Kisalföld logö

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 2°C | 6°C Még több cikk.

Már nem titok a rektori bér

Keddtől nyilvánosak a rektori fizetések: a soproni székhelyű Nyugat-magyarországi Egyetem rektora csaknem két és fél millió forintot kap havonta, a győri Széchenyi István Egyetem vezetője 1 millió 860 ezret.

Ezzel az országos listán az előbbi a hetedik, az utóbbi a tizennyolcadik.

Néhány napja Réthelyi Miklós miniszter bejelentette, hogy a Nemzeti Erőforrás Minisztériuma nyilvánosságra hozza az állami fenntartású egyetemek vezetőinek fizetését. A rektorpénzek ügye tavaly júliusban kezdődött – akkor, amikor a gödöllői egyetemi vezető prémiuma sajtótéma lett. A hazai médiumok próbálták megtudni a többi intézményvezető fizetését is, de két kivételtől eltekintve egyetlen érintett sem nyilatkozott erről (a kettőből az egyik parlamenti képviselő volt, bérezése így a vagyonnyilatkozatából világosan kiderült).

Dr. Szekeres Tamás
Dr. Szekeres Tamás

A kérdés, miszerint kötelesek-e a rektorok elárulni a fizetésüket, a bíróságra került, amely megadta a választ: igen. Ezt követően a Magyar Rektori Konferencia döntött úgy, megkéri Réthelyi Miklóst, tegye nyilvánossá a béreket. Erről már az egyik megyei érintett, prof. Faragó Sándor, a Nyugat-magyarországi Egyetem rektora beszélt portálunknak, akinek fizetése éppúgy publikus, mint dr. Szekeres Tamásé, a győri Széchenyi István Egyetem rektoráé. 

A huszonhét állami felsőoktatási intézmény fizetési rangsora nagyjából egyezik az egyetemek nagyságbeli sorrendjével is: a Szegedi Tudományegyetem rektora keresi jelenleg a legtöbbet, csaknem 3,5 millió forintos bruttó fizetéssel. Őt a debreceni, s a már említett gödöllői egyetem rektora követi, majd pedig a Semmelweis- és az Eötvös-egyetem vezetője.

A soproni székhelyű egyetem rektora, prof. Faragó Sándor a listán a hetedik, fizetése 2 millió 417 ezer 500 forint. ˝Egy olyan intézmény vezetésénél, ahol a hallgatói és oktatói létszám megközelíti a húszezret, s több tízmilliárd forint fölött kell felelősséggel dönteni, ezt a fizetést nem jutalomnak tekintem˝ – mondta megkeresésünkre. S ahogy néhány mondattal előbb már idéztük tőle, azt is hangsúlyozta, a fizetések nyilvánosságra hozatalát az érintettek szorgalmazták, szolidaritásukat kifejezve  gödöllői kollégájuk iránt.

Prof. Faragó Sándor
Prof. Faragó Sándor

Kérdésünkre, hogy mit tesz akkor,  ha az Orbán-féle takarékossági program – az a bizonyos havi 2 millió forintos fizetési plafon – nemcsak az állami cégvezetőkre, hanem a rektorokra is vonatkozik, s így  a fizetéséből mintegy 400 ezer forintot elveszíthet, Faragó professzor azt válaszolta, ˝törvénytisztelő állampolgárként kevesebb fizetéssel dolgozom tovább; merthogy holnaptól ugyanúgy teszem a dolgomat, ahogy eddig˝. 

A másik érintett, dr. Szekeres Tamás, a győri egyetem rektora a 1 millió 860 ezer 800 forintos bruttó fizetésével a 27-es  lista 18. helyét foglalja el. ˝Egyetértek azzal, hogy nyilvánosságra kerültek a bérek, kicsit örülök is, mert  ezzel a kérdést végre lezárhatjuk. Részletesen kommentálni igazán nem tudom, az tény, hogy ahogy a többi rektorkollégámnál, úgy nálam sem én döntöttem a fizetésemről.˝

A legmagasabb fizetésekkel kezdtük, zárjuk ezért a lista alján szereplőkkel: a legkevesebbet a művészeti egyetemek vezetői keresik, 25–26. azonos bérrel (1,1 millió forinttal) a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem és a Színház- és Filmművészeti Egyetem rektora; huszonhetedik pedig a Magyar Táncművészeti Főiskola vezetője, aki 934 ezer 600 forintos fizetésért dolgozik. Külön kell kiemelni a minisztérium listáján most nem is szereplő Szabó Jánost, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem első emberét, aki havi 750 ezer forintot kap. Ismert, hogy a rektort befolyással való üzérkedés miatt februárban letartóztatták, de az intézmény ennek ellenére azóta is folyamatosan utalja a bérét.


A rektori fizetésekről

A rektori fizetésekről 2006-ban Magyar Bálint ajánlását is figyelembe véve döntött úgy Hiller István oktatási miniszter, hogy azok összege  a professzori illetmények (akkor 463 ezer forint) legalább kétszerese kell hogy legyen. Ehhez az összeghez az intézmények további háromszoros kiegészítést tehettek – így ugorhatta át sok helyen a havi kétmillió forintot a fizetés. Ebben az összegben nincs még benne a prémium, amely a gazdasági tanácsok döntése nyomán az éves alapilletmény 80 százaléka is lehet.

Olvasóink írták

 • 5. Vino 2010. június 24. 21:13
  „undorító”
 • 4. ...:) 2010. június 23. 23:30
  „bocsánat nem jót irtam! *....politikusok évi bruttó fizetése 96.000.000.- ft,.....”
 • 3. ...:) 2010. június 23. 23:29
  „igaza van kedves "pancser" hozzászólónak! egyenlőtlenség uralkodik az országban! én mondjuk nem értem meg h egyes politikusok évi bruttó fizetése 8.000.000.- ft, mig egy átlag munkásnak(mondjuk egy kőmüvesnek) kb 360.000.-ft
  akkor hol itt az igazság??
  a politikus ül a valagán azt hallgatja ahogy a másik vmit mekeg, meg interjúkat ad (ha ad)...:/
  Mig a kőmüves a két kezével dolgozik meg a napi kenyeréjéért, és ő házakat épit ahol később emberek laknak!

  tudnék erről mesélni de nem teszem, nem férne ki :)

  IGAZSÁGTALANSÁG, ROSSZ PÉNZELOSZTÁS, KÖLTSÉGEK, ADÓSSÁGOK = MAGYARORSZÁG!”
 • 2. pancser 2010. június 23. 16:21
  „Elfajultak a hozzászólások gondolom, azért tűntek el a korábbi reakciók. Kis hazánkban nem a fizetésekkel van baj, hanem az egyenlőtlenségekkel inkább. Minél elmaradottab egy ország, ez annál jellemzőbb!”
 • 1. iq 2010. június 23. 16:01
  „JA 2 MILLA?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Milyen felvételi pontszámokra számíthatnak a diákok 2010-ben?

Már nem kell sokat aludniuk a diákoknak: hamarosan kiderül, hogy felvételt nyertek-e a kiszemelt… Tovább olvasom