Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Már nincs vita üvegvisszaváltáskor

Győr-Moson-Sopron - Már nem kell hívatni a főnököt, a betétdíjas üveget visszaváltókkal mostanában már nem vitatkoztak az üzletekben – legalábbis ezt tapasztalták tesztelésükkor a civil fogyasztóvédők. Úgy vélik, a kedvező változás lapunk cikkeinek is köszönhető.
„Nincs üvegbetétdíj? Hívja a főnököt!" címmel július 4-i számunkban írtunk olyan esetekről, hogy olvasóink megvették az üveges terméket, s felszámították nekik a betétdíjat, de vissza már nem akarták azt adni. Legfeljebb akkor, ha hívatták az üzlet vezetőjét. A civil fogyasztóvédők is ezt a gyakorlatot tapasztalták a nyáron és ígérték, ősszel nagyobb körben tesztelik a megyénkbeli kereskedőket. Nemrégiben negyven üzletben, vendéglátóegységben jártak: nagyobb áruházakban és kisebb boltokban egyaránt. Csorna környékén például huszonnyolcban figyelték az egyesület rábaközi csoportjának szakértői a betétdíjas üvegek visszaváltását és tapasztalataik kedvezőek. Az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület megyei szervezetének elnöke, Horváth László úgy véli, ez jórészt a Kisalföld korábbi cikkeinek, a lakosság felvilágosításának köszönhető.

– Különböző módokon ugyan, de betartják a boltok az előírásokat. A polcokon és a visszaváltás helyén is feltüntetik a betétdíjat, az üveg árát. A kettőnek egyeznie kell. Sehol nem vitáztak a visszaváltás miatt sem. Vagy rögtön odaadták a pénzt, vagy az üveg értékét levonták a megvásárolt áruk árából. Arra egyébként nem kötelezhetik a vevőt, hogy levásárolja a visszavitt üveg árát. Sőt, ha az üzlet csak Borsodi sört árul, köteles visszaváltani a Soproni palackját is, ha a kettő egyforma – szögezte le Horváth László.

Az eldobható üvegeket szelektíven gyűjtik a településeken, de így is 2 milliárd liternyi italcsomagolás kerül szemétbe, közterületre, erdőszélre. Fotóillusztráció: K. Cs.
Az eldobható üvegeket szelektíven gyűjtik a településeken, de így is 2 milliárd liternyi italcsomagolás kerül szemétbe, közterületre, erdőszélre. Fotóillusztráció: K. Cs.

Olvasni viszont olyan véleményeket is, miszerint a visszaváltott üvegek szállítása, vegyszeres mosása környezetszennyezőbb, mint egy új palack gyártása. A Reflex Környezetvédő Egyesület munkatársa, dr. Kalas György ezt cáfolja. Ezt szerinte csak a csomagolóiparnak érdeke hangoztatni, mert minél több palackot akar eladni. Magyarázata szerint a szállítás azért nem jelent pluszkilométereket, mert amikor hozza a jármű az italt, viheti vissza az üres üvegeket, a mosás pedig zárt rendszerben történik, a víz így újrahasznosítható, a vegyszer nem kerül a csatornába.

A nem visszaváltható üvegeket pedig külön gyűjtik sok településen. Nagy Csaba, a Győri Kommunális Szolgáltató Kft. szóvivőjének tájékoztatásából kiderül: a megyeszékhelyen élők 134 szelektív hulladékgyűjtő szigeten és 6, már hétvégén is nyitva tartó, felügyelettel működő hulladékgyűjtő ponton helyezhetik el a háztartásból származó üveget környezetbarát módon. A gyűjtőedényeket munkatársaik hetente ürítik, éves szinten mintegy 450–460 tonna jön össze. Ezekből jellemzően ismét üveg készül.

Többségben az eldobható palackok

A felmérések szerint hazánkban 3 milliárd felett van a forgalomba kerülő italtermékek száma, amelyeknek több mint háromnegyedét eldobható palackba, dobozba, üvegbe csomagolják. A visszaváltás és az újratöltés az utóbbi években nagymértékben háttérbe szorult, az alkoholmentes italok piacán alig 5,8 százalékra becsülik a gyártók. Közben egyre nő a fogyasztás mértéke. Szakértői becslések alapján manapság 2 milliárd liternyi italcsomagolás kerül a települési hulladékba, a közterületre vagy éppen az erdőszélre.


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ingyenes nappal nyit a műjégpálya

Győr - Csoportok is jelentkezhetnek az első ingyenes napra, október 10-re, péntekre a győri… Tovább olvasom