Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Már gőzölög a levendula

Egyre fogy a lila virágtenger a várdomb tövében, mert a napokban aratják a levendulát a Pannonhalmi Főapátság gyógynövénykertészetében.

Az illatos és látványos lepárlás helye már megújult, de turistákat csak jövőre fogad.

A mediterrán félcserjének idén késett a hajtása a nagy esőzések miatt, így kevesebb a virágszál a szokásosnál. Azonban az elmúlt időszak kánikulájának köszönhetően olajban gazdagok a szirmok, a magok. Szecsődi Pál kertészetvezető elmondta: a héten kezdték el a szüretet. A fáradtságot kevésbé érzik az aratók, mert bőven jut nekik a levendula nyugtató és frissítő hatásából.

– A nagy sarló épp kézre áll, az illat pedig beleivódik a bőrbe, hetekre helyettesítve a parfümhasználatot. Én viszont már kevésbé érzem, annyira megszoktam, tizenkét éve veszek részt a levendulaaratásban.

Sarlóval a lila mezőn: Ahogy évszázadok óta, ma is kézzel aratják a gyógycserjét. Képünkön Erdőssy Margit, Baki Éva és Varga Károlyné. Fotó: Krizsán Csaba
Sarlóval a lila mezőn: Ahogy évszázadok óta, ma is kézzel aratják a gyógycserjét. Képünkön Erdőssy Margit, Baki Éva és Varga Károlyné. Fotó: Krizsán Csaba

Nehéz munka, de a szép környezet miatt könnyebb elvégezni – mondta el Varga Károlyné. A lepárlóban dolgozóknak pedig Földi Pál tapasztalatai szerint akkor nehezebb a dolguk, amikor az üstből a forró, vízzel átitatott szalmát a nagy gőzben gyorsan kell kivillázniuk. Azonban az a szép a munkájukban, hogy rögtön látják az eredményét, ahogy üvegbe csorog a levendulaolaj. Ezt csodálhatják meg jövőre a látogatók is a vendégfogadásra átalakított főzdeépületben, amelynek a berendezései is megújultak, de még mindig több évszázados módszer szerint működnek.

Valóban turistaattrakció, ahogy a lila mezőn sarlóval dolgozók hátterében időnként nagy gőz csap fel a lepárlóból, amikor kinyitják az üstöket. Az olajat most is úgy készítik, ahogy azt a bencés szerzetesek kikísérletezték. Akárcsak a gyógyfüves orvoslásnak, régre visszanyúló hagyományai vannak ennek is az apátságban. Szerény hasznot hoz, de fontosnak tartják, mert a monostor vonzerejének része.

Lilából aranyszín

A parfümalapanyagként ismert levendula párlóüstjét vasvillákkal megrakják, majd letapossák benne a virágos szárakat, hogy ne szaladjon át rajtuk hamar a gőz, amit százhetven fokosan, alulról vezetnek az edénybe. Másfél óráig ˝rotyog˝ a növény, az olaj vízzel együtt felül, csövön távozik. Átvezetik a hűtőrendszerbe, majd a florenci edénybe, ahol a víznél könnyebb olaj felülre kerül, így lefejthetik. Kétüstnyi főzésből négyliternyi olaj lesz. Ilyenkor még kátránykinézetű. Lassan papíron szűrik át, utána lesz aranyszínű. Az apátság a termést bevizsgáltatja.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Erfurti utca: kijavították az aszfaltsüllyedést

Győr - ˝Az Erfurti utca végén, a felüljáró alatti részen mintegy másfél hónapja egy ˝teknő˝ alakult… Tovább olvasom