Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

˝Már nem kellek senkinek?˝

˝Az 50 év feletti munkát kereső már nem kell senkinek? A szakmai tapasztalat semmit se számít?˝

Olvasói kérdés

˝Szerszámkereskedelemmel foglalkozó cég felvesz áruszállítási-áruátvevői munkakörbe győri férfi munkatársat B kategóriás jogosítvánnyal, műszaki ismeretekkel, 30 éves korig.˝ Így jelent meg egy hirdetés. Ez jogilag elfogadható? Szerintem diszkrimináció. Az 50 év feletti munkát kereső már nem kell senkinek? A szakmai tapasztalat semmit se számít? Nem egyedi eset. Mivel több mint egy éve hiába keresek állást, többször tapasztaltam, hogy a korom miatt zárnak ki a munkalehetőségekből. Szerintem többen is emiatt szenvednek hátrányt és veszélybe kerül megélhetésük.


Szakértőink szerint így nem szabadna megfogalmazni hirdetést, már csak azért sem, mert hasonló esetek miatt több cég büntetést kapott. Ugyanis többek közt az is diszkriminációt jelent, ha a munkavállalók között nemük, koruk, lakhelyük szerint különbséget tesznek. Ebben a hirdetésben pedig mindhárom szempontból feltételt szabnak és a jogszabályok szerint a felvételnél sem lehet hátrányosan megkülönböztetni a jelentkezőket. Olvasónk esetében az jelenthet megoldást, ha az esélyegyenlőségi hivatalnál jelzi, melyik munkaadó utasította el kora miatt jelentkezését. Ha bizonyítani is tudja sérelmét, jogorvoslatra számíthat.

(A munkaügyi tanácsadásban a Kisalföld partnere a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége – MSZOSZ. Tisztségviselőik – Potyondi Antal és Kránitz Pál – adnak válaszokat. Olvasóink kérdéseiket a rimanyi.zita@kisalfold.hu e-mail címre küldhetik ˝A Kisalföld a dolgozókért˝ akció keretében.)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jól kamatozik a zöldprogram

A megyében öt intézmény büszkélkedhet a ˝zöldóvoda˝ címmel. Ezek közül a gyirmóti tíz éve országosan… Tovább olvasom