Kisalföld logö

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 0°C | 9°C Még több cikk.

Már Pápán az amerikai parancsnok

Pápa–Győr környéke - Megérkezett kedden Magyarországra a pápai légi bázis amerikai parancsnoka; az első kiképzett csapat pedig júliusban landol. A Kisalföld információi szerint ma dől el, melyik pályázó tehet javaslatot a 83-as főút nyomvonaltervére – ez számos Győr-Moson-Sopron megyei települést is érint.
A honvédelmi miniszter tavaly novemberben jelentette be, hogy a NATO Pápát választja a stratégiai légi szállítóflotta bázisrepülőterének. A bázisrepülőtér fontos szerepet játszik majd az Irakban és Afganisztánban szolgálatot teljesítő állomány váltásában, a missziókban szükséges logisztikai anyagok szállításában. Néhány hete az is kiderült, hogy nemcsak a NATO stratégiai légi szállítóflottájának bázisa lesz Pápa, hanem az azt irányító nemzetközi szervezet is a repülőtérre települ. A repülőgépek működtetését, karbantartását mintegy hetvenen végzik, az ezred összlétszáma pedig 150 fő lesz. A Kisalföld többször megírta, ez a döntés hatással lesz Győr-Moson-Sopron megyére: leginkább a 83-as főút mentén élőkre.

Az amerikai parancsnok érkezésével egy időben, tegnap Budapesten jelentették be, hogy az első kiképzett amerikai csapat júliusban érkezik Pápára, az állandó amerikai személyzet pedig augusztusban kezdheti el munkáját. A tervek szerint az első gép idén novemberben landol Pápán. A Kisalföld korábban megírta, hogy a pápai reptér felfuttatása megyénknek is lehetőség: a NATO ugyanis szállást keres a katonáknak; a 83-as utat felújítják vagy új nyomvonalat építenek, s a Petz-kórház is szóba került mint egészségügyi ellátó intézmény. Ezek közül a legnagyobb volumenű fejlesztés a 83-as főút felújítása, illetve új nyomvonalának megtervezése lehet. Erre azért van szükség, mert várhatóan olyan katonai tehergépjárművek, illetve szállítmányok közlekednek majd, amelyek – nincs jobb szó rá – nem férnének el a most meglévő út bizonyos szakaszain.

Kara Ákos Győr-Moson-Sopron megyei alelnök, aki tagja az úgynevezett C–17-es bizottságnak, elmondta: a 83-as főúttal kapcsolatban valóban fontos döntés születik hamarosan. Mindez azt jelenti, hogy ősz elejére véglegessé válik, milyen nyomvonalon újítják fel, építik át a 83-ast, s hány települést érint a főút-rekonstrukció. Az látható – tette hozzá Kara Ákos –, hogy minden a tervek szerint zajlik, ami garancia arra, hogy az új nyomvonalra ezúttal nem kell hosszú éveket várni. A C–17-es bizottság július első napjaiban ülésezik legközelebb – ezen nyilván szóba kerül az út, de a katonák szálláshelye (ez érintheti Győrt, illetve a Pápától 50 kilométeren belül fekvő településeket), valamint a kórház kérdése is.

Olvasóink írták

23 hozzászólás
12
 • 23. Ella_S 2009. január 10. 13:44
  „Magyar nemzet nem undorito DE vannak olyan dolgok amiknek nem kellene lennie. Elfogultsag, pesszimizmus, meg se probalom mert ugy sem lesz jo, na es a politikusaikat aztan meg tudjak valogatni. Utaljak a kulfoldieket de a segguk kilog a gatyabol mert semmit nem termel az orszag csak ado es buntetesbeszedesbol el. Leneznek mindent ami nem Magyar de majmoljak a ´kulfoldit´, lassan mar Magyarul se tudnak beszelni - nem, nem csak azert mert mar a nyelvet elkurvitottak az idegen szavakkal hanem ubi, pari, sali, foki kozt mar regota nem ismerne fel magat aki tanulta a Magyar nyelvet.

  Nem az idegenektol kell felni - magunktol es elfogultsagainktol mert azok mergezik igazan a legkort. HA, es ismetlem HA ezt mar uralni tudjuk akkor esetleg mar lehet kritizalni.

  Az idegen is azert jon ide amiert a Magyar megy kulfoldre - erdekesnek tartja es hasznot gyanit. Meggyozodesem, hogy egy idegen hamarabb kot uzletet itt mint a Magyar es ez csupan azert van mert nem utasitja el kezbol a lehetosegeket hanem rugalmas es ha igy nem, akkor megprobalja ugy mert a cel es nem a buszkesege a fontos. Udv es bekesseg.”
 • 22. Killian Endre 2008. július 15. 21:00
  „Undorito ez a Magyar Nemzet !!! Oloszor a nemetek se gget nyaltuk, utanna a ruszkiket most meg az amcsiket. A magyar az egyetlen nemzet a vilagon keptelen megelni megszallok nelkul. UNDORODOM sajat fajtamtol !!! FUJJJJJ !!!! Es !! "allando amerikai szemelyzetrol" beszel a cikk. ALLANDO !!! Olvasod Ice?”
 • 21. Killian Endre 2008. július 15. 20:53
  „Undorito ez a Magyar Nemzet !!! Oloszor a nemetek se gget nyaltuk, utanna a ruszkiket most meg az amcsiket. A magyar az egyetlen nemzet a vilagon keptelen megelni megszallok nelkul. UNDORODOM sajat fajtamtol !!! FUJJJJJ !!!!”
 • 20. BULCSU 2008. június 25. 19:55
  „MA MAR MINDENKI JOHET IDE ! ZSIDO,IZRAELITA,NEMET,OSZTRAK,OROSZ,AMARIAKAI,ES SAJNOS A MI HATRANYUNKRA !!!!! TONRE TETT MAGYARORSZAG,TONKRE TETT NEZETTEL ( MUNKANELKUKISEG,EGZISZTENCIA LECSUSAS ) A MUNKASOSZTALY ,PARASZTSAG MEGTIPRASA A HAZAARULO KKURMANY JOVOLTABOL. KOZEPOSZTALY FOLYAMATOS ELTORLESE !!!!! MIT VARTOK MEG EZEK UTAN !!!!!!!!! A FOLDEKET MOST AKARJAK KIHUZNI A MEGMARADT VIDEKIEK ALOL !!!!!!!!! NE LEGYEN MAR AZ SEM MAGYAR KEZEN !!!!!!!! A MAGYAR ERTELMISEGI KIULDOZESE AZ ORSZAGBOL ,DE ITT MAR MENEKUL MINDENKI !!!! ELULDOZNEK A SAJAT HAZANKBOL TRIANON OTA !!!!!!!!!!! A KORMANY HAZAARULO,MAGYAR ELLENES. NEM EMELI A KEZET FELENK !!!!!!! FAJIRATAS VAN A MAGYAR NEMZET ELLEN SZINT MINDEN SZINTEN !!!!! EZEK UTAN MEG BIZTOK BARKIBEN IS !!!!!!!!!!!! PAPAN SZEPEN LESZ BUNOZES !!!!!! PROSTITUCIO,NEMI EROSZAK,DROG BAROK MEGJELENESE ( AZ AMERIKAI KATONAK DROGOZNAK IRAKBAN,AFGANISZTANBAN,VIETNAMBAN AS A TOBBI IS ). LESZNEK VEREKEDESEK !!!!!!!!!! A LEGDURVABB KATONAI AZ USA-NAK VANNAK. TOMBOLNI FOG AZ EROSZAK A SZORAKOZO HELYEKEN > EZEKNEK NINCS KULTURAJUK. A LEGTOBB AMERIKAINAK SZEMELYISEGI PROBLEMAJA VAN !!!!!!!! A FEKETE NEM AKAR FEHERT OLNI MERT O AZOKHOZ TARTOZIK INKABB OLI A FEHERT ES NEM FAJBELI TARSAT. A FEHER NEM AKAR FEHERT OLNI,MERT TUDJA HOGY OSEI EUROPAIAK,ES RENGETEG KOZOTTUK AZ ONGYILKOS. EZ AZ AMERIKAI HATTERHATALOM MUVE. NEM AKARNAK BEKESEGYMASMELLETT ELEST A VILAGON HANEM HABORUT MERT AZ UZLET !!!!!!!!”
 • 19. volt határőr 2008. június 25. 17:19
  „Ice! tudod mi a probléma?! az hogy ez a sok "fölbedugom" szüklátókörü (komcsi) nem akarja a fejlődést és jót!
  Maradjunk a mi kis szaros helyben tiprodó helyzetünkben!
  Még szerencse ,hogy nem mindenki ilyen barom!
  Meg külömben is milyen megszállásról pampognak itt?Milyen gyarmatositáról?Gondolkodjunk már egy kicsit miröl is beszélünk!?
  (mejegyezném halkan a sok tudatlannak jobb a NATO-ban ,mint kint)”
 • 18. Ice 2008. június 25. 17:03
  „Nem tudom miért ellenzik a nato-t, igen is fellendülést hoz, és volt már rá példa , hogy amikor szükség volt rá megvédtek minket.... 1999-ben amikor jugoszláviát bombászták a koszovói etnikai csoportok mészárlása miatt, akkor provokációként a jugoszláv Mig-29-esek, megsértették a magyar légteret... és milyen gépek repültek a melléjük... hát persze hogy az éppen aktuálisan a légtérben járőröző Nato vadászgépek voltak ott... mivel a Magyar Légierőnek akkor még nem voltak olyan levegőben utántölthető harci gépei amely órákig képes járőrözni egy kijelölt légtérben......

  Igenis, jó hatással van a pápai légibázis a gazdaságra... egybként a "bakancs suvickolás" nem is olyan negatív dolog, az idetelepülő gépek csúcstechnológiát képviselnek, ezeknek a gépeknek a kiszolgálása karbantartása, is magaszszintű tudást igényel... és nem tudom mi ezzel a problémája másnak”
 • 17. matriné 2008. június 25. 16:47
  „Üzlet az üzlet! Ez volt azoknak is a véleménye aki a történelemben Magyarországra hívták az idegen katonákat! Nem is lehet csodálkozni azon, hogy ha valakik még e rovatokiban is e katonai megszállás mellet kardoskodnak. Ezek csupán az elődeik dics- telen és felelőtlen magatartásuk és felelősségre vonásuk híján kalpák a vérszemet és nem törödnek azzal, hogy ismétn idegen katonák gyurják a hazánk földjét! Persze a mi védelmünkre? Megint egy mondva csinált ellenség képétől. Hisz ez a nép minden bevesz! Észre sem vesziki a kizsákmányolásunkat. Hisz megszokatták vele az elit politikai hatalmak! Ez a modern hazaárulás!Ha már egyszet kiárusíthatták ennek az országnak az éltető elemeit!Akkor minek nekik az a Magyarország név? Elég, ha EU-NATO-Gyarmat-éként lesz kezelve a jövőben?”
 • 16. csigabiga 2008. június 25. 16:13
  „Köszi! :-) Legalább egy ember.”
 • 15. volt határőr 2008. június 25. 15:41
  „csigabiga, erröl van szó ,osztom véleményed!”
 • 14. csigabiga 2008. június 25. 13:12
  „Kedves Mindenki!

  Látom nagyon megosztja a közvéleményt a NATO reptér.
  Természetesen megértem azokat, akik ellenzik, de gondoljunk már kicsit jobban bele. Itt a probléma hangsúlya azon van, hogy külföldiek jönnek. Nos nyílván nem csak külföldiek fognak azon a bázison dolgozni, hanem magyarok is. Ez a lehetőség nagy mértékben elősegíti a Magyar Honvédséget, tudniillik a mai katonáink olyan gépekkel, eszközökkel dolgoznak, amelyek már rég nem felenek meg a mai és NATO viszonylatoknak. És az, hogy hazánk ezáltal célponttá válik? Ez nevettséges! A mai nemzetközi szervezetek és szerződések már olyan együttműködést biztosítanak, amelyek nagy mértékben megakadályozzák az efféle incidenseket. Nem kell attól félni, hogy ha megnyílik a légibázis 2 héten belül rommálövök Magyarországot. Arról nem is beszélve - és most ismét előző gondolatomra hivatkozom - hogy NATO-val, légibázissal vagy mindezek nélkül is megtámadhatnának minket ( bár ennek esély 0 % ) és a Honvédség felszereltsége, technikája nem lenne képes megvédeni az országot

  Igen is jöjjön a NATO és korszerüsítse a Honvédséget, s ezáltal a régiók gazdaságát.”
 • 13. figyeltem! 2008. június 25. 12:59
  „adamw!!!Bizonyos dolgokban egyet értek veled!
  Na de ez a M1-es benzinkutas sztori kissé hülyeség!
  Ott hibázik a dolog és nem azt állitom hogy a nagybátyád hazudik,de nagy a tulzás!
  1,Felvezetés és bisztosítás nélkül nem mozoghattak az ország bel és mélységi területén sehol sem.
  2,A határőrség és a rendőrség halytotta végre ezen feladatokat.
  3,A NATO-nál nem rendszeresitett fegyver az UZI.

  Tehát ezen felsorolásokat végig gondolván sehogysem valós a sztori!
  Amugy meg mindennek van előnye és van hátránya!
  De anélkül is , hogy idejönnek eddig is célpont voltunk a NATO csatlakozás ota a magyar nemzetbisztonsági hivatal szerint!”
 • 12. adamw 2008. június 25. 12:30
  „szóval most komoly leszek. mert látom,hogy már komoly a hangvitel is.

  nincs szó rasszizmusról, meg hungarizmusról. az ,,teljesen" korrekt,hogy nemzetközi légibázis lesz Magyarországon, hamár ugye belépett a NATO-ba. De ne legyünk szűk látókörűek,
  nézzünk túl a sok új bevásárlóközponton....


  1.új kórházat nem tudom építenek e Nekünk is, de.. a 83-as fóút az amcsiktól függetlenül épül.

  2. van törökben,németo.ban légibázis , vannak NUKE töltetek is (nukleáris), és stratégiai célpontok ezáltal az ellenfélnek.Ezért azon túl,hogy ,,kisrégiós fellendülés" számolni kell esetleges támadásokkal.
  Mivel ha egy katonai létesítményt szervezünk figyelembe kell venni a polgári- és katasztrófavédelmi szempontokat.

  3. Jelenleg látható a NATO és az EU hadi külpolitikájának szeparálódása. Örökös dilemmák vannak, sem az ENSZ, sem az Unió egy jó része nem legitimizálja Irakot,Afganisztánt is kérdőre vonják, és ugyanolyan NUKE ürügyön készülnek megcincálni a NATOkarjaival Iránt is. Tehát vannak ,,belső" ellentétek, és sokan azzal számolnak ,hogy a NATO ilyen formában nem fog sokáig működni.

  Tudomásom szerint US, amerikai bázis épül. Ez az amerikaellenesek egy célpontja. Mi gazdasági előnyökkel érvelünk. Akkor ennyi erővel befogadhatnánk bármilyen veszélyes létesítményt ,pl atomhulladéklerakókat... mert ,,megéri".

  Ideje végre a hazai polgártársak biztonságára is gondolni, s ez úgy látom nem történik meg.

  Végezetül egy történet.Mielőtt még letámadnátok,hogy ha itt lesz a bázis, mégnagyobb lesz a biztonság....hát ugyannem...
  Amikor kitört a koszovói háború kicsiny hazánkon át hajtott az amerikai hadtest egy viszonylag kisebb része. Nagybátyám autóval megállt tankolni az M1esen. Jöttek a katonák, bementek a benzinkútra és fizetés nélkül elcuccolták a fél boltot. Hogy ebből miért nem lesz ügy?
  ki szól be egy kétméteres Uzis négernek:D kinek van zsetonja beperelni egy nemzetközi alakulatot...
  ennyit a biztonságról:)”
 • 11. adamw 2008. június 25. 12:14
  „az lehet, de majd egyszer jól szétlőnek minket az arabok itt a környéken az amcsik mohamedán-fóbiája miatt.

  nem tudom, de azt hiszem az itt a vészjel,hogy semmi nemzetbiztonsági szempont nincs már...
  "fizetnek, jöjjenek, harcoljanak innen"


  barátim ez ám a kapitalizmus.
  Győr stratégiai célpont lett.”
 • 10. volt határőr 2008. június 25. 11:49
  „Ez vicc!Hölgyek ,Urak!Ez csak jót hozhat ,meg mi ez a rasszista hozzá állás?!Végre nem csak komcsi lenyulós bagázs telepszik meg országunkban,hanem jön olyan is aki pénzt hagy itt és fejleszt!Nem elvesz!!!Jo lenne ha nem csak oroszul beszélne a magyar...Remélem érti ezt mindenki!”
 • 9. Tapmancs 2008. június 25. 11:04
  „Nem tudom mit sirnak azok akik ellenzik a dolgot. Nemetorszagban is van egy nagy amerikai legibazis (nem is NATO mint ez), megsem gondolja senki hogy Nemetorszag amerikai gyarmat. Ez kb ugyanolyan szuklatokoruseg mint amikor a tetiek elutasitottak a szelkerekeket. Ma`bocs. Ez jut rola eszembe.”
 • 8. Accentos 2008. június 25. 10:22
  „Még egy: Ha véletlenül úgy hozza jósorsunk,hogy külföldön is van szerencsénk dolgozni (tanulni),panaszkodunk az adott nemzetre,hogy nem fogadnak be,nem szeretik a magyarokat...stb.
  Mert mi elfogadunk bárkit is,aki kicsit más,mint mi?Az a nyomorult néger katona,aki idejön,talán a gyerekeit,családját hagyja otthon,nem biztos,hogy ő is szivrepesve jön,de muszály neki,mert ez a hivatása!”
 • 7. Accentos 2008. június 25. 10:16
  „Teljesen egyetértek az 5.hozzászóló véleményével,magam is igy gondolom.Biztos van árnyoldala is az egésznek,de vegyük már le végre a szemellenzőt,lássuk meg a lehetséges jót is! Eddig azért sírtak az emberek,mert kritikán aluli a 83-as,balesetveszélyes,stb...hát most megcsinálják,ez nem kell??Ők elmennek,az út itt marad.nemcsak a bakancspucolást kéne meglátni az egészből,ebből is látszik,hogy képtelenek vagyunk tenni valamit is a környezetünkért,életünkért.nem mástól kellene várni a sült galambot!”
 • 6. matriné 2008. június 25. 09:22
  „Négerek is jöttek,avagy jönnek? Mert a magyar munkanélküliek már alig várják a katona bakancsok bucolását. No és milyen nyelvan iraják ki az Ország és a városházákra azt hogy "Gyarmatügyi hivatal"?”
 • 5. kiscsillag009 2008. június 25. 09:09
  „Igenis jó dolog, hogy Pápán egy nemzetközi repülőtér alakul. Mind munkahelyteremtés, mind Magyaország NATO-ban elfoglalt helyzetét illetően. Az pedig, hogy az amerikaiak is ide jönnek ( magam sem kedvelem őket ) igenis fejlődéssel és korszerüsítéssel jár, mind a honvédségnek, mind az országnak. Arról nem is beszélve, hogy legalább tudni fogják, hogy Magyarországot hol keressék a térképen. Épp itt volt az ideje, hogy a NATO-ban mi is valami kiemelkedőbb feldatot, helyet foglaljunk el.”
 • 4. baráti 2008. június 25. 08:26
  „príma.
  ismét gyarmatosítók....megszállók

  de remélem,hogy nem csak azok keresnek vele,akik "hivatalosan"is ideengedik őket,hanem mi is.(esetleg munkahelyek,stb)
  bár az általuk építendő útra szerintem csak majd ha kivonultak,úgy kb 200év múlva hajthat rá a hozzánk hasonló egyszerű halandó magyar.
  S amennyit keresni fognak az ide delegált katonák,gyanítom,ismét csak szolgák lehetünk egy kis éhbérért.”
23 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tilosban ütköztek

Győr - Csak könnyebben sérült annak a robogónak a vezetője, amelyik a helyszínelés első… Tovább olvasom