Kisalföld logö

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 2°C | 7°C Még több cikk.

Már csak simítanak a Széchenyi téren

Lezárult a Széchenyi tér felújításának második üteme, a pénteki műszaki átadást már csak utójavítások követik a következő két hétben.

Az egymilliárd forintos beruházást június 5-én adja át ünnepélyesen a polgármester.

Az említett egymilliárdban nincs benne többek között a környező épületek homlokzatfelújítása, amit az Inszol további keretből végzett el – és persze a jelenlegi leglátványosabb előrelépés: a magánberuházásként elkészült Lloyd.

A szakhatóságok, szervezetek és intézmények képviselői tegnap gyűltek össze a tér műszaki átadására. Fotó: H. B. E.
A szakhatóságok, szervezetek és intézmények képviselői pénteken gyűltek össze a tér műszaki átadására. Fotó: H. B. E.


A szakhatóságok, szervezetek és a szomszédsággal érintett intézmények képviselői pénteken gyűltek össze a Széchenyi tér műszaki átadására, s észrevételeiket a következő két hétben még benyújthatják. Mint a jelenlévőktől a helyszínen megtudtuk, lényegi javaslat vagy negatív kritika egyelőre nem érkezett.

Természetes, ha a győriek tudatában az egyes ütemek, kapcsolódó beruházások összemosódnak és a Széchenyi teret teljes egészként kezelik. A Németh Zoltán alpolgármester által ˝legalább húszéves álom megvalósulásának˝ nevezett felújítás leglátványosabb állomása nyilvánvalóan a tavaly július közepén átadott első ütem volt: ekkorra újult meg maga a tér. A második ütemmel egyidejűleg restaurálták a Mária-oszlopot, aminek átadásáról a minap beszámoltunk. Viszont a teljes beruházás egyik lényege, hogy a környező utcákat a tér részének tekinti az önkormányzat, s ezeknek – valamint a Lloyd előtti ötméteres sávnak – a műszaki átadása történt meg tegnap. A Rákóczi utca „Telekin inneni" szakaszán, a Fazekas közben, a Gyógyszertár utcában közműfejlesztést és közműcserét végeztek, s megújult a Lloyd melletti kis tér is, amelyet a lőcsei fehér asszony történelmi legendája tesz ismertté.

A történelmi belváros szíve nemcsak megszépült, de közösségi térré is vált.
A történelmi belváros szíve nemcsak megszépült, de közösségi térré is vált.

Németh Zoltán szerint elmondható, hogy a történelmi belváros szíve nemcsak megszépült, de közösségi térré is vált. Alkalmas nagy színpadot igénylő produkciók megtartására, de a kis áramfelvételi pontoknak köszönhetően bármilyen kamararendezvény lebonyolítására is. S épp ez az igény volt az oka – tette hozzá korábbi kritikákra reagálva –, hogy nem építették be a teret mindenütt, például virágágyásokkal.

Amit viszont továbbra sem szabad – mondta el kérdésünkre –, az a gördeszkázás, és ebből a városvezetés nem kíván engedni. Az alpolgármester úgy látja, hogy a május 1-jén életbe lépett rendelet mintegy tucatnyi sportkedvelővel szemben védi azt a két-három száz emberből álló tömeget, amely jobb napokon egyszerre tartózkodik a téren. Vagyis – mint mondta – nem a kemény gránitköveket kell félteni, hanem a járókelőket, mivel maga is szemtanúja volt, amikor egy kislányt eltalált az elrepült deszka. Hozzátette azt is: a város nem vett el semmilyen lehetőséget a fiataloktól, mivel csak azóta gördeszkáztak a téren, amióta megújult

Olvasóink írták

  • 1. bussz 2010. május 18. 20:38
    „Tényleg gyönyörű lett a tér,de még szebb lesz ha a környező házak homlokzatának felújítását is befejezik lassan,ha jól láttam,már csak 1 van, a megkezdetten kívül!:)
    Szép lett/lesz a Széchenyi tér!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ön szerint nyitva vagy zárva tartsanak az üzletek vasárnap?

Őszre megvalósulhat a bevásárlóközpontok vasárnapi nyitva tartásának tilalma. A Tesco 2-3 ezer… Tovább olvasom