Kisalföld logö

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 26°C Még több cikk.

Már tizenegy térfigyelő kamera üzemel

Győr - Tizenegy kamera figyeli jelenleg Győr belvárosát, idén pedig további öt helyszínen helyeznek el kamerát – mindezt szerdán jelentették be a Győri Rendőrkapitányságon, ahol az is elhangzott: értek már tetten prostituáltat a figyelőrendszer segítségével.
Befejeződött a korszerű kamerarendszer kiépítésének első üteme Győrött, a berendezések már működnek, s a bűnmegelőzésben remélt eredmény is érzékelhető: erről sajtótájékoztatón számoltak be a városi rendőrkapitányságon. Tudni kell, hogy a belvárosban korábban is működött térfigyelő rendszer – hat analóg kamerával –, de a rendszer mostanra elavult. A városi kapitányság pályázaton nyert hárommillió forintból a közelmúltban további öt kamerát helyezett el frekventált helyeken (összesen tehát tizenegyet használhat), s ezzel egy időben megoldotta a kamerák folyamatos felügyeletét is úgy, hogy a központot a rendőrség épületébe helyezték. Ennek kivitelezését a Patent Holding támogatásként ajánlotta fel.

Horváth Csaba győri rendőrkapitány elmondta: a rendőrségi törvény változásával január 1-jétől csak a rendőrség üzemeltethet térfigyelő rendszert, s azt is szigorú előírások szerint, „nem lehet tehát Big Brother-effektusról beszélni". Hozzátette: a kamerák egyrészt a bűnmegelőzést szolgálják (a Kálóczy téren rövid időn belül csökkent a bűncselekmények száma, de ehhez nyilvánvalóan a fokozott rendőri jelenlét is kellett); másrészt pedig a felderítést/tettenérést segítik. Példaként egy prostituált tettenérését említette, aki a kamerák „szeme" láttára fogott magának kuncsaftot, csakhogy ezt a monitorok előtt ülő ügyeletes rendőr is látta, aki aztán riasztotta a kollégákat.

A sajtótájékoztatón elhangzott az is, hogy a fejlesztés nem áll le, a győri önkormányzat által idén megszavazott 15 millió forintból további öt helyszínen helyeznek el kamerákat. Németh Zoltán győri alpolgármester itt tette hozzá, hogy a támogatás nem egyszeri alkalomra szólt; jövőre legalább ugyanekkora összeg áll rendelkezésre erre a célra, így belátható időn belül mindenhova sikerül kamerát telepíteni, ahol azt a rendőrség szükségesnek tartja – a városba bevezető főutakkal kezdik.

Olvasóink írták

 • 10. Stewe 2008. június 16. 06:14
  „Tegyenek a Híd utcai rendőrőrsre is egyet, akkor látnák a felettesek is hogy a rendőrautóktól nem látható be a kereszteződés. Ha meg nem, akkor képtelenek betartatni legalább az 5 m en belül való parkolási tilalmat.”
 • 9. mtt 2008. június 12. 21:00
  „Szerintem ennyi erőből az egész várost be lehetne kamerázni, de nem az a cél, hogy a rend derék őreit figyeljék. Megjegyzem, lehet hogy tényleg nem ártana egy kettőnek. Azt viszont olvastam valamikor, hogy a kamerákat nyugdíjas rendőrök figyelik. Pedig aktívak is vannak elegen, olyan gazdag a BM, hogy inkább pluszba fizet a nyugdíjasnak, nem hogy a megnépesedett állományából vezényelne oda rendőrt? Egyébként azt sem értem, miért biztonsági őr van a rendőrségi portaszolgálaton (kapun) ???? Nekem logikátlan, de biztosan megéri külsőst fizetni. A Kék Diszkonthoz annyit fűznék hozzá, hogy tényleg rendőrtalálkozót lehetne éjszakánként rendezni ott. Nem tudom, mi vonzza oda az egyenruhásokat, de tény, hogy éjjel is, sőt nappal is ott tanyáznak.”
 • 8. dream 2008. június 12. 16:50
  „T. ESZT hozzászóló, teljesen igaza van, én a Kék Diszkontot javasolnám, ha vhol nem találnak rendőrt éjszaka, akkor ne a 107-et hívják, hanem a K.D számát, tuti, hogy ott parkol legalább egy rendőrautó. Ajánlom a rendőreink főnökének figyelmébe.”
 • 7. ESZT 2008. június 12. 16:32
  „Aztán egyes éttermek elé is szereljenek, hogy lássák rendőrségi kocsival kik járnak ebédelni.”
 • 6. fodor 2008. június 12. 14:19
  „Ahová nem kell kamera de naponta lehetne birságolni: Puskás Tivadar és az Ipar út sarka, járdán, kerákpársávon parkoló autók, tulajdonosaik bent a kocsmában. De inkabb a seggvakarás bent az irodában...”
 • 5. matriné 2008. június 12. 13:25
  „Kellett a nyugdíjas káderoknak a" munkahely"? Persze a hivatalokba ahol a hatalommal történő visszaélések vannak oda nem szerelnek kamerákat! Jogi Maffiától félnek! Ezért nem közöl az írott sajtó sem a valóságról, csupán, azt amit engedélyeznek nekik az Őket uralók!”
 • 4. éojilhkugv 2008. június 12. 10:54
  „kevesebb a bűnözés a kálóczyn??
  röhej...az egyik kamera nem is működik... rendőrök meg sehol...”
 • 3. hát!? 2008. június 12. 08:44
  „Ennyi pénzből összesen 1 kurvát kaptak el?
  És a garázda elemek, verekedők, zsebtolvajok?
  Érdekes. Megéri? Megérné, ha ennél sokkal hatékonyabb lenne.”
 • 2. Túrabakancs 2008. június 12. 08:19
  „Elég lesz rosszkor rossz helyen elhaladni az autóval, aztán
  a főutak bevezető szakaszain elhelyezett kamerák miatt
  ártatlanul is meghurcolhatják az embert! Persze nem közleke-
  dési kihágásoknál. Majd azt mondják biztos te meg te követted
  el a bűncselkményt, hiszen arra jártál abban az időben a ko-
  csival!”
 • 1. dreamen 2008. június 12. 08:10
  „Jó világ van,mennyire kényelmeseb a monitor elött ülni mint kint mozogni a társadalmi rétegekben ahol lehet igazán megfigyelni,információt gyűjteni késedelem nélkül intézkedni.A vége már azz lessz,hogy beszólnak a hangosbemondón ,hogy te XY tegyél magadra bilincset a bilincs kiadó autómatából és mindjárt megyünk érted.Arról nem is beszélve,hogy súlyossan sérti a személyi szabadságot.Engem ne kukkoljon senki!!!hülye kényelmes sügerek.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A bíróságon még nem ment le a függöny

Győr - Korcsmáros György továbbra is csak a művészethez ért, erre hivatkozik az általa indított… Tovább olvasom