Kisalföld logö

2017. 06. 29. csütörtök - Péter, Pál 21°C | 31°C Még több cikk.

Már terveznek a kisebbségek

Kultúrájukat és hagyományaikat szem előtt tartva tervezik idei évi programjaikat a győri kisebbségi önkormányzatok.
Kultúrájukat és hagyományaikat szem előtt tartva tervezik idei évi programjaikat a győri kisebbségi önkormányzatok, s ebben az évfordulók, történelmi megemlékezések mellett az oktatási és kulturális programoknak is bőséggel jut hely.

A német kisebbségi önkormányzat mellett működő egyesület sakk-köre és nyelvtanfolyama évek óta nagy népszerűségnek örvend csakúgy, mint az ország- és megyeszerte fellépést vállaló Akkordeon harmonika-zenekar, valamint az énekkar összejövetelei. Győrben körülbelül hatvan német nemzetiségi család él, így a kisebbségi önkormányzat győri, Kazinczy utcai klubhelyiségeit a tagság maximálisan kihasználja.

Bállal kezdenek

Március 2-án az örmény bállal kezd a kisebbségi önkormányzat a Hotel Konferenciában, áprilisi nagyobb programjuk pedig az örmény holokauszt napjához kapcsolódik. Erre meghívott vendégek érkeznek Örményországból. Az örmények április végén gasztronómiai zenés estet is terveznek – erre már most nagy az érdeklődés. Agekian Ajasztan elnök asszony kiemelte, kiállítást is szerveznek, de legalább ilyen fontos az itt élők megismertetése a nyelvvel, az örmény ábécével. Március 28-a az örmény függetlenség napja, amelyen prominens vendégeket, kulturális csoportokat látnak vendégül Győrben.

A felzárkóztatás kulcsa

Az oktatás, a foglalkoztatás, a kultúra és a hagyományőrzés hármas pillérére építi idei évi munkáját a megyeszékhely roma kisebbségi önkormányzata. Horváth Attila elnök ezzel kapcsolatban úgy tájékoztatott: továbbra is erősíteni kívánják a kapcsolatot azokkal az intézményekkel, amelyekben roma diákok tanulnak. Lehetőségeik szerint támogatják a Kossuth-iskola újszerű, két tanítós oktatási modelljét, amely nagyban segíti a felzárkóztatást. A sikeres szakképzés és oktatás forrásainak bővítésére a kisebbségi önkormányzat szerződést kötött egy EU-s pályázatíró céggel. Reményeik szerint az eddiginél több támogatással, több pénz juthat a cigányok oktatására és felzárkóztatására. A foglalkoztatás terén szoros együttműködést szeretnének fenntartani a Regionális Munkaügyi Központtal. A kisebbségi önkormányzat vezetői naponta keresik azokat kis- és középvállalkozásokat, amelyek vezetői romákat (is) foglalkoztatnának . Emellett a város különböző közmunkaprogramjaiból is kivennék a részüket.
A kultúra és hagyományőrzés területén három nívós kulturális rendezvénnyel számolnak, emellett továbbra is segítenék a városban működő egyetlen cigányzenekar munkáját. Hasonlóan fontos a fiatalok tánctanulásának támogatása, valamint a naiv festők ösztöndíjazása. A nyári hagyományőrző tábort idén is megszervezik a Balaton partján.

Chopin idén is fontos

Az új győri lengyel kisebbségi önkormányzat életre kelti a hagyományokat. A ünnepélyes karácsonyesten már egy lengyel népi együttes idézte fel az anyaországi hangulatot, és a helyi Polónia tagjai hagyományos otthoni ízeket varázsoltak az ünnepi asztalra. A nyelvtanfolyamok, a lengyel hagyományok és kultúra közvetítését éppolyan fontosnak tartják a kisebbségi vezetők, mint azt, hogy kedvet csináljanak az itt élőknek a lengyelországi kirándulásokhoz, ezért számos színes tájékoztatóval segítik az érdeklődőket. Folytatják a Liszt Ferenc-zeneiskola támogatását a Chopin-zongoraverseny megrendezésében, terveik között lengyel résztvevők meghívása is szerepel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kölyökbál tánccal, bütyköldével

Végre a legkisebbek is belekóstolhatnak az igazi farsangi, báli hangulatba: az I. kölyökbálon lesz… Tovább olvasom