik termékből 140–140 jutott az országban, addig tavalyelőtt már a mobilok „vezettek" 158–144-re.

A Nyugat-Dunántúlon a két adat 167 és 156 – mindez a Központi Statisztikai Hivatal nemrégiben megjelentetett statisztikai évkönyvéből derül ki, amelyben a soktucatnyi táblázat közül az egyik a tartós fogyasztási cikkek elterjedtségéről szól.

E két eszközön kívül csak a mikrohullámú sütő és a mosógép az, amelyet minden öt család közül legalább négy tart. A hűtőszekrények aránya a háromnegyedet sem éri el, míg fagyasztógépből, videóból és személygépkocsiból csupán minden második háztartásban akad egy.

Asztali számítógépet a háztartások kétötöde vett, hordozható és kézi számítógépből (azaz laptopból és palmtopból) ennél 13-szor, illetve 82-szer kevesebbet használnak az otthonokban.A számsor révén további érdekességekre derült fény. Ki gondolná például, hogy a Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megye alkotta, fejlettnek számító Nyugat-Dunántúlon az országos átlagnál egyhatodával kevesebb mosogatógép működik és 60 százalékkal kevesebb légkondicionáló hűti a lakásokat? A klímák érthetően sokkal népszerűbbek Budapesten és Pest megyében, ahol négyszer többet használnak, mint a mi régiónkban (másként: ott minden 24., nálunk minden 91. háztartásban szereltek fel), de arra már nehezebben található magyarázat, miért van a Dél-Dunántúlon háromszor, az Észak-Alföldön kétszer annyi belőlük.

A Nyugat-Dunántúl meglepő módon elmarad az országos átlagtól a szárítógépeket, a CD- és a DVD-lejátszókat, a videokamerákat, a PC-ket és a nagy értékű riasztóberendezéseket tekintve is. Nem egy terméknél viszont ez a régió a listavezető. Ezek közé tartozik a takarítógép, amelyből 40, a mosógép, amelyből 15 és a fagyasztógép, amelyből 26 százalékkal van több az itteni háztartásokban, mint az országos átlag. Utóbbi talán a nyolcvanas évek végi Gorenje-láz lenyomata. Még egy érdekesség: ebben a régióban van a legtöbb színes tévé és mikrohullámú sütő, és itt fut a legtöbb személygépkocsi az utakon.

Autóból minden száz háztartásra 63 jut, ami egyhatodával haladja meg az országos adatot.


Másfélszer több DVD-lejátszó

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint számos tartós fogyasztási cikk elterjedtsége jelentősen nőtt 2006-ban 2005-höz képest a Nyugat-Dunántúlon. DVD-lejátszóból másfélszer annyit, személyi számítógépből 15, mobiltelefonból 13, CD-lejátszóból 12, mikrohullámú sütőből 9 százalékkal használtak többet tavalyelőtt, mint az előző évben. Néhány termék száma ugyanakkor kismértékben visszaesett, például a hűtőszekrényé, a fagyasztógépé és a videóé.

Olvasóink írták

  • 1. titi 2008. január 02. 13:37
    „Hallod Fletó?
    Mégjobban szoríthatod a lakosság tökeit!!!!!!
    Van itt pénz! Igaz a jelentős rész a bankoké,de őt ez nem érdekli!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szétosztottak 22 millió forintot

Nyugat-dunántúl - A Szociális és Munkaügyi Minisztérium nemrégiben hozta nyilvánosságra a… Tovább olvasom