Kisalföld logö

2017. 04. 23. vasárnap - Béla 4°C | 13°C Még több cikk.

Már három hetet havazott

Az észak-dunántúli állami utakra 10 ezer tonna sót szórtak az idei télen. Ez kétharmada annak a mennyiségnek, amit a 2008/2009-es hideg évszakban felhasználtak.

A sopron-kurucdombi meteorológiai állomáson 10, a périn 4 centiméter hó hullott hétfő reggelre. Az előbbi helyen ezzel együtt már 22, az utóbbin 17 nap volt havas a mostani télen, azaz ennyi napon esett valamennyi hó vagy havas eső.

Mindez meglátszik az állami közutakat kezelő Magyar Közút Nonprofit Zrt. adatain is. Sümegi Péter, az észak-dunántúli regionális főmérnökség vezetője portálunknak elmondta: ebben a téli szezonban a múlt pénteki összesítés szerint mintegy 10 ezer tonna sót szórtak ki a hozzájuk tartozó négy megye országos közúthálózatának főútjaira és nagyobb forgalmú mellékútjaira. (Ebben az autópálya és az autóutak adatai nem szerepelnek.) Ez kétharmada a 2008/2009-es téli időszakban felhasznált mennyiségnek, holott még két hónapig várható téli időjárás. A kisebb forgalmú alsóbbrendű utakon csak hóeltakarítást végez a cég.Három baleset történt a megyében a havazás miatt tegnap délelőtt. Bogdány Balázs, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság ügyeletese elmondta, hogy a 83-as főúton Győrszemere–Nagyszentpálnál egy kamion, a 81-esen Pér–Mindszentpusztánál egy kisbusz csúszott az árokba. Személyi sérülés nem történt. Ahogy képünkön is látható, a 82-es főúton Nyúlon is árokban kötött ki egy kamion, de ennél az esetnél nem kérték a tűzoltók segítségét. Fotó: Cseh Róbert

A győri önkormányzati utak síkosságmentesítése a Győri Kommunális Szolgáltató Kft. feladata. Krakovszki József, a társaság városüzemeltetési ágazatvezetője lapunkat arról tájékoztatta, hogy eddig 557 tonna sót, 47 tonna vinaszt és – a Széchenyi téren – 600 kiló kalcium-kloridot tartalmazó környezetbarát szóróanyagot juttattak ki. Ezek a mennyiségek csaknem pontosan a tavalyiak felét teszik ki.

Kiss Márton, a sopron-kurucdombi meteorológiai állomás vezetője elmondta, hogy a mostani télen 17 hótakarós napot jegyeztek fel, vagyis ennyi napon volt legalább 1 centiméter a hóréteg vastagsága. A mostani hideg évszak lehet a legfehérebb a 2005/2006-os óta. Akkor 85 napon volt havas a táj, míg 2006/2007-ben csupán 5, 2007/2008-ban 27, 2008/2009- ben pedig 25 napon.

Olvasóink írták

  • 1. nszakacs 2010. április 27. 19:50
    „Illene levenni ezt a cikket kissé avitt.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Munkába lendül a vízdíjbehajtó brigád

Az év végi ünnepek idején szüneteltette a víz- és csatornadíj-tartozások behajtását a Pannon-Víz… Tovább olvasom