Kisalföld logö

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 12°C | 24°C Még több cikk.

Már takarítanak az ár után

A Cuhai-Bakony-ér folyamatos apadásával idővel a kedélyek is megnyugodnak Bőnyben és Mezőörsön, ám a helyreállítási-fertőtlenítési munkák még hetekig eltarthatnak.


Az már most látszik: a településeket egyenként is többmilliós kár sújtja.

Mezőörsön már csak egyetlen ház lakhatatlan. Bőnyön – az előzetes becslések szerint – jóval tetemesebb a kár: összesen százmillió forint is lehet. A napokban adták volna át a felújított 81-es főutat – ez az árvíz miatt időben bizonyosan csúszni fog, de jó hír, hogy a munkálatokat a Magyar Aszfalt Kft. munkatársai folyamatosan végzik.

Míg egy hete méteres víz állt a mezőörsi Kürti Jánosék kertjében, szerencsére a házigazda már csak rossz emlékként idézi fel az éjszakai zsákolást, a sötétben épített nyúlgátat, amelyet szinte mentsvárként emeltek a falu utolsó házai köré. Bogárdi Zoltán polgármester szerint a jó idő, no és a nyúlgát megtette a hatását, némiképp fellélegezhetnek.

˝Az árvíz a gáton belül maradt, de ez is adott bőven munkát. A tűzoltók még most is szivattyúzzák a megtelt gödröket, ugyanakkor a rengeteg eső miatt számolnunk kell a magas talajvízzel. A vis maior keretből talán kapunk némi támogatást az utak, az útpadkák rendbe tételére és természetesen közösségi összefogással szeretnénk segíteni azoknak is némiképp, akik a legnagyobb bajban vannak.˝

Bujáki Ferencné takarít, rendezi a megmaradt családi bútorokat, használati tárgyakat és közben nagyon várja a statikust, a kárfelmérőt.
Bujáki Ferencné takarít, rendezi a megmaradt családi bútorokat, használati tárgyakat és közben nagyon várja a statikust, a kárfelmérőt.

Mezőörsön az első körben 33 millió forint kárral számolnak, ehhez még a nagy esőzéseket követően plusz négymillió jött, ám a tartós árvízvédelem miatt Bogárdi Zoltán polgármester a nyúlgát megmaradását szorgalmazza.

Ennél jóval rosszabb a helyzet Bőnyön, ahol 127 ház lakhatatlan, s lesz, amelyet teljesen újjá kell építeni. Bujáki Ferencnét takarítás közben találtuk a falu egyik utolsó házában, ahol napokig vízben álltak a porták, köztük az övék is. Az asszony elkeseredettségét sem titkolta, egyelőre ugyanis fogalmuk sincs, hogy a hitelből felújított házukban mekkora kárt tett a víz, a megrepedt válaszfalakkal, megsüllyedt aljzattal mit lehet kezdeni, a biztosító embere pedig ez idáig csak egyszer járt náluk. Visszaköltözni nem mernek, a kölcsönt fizetniük kell, egyszóval teljes a bizonytalanság.

Bőnyön a Béke utcában a víz elfolyására mélyítik, szélesítik az árkot. Fotók: Krizsán Csaba
Bőnyön a Béke utcában a víz elfolyására mélyítik, szélesítik az árkot. Fotók: Krizsán Csaba

Muraközi László, Bőny polgármestere szerint némi optimizmusra ad okot, hogy végre itt a nyár, a takarításból pedig mindenki kiveszi a részét. Mindkét településen a karitatív szervezetek és a nyugdíjasklubok folyamatosan gyűjtik, osztják a ruhaneműt, a tisztítószereket. Továbbra is nagy szükség lenne készpénzre, bútorokra, tartós élelmiszerre.


Csatlakozókat várnak

A bőnyi Fekete Sasok Hagyományőrző és Szabadidő Sportegyesület tagjai a helyi árvízkárosultak megsegítésére gyűjtést szerveznek. Az adományokat a Nyúli Takarék 59200082-11052197-es számlaszámra várják.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megnyitja kapuit a XX. Győri Vásár!

Csütörtöktől várja Önöket 166 kiállító és számos program a Magvassy Sportcsarnokban. A rendezvény… Tovább olvasom