Kisalföld logö

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 1°C | 6°C Még több cikk.

Már fogott tolvajt iskolai kamera

Győr-Moson-Sopron - A bekamerázott iskolák számát a lopásesetek gyarapítják. A győri Jedlikben sikerült megoldani, hogy az összes folyosót elektronikus szemek figyeljék és a többi intézmény is hasonló megoldásra törekszik, kényszerül.
– Egy kameránk már korábban is volt, ami az udvart figyelte és „megfogott" egy biciklitolvajt. Azaz rögzítette, ki vitte el az egyik diák százezer forint értékű kerékpárját. Még a Kék fény című műsorban is leadták a felvételt, így a rendőrök elő tudták keríteni az elkövetőt. Akkor határoztuk el, hogy minél több kamerát igyekszünk felszereltetni épületeinkben a tanulók és az intézmény értékeinek védelme érdekében – mondta el a győri Jedlik Ányos Gépipari és Informatikai Középiskola igazgatója, Domonkos László. Intézményükben nyáron sikerült is kétmillió forint értékben térfigyelő kamerákat elhelyezni. Azok nemcsak a bejáratokat, a biciklitárolót, az összes folyosót is figyelik, azaz az „iskolai közterületeket" és a műszaki laborokba, a számítógépes tantermekbe is kerültek elektronikus szemek, ahol nagyobb értékű berendezések vannak.

A folyosók ily módon figyelését egy sajnálatos tavaly márciusi eset indokolta. Este nyolc óra körül ugyanis valaki az egyik tanteremből leszerelt egy projektort és elvitte.

A főbejáratot és a folyosókat is elektronikus szemek figyelik a Jedlikben.
A főbejáratot és a folyosókat is elektronikus szemek figyelik a Jedlikben.

Hiába rögzítette kamera, hogy kik mentek be azon a napon az épületbe, azt is látni kellett volna, ki ment be az adott időszakban abba a terembe. Ha már akkor megvan a mostani rendszer, elő lehetett volna keríteni a tolvajt. A Jedlikben, mely adottságai miatt a lopásoknak az átlagosnál jobban ki van téve, ezután szeretnék a hasonló eseteket megelőzni, s ha mégis megtörténik, a felderítést segíteni. Két épülete között ugyanis nincs összeköttetés, mert a közeli házak tulajdonosai az összekötő folyosó megépítéséhez nem járultak hozzá, ezért nyitott az iskola, testnevelésre és laborórákra a diákok a főépületből egy másikba mennek, így a beléptetés ellenőrzését nem tudták megoldani.

Domonkos László azt is elmondta: számítógép rögzíti a kamerák felvételeit, azokat az adatvédelmi jogszabályok előírásai szerint tárolják, törlik időközönként és bűncselekmény esetén átadják a rendőrségnek. Főként a vagyonvédelem a cél, de az iskolaigazgató szerint fegyelmező hatásuk is van a „figyelő gépszemeknek". Beszerzésük költségét különböző cégeknek a szakképzési alapra adott támogatásából tudták előteremteni. Ilyen támogatásokból fejlesztették laborjaikat is, így indokolt, hogy azokat védjék is.

A Jedlikéhez hasonló teljes rendszer a győri polgármesteri hivatal oktatási osztályának vezetője szerint ma még ritka, de Papp András tapasztalatai alapján egyre több iskola törekszik rá. Úgy véli, rákényszerülnek az intézmények a vagyonvédelem miatt. Úgy tudja, egy-egy kamera már több középiskolában van a bejáratnál, főként olyan intézményekben, ahol felnőttoktatás is folyik, ezért könnyebb a rossz szándékúaknak oda feltűnés nélkül bejutni. Sopronban viszont a polgármesteri hivatal tájékoztatása szerint egyelőre nem jellemző a sulik bekamerázása, nincs rá pénz. A vas- és villamosipari szakképző beléptetőrendszere egyedi, de ott arra inkább azért van szükség, hogy nyomon tudják követni, egy-egy diák mikor jött és hagyta el az iskolát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Játékok és új rendelő várja a beteg gyerekeket

Győr-Moson-Sopron - Két örömteli hírrel is szolgálhatunk a megyei kórház gyermekosztályáról. A… Tovább olvasom