Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Már tizennyolc alapítványi tagiskola működik

A Kunszigeten új oktatási formának számító két tannyelvű tanításról tartott tájékoztatást a községben a Vocational Academy Alapítvány, amely a helyi önkormányzattal szerződve a következő tanévtől itt is átveszi a falu iskolájának működtetését.
Megtelt Kunszigeten a kultúrház nagyterme, mikor a Vocational Academy alapítója, Nagy Ottó László és az alapítvány győri iskolájának igazgatója, Havasréti Béláné tartott szülői értekezletet. Ahogy intézményeikben szokásos, meghívták a diákokat is. Ők a leginkább érintettek, mert ahogy arról már írtunk: Kunszigeten is a Vocational veszi át az iskola működtetését. Így Győr-Moson-Sopron, Vas, Veszprém és Bács-Kiskun megyében már tizennyolc helyen lesz tagiskolája.

A vidékieknek fizetni kell?

Papp András, a győri polgármesteri hivatal oktatási osztályának vezetője kérdésünkre elmondta: a kunszigeti szülők nyáron is átírathatják gyermekeiket győri iskolába, ha abban az intézményben, amit választanak, van még hely, megengedi ezt a létszám. Az oktatásért nem kell fizetniük, annak ellenére sem, hogy a győri önkormányzat az állami támogatáson felül mintegy 160 ezer forintot tesz hozzá egy-egy gyermek tanításához évente. Ottófi Rudolf alpolgármester ezt azzal egészítette ki: folytak tárgyalások arról, mégis kérnek hozzájárulást a vidéki szülőktől, de még csak előkészítés alatt van a tervezet. Ősszel dőlhet el, kell-e fizetniük, ha nem helyben, hanem Győrbe járatják gyermekeiket iskolába.
Az alapítvány a Győrhöz közeli községben is biztosítja, hogy nyolc évfolyamon folytatódhasson az iskolai oktatás, két tannyelvű tanítást vezet be. A megszokott tantárgyakat magyar nyelven továbbra is az előírt óraszámban tanulják a diákok, erre jönnek még rá az angolórák, illetve néhány tantárgyat – elsőben például hetente egy ének- és egy testnevelésórát is – angolul tartanak. Ezért az iskolaotthonos forma, ezért lesznek délután négyig a gyermekek az iskolában. Azt Havasrétiné leszögezte: a Vocational tagiskoláiban is a magyar nyelvű oktatás a legfontosabb, emellett az informatikát és az idegen nyelvet kezelik kiemelten. Kunszigeten figyelembe veszik a gyermekek angoltudásának szintjét, azt, hogy eddig nem vagy csak szakkörben tanultak angolt, és akik németet tanultak eddig, azt folytathatják. A nyolcadikosoknak  csökkentett számú angolórájuk lesz.

A Vocational gyakorlata szerint Kunszigeten is mindennap egyéni felzárkóztatást, plusz tanári magyarázatot, segítséget, szakköri és sportos foglalkozásokat biztosítanak a gyerekeknek, akiknek oktatását bármikor megtekinthetik a szülők. Kérdésre válaszolva Nagy Ottó László elmondta: lesz logopédiai szakellátás, kosáredzés, sőt, focizóknak tehetséggondozási lehetőség. Akinek a szülei kérik, azok a diákok hazamehetnek ebédelni. Hozzájárulást nem kell fizetni, az önkormányzat így kötött szerződést az alapítvánnyal. A helybeli szóbeszédet cáfolva elhangzott: a versenyeken és a felvételin jól szerepeltek a Vocational diákjai (www.vocational.hu). Az a híresztelés is felmerült a faluban az alapítvány kapcsán, ami korábban a Rábaközben – ahol szintén átvette iskolák működtetését –, hogy a szcientológiai egyház tagja, „szekta". Nagy Ottó László leszögezte: ez nem igaz.

Rimányi Zita

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az analóg mellett digitálisan is

Szeptember elejétől már Győr egész területén (így a Belvárosban is) elérhető lesz a KábelNET, sőt, ugyanattól a hónaptól már a mosonmagyaróváriak is a ViDaNet ugyanazon szolgáltatásait kapják, mint a megyeszékhelyen élők. Tovább olvasom