Kisalföld logö

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Már készülnek a Nemzeti Vágtára

Győr-Moson-Sopron - Sopronhorpácson és Mosonmagyaróváron már igen, Kapuváron még nem tudják, kit indítanak a jövő hét végi Nemzeti Vágtán. A tét nagy, a lovasok már javában készülnek a viszonylag hosszú távra.
Verseny: A gyorsaság mellett a kitartás, a fordulékonyság is számít

Eldőlt, hogy három megyénkbeli település vesz részt a Geszti Péter nevével fémjelzett lovas gyorsasági versenyen a Hősök terén. A megmérettetésre jelentkező 96 települést egy-egy lovas képviseli május utolsó hétvégéjén, a verseny köré pedig fesztivált szerveztek, ahol a városok és falvak saját standon mutathatják be értékeiket, programjaikat.

Dovánczki Imre, aki Mosonmagyaróvár „színeiben" áll rajthoz, Piszke nyergében indul. Lova ereiben arab vér csörgedez, ami – tekintve, hogy gyors és kitartó fajta – előnyt jelent a gyorsulási versenyben. Sopronhorpács egy hölgyet indít a versenyen, akinek lova gyorsaságban nem, legfeljebb a megállásban küzd kihívásokkal...

Edzésben: A Mosonmagyaróvár színeiben induló Dovánczki Imre igazán nem panaszkodhat lova állóképességére: a rendszeres, 30–40 kilométeres túrák meg sem kottyannak Piszkének. Fotó: H. Baranyai Edina
Edzésben: A Mosonmagyaróvár színeiben induló Dovánczki Imre igazán nem panaszkodhat lova állóképességére: a rendszeres, 30–40 kilométeres túrák meg sem kottyannak Piszkének. Fotó: H. Baranyai Edina


Bemutatkozás: A települési standokon a turistákat csalogatják az önkormányzatok

A tét nem kicsi – a Nemzeti Vágta győztese 30 millió forintot nyer nevezőjének, további 5 milliót pedig az általa képviselt önkormányzatnak –, de a nevezési díj sem: a kétmillió forintot a legtöbb indulónál egy-egy támogató cég tette le. Így történt ez megyénkben is: Sopronhorpácsot a PET Hungária Kft., Mosonmagyaróvárt az Uniqua Biztosító, Kapuvárt pedig 12 helyi vállalkozás mellett a Mavir Zrt. nevezte be; utóbbi két nagyvállalatot a szervezők hozták össze az érdeklődő, de nem elég tehetős önkormányzatokkal. Az utolsó percben, így a  felkészülésre nincs sok idő, de szerencsére úgy tűnik, másfél-két hét is elég lehet.

Vasárnap kisorsolták, milyen összeállításban induljanak az egyes előfutamok.
Vasárnap kisorsolták, milyen összeállításban induljanak az egyes előfutamok.


A Nemzeti Vágta győztese 30 millió forintot nyer nevezőjének, további 5 milliót pedig az általa képviselt önkormányzatnak –, de a nevezési díj sem: a 2 millió forintot a legtöbb indulónál egy-egy támogató cég tette le.
Dovánczki Imre például, aki Mosonmagyaróvár „színeiben" áll rajthoz, hobbilovas ugyan, mégis eredményesen szerepel western versenyszámokban. Mondhatnánk, szabad stílusban, hiszen a westernfeladatokat angol nyeregben teljesíti, ez azonban most duplán előny lesz számára: a Nemzeti Vágtán az angol stílusú felszerelés feltétel, a hagyományos western versenyszámok pedig, mint a hordókerülés vagy a szlalom, éppen a robbanékonyságra és a fordulékonyságra épülnek. A fiatal lovas már javában gyakorol lovával, Piszkével, főleg azért, mert az 1250 méteres táv nem éppen megszokott.

– A helyi versenyeken ennél jóval rövidebb a táv, mi általában 5–600 métereket szoktunk vágtázni, most ezt megduplázzuk. Mivel rendszeresen teszünk félnapos, 30–40 kilométeres túrákat, s a homokos pályát, amilyet a Hősök terén is felállítanak, megszokta Piszke, szerintem nem lesz gond – véli a lovas.

A sopronhorpácsi induló, Kecskés Klaudia kifejezetten örül az 1250 méteres távnak, lova, Galamb ugyanis talán ezen tudja kihozni magából a legjobbat. Fotó: Magasi Dávid
A sopronhorpácsi induló, Kecskés Klaudia kifejezetten örül az 1250 méteres távnak, lova, Galamb ugyanis talán ezen tudja kihozni magából a legjobbat. Fotó: Magasi Dávid


– Temperamentumos, robbanékony ló, s bár pályán gyerekeket oktatok vele, terepen „kell hozzá lovas". Neki ez a táv kifejezetten fekszik, szereti kifutni magát. Egyébként gyors, kifejezetten távlovaglásra használt fajta, shagya arab, s a menéssel soha nem volt gondja, legfeljebb a megállással... A kanyarokat is jól veszi, s ha elkapja a versenyszellem, magától tudja majd, hol és hogyan előzhet – latolgat a Sopronhorpácstól tíz kilométerre fekvő Rajna-Határ Lovarda oktatójaként dolgozó versenyző, hozzátéve, hogy a siker egyik titka ilyenkor bizony a helyből vett „repülőrajt".

Kapuváron egyelőre még keresik az ideális indulót a Vágtára, Kóczán Zoltán alpolgármester azonban nem aggódik: sok a lovas a környéken, s két napon belül megtalálják, ki álljon rajthoz. Az önkormányzatok egyelőre gondolkoznak azon is, mivel mutatkozzanak be a települési standokon. Mosonmagyaróvár többek között a szeptemberi „Szigetköz ízei, vármegye borai" fesztivált, Kapuvár a kerékpáros, vízi és lovasturizmust népszerűsíti, Sopronhorpács pedig az idő rövidsége miatt idén egyelőre csak felméri a „felhozatalt" az Andrássy úton felállítandó Vágta Korzón.

A Hősök terén 96 lovas dübörög majd

A 16 előfutam résztvevőit vasárnap sorsolták össze ünnepélyes keretek között a Hősök terén. Egyszerre hatan indulnak, a futamgyőztesek a három középdöntő egyikébe jutnak, majd ezek első két helyezettje mérkőzik meg a döntőben. Mosonmagyaróvár a 9., Kapuvár a 12., Sopronhorpács versenyzője a 13. futamban indul. Az eseményről, melyre  május 31-én és június 1-jén százezres vendégsereget várnak a fővárosba, az RTL Klub június 1-jén, 16.20–18.30 óra között tudósít.
A sopronhorpácsi induló, Kecskés Klaudia kifejezetten örül az 1250 méteres távnak, lova, Galamb ugyanis talán ezen tudja kihozni magából a legjobbat.hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az informatikusok keresnek a legjobban

Legjobban az informatikai és a banki területen, legrosszabbul az egészségügyben és a textiliparban… Tovább olvasom