Kisalföld logö

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 17°C | 27°C Még több cikk.

Már csak egy hajó van a zátonyon Gönyűnél a Dunán - fotók

A még ott veszteglő hajó kiszabadításában az is segíthet, hogy a következő napokban várhatóan mintegy fél métert emelkedik a vízállás.
A tfőn este fél tkor a Dunán Gönyű közelében zátonyra futott két bolgár hajó közül a Sveti Georgi nevűnek kedden sikerült elhagynia a helyszínt, a Sveti Ilija azonban még mindig ott rostokol.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a két egymáshoz erősített vízi jármű a győr–gönyűi kikötőből indult útnak kukoricarakományával, majd nem messze a Mosoni-Duna és a Nagy-Duna torkolatától a parttal párhuzamosan futó kövezésre sodródott rá.


Már csak egy hajó van a zátonyon. Fotók: Bertleff András

Sütő László, az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság főmérnöke lapunknak kedden elmondta: a hajók egy évtizedekkel ezelőtt kialakított vezetőművön akadtak fenn. Hozzátette: a térségben a hajóút a szabályoknak megfelelően van kitűzve. A szakember szerint a még ott veszteglő hajó kiszabadításában segíthet, hogy a következő napokban várhatóan mintegy fél métert emelkedik a vízállás, miként megoldást jelenthet azt is, ha rakományt egy másik uszályra rakják át.

Az esettel kapcsolatban szerettünk volna további részleteket megtudni a Dunai Vízirendészeti Rendőrkapitányságtól, de azt a választ kaptuk, hogy folyamatban lévő szabálysértési eljárásról nem adhatnak felvilágosítást.




Hétfőn írtuk


Zátonyra futott a Sveti Georgi és a Sveti Ilija nevű bolgár hajó a Dunán Gönyűnél, nem messze a Mosoni-Duna és a Nagy-Duna torkolatától hétfőn este fél hétkor.

Az egymáshoz dróttal erősített hatalmas vízi járművek hat órakor indultak útnak a győr-gönyűi kikötőből kukoricarakományukkal.

A személyi sérüléssel nem járó esetnek volt két győri szemtanúja, Nagy Csaba és Komjáthy Csaba, akik kis motorcsónakjukkal éppen a vízen tartózkodtak, mert halásztak.

„Az összekötött két önjáró motoros hajó orral állt be a kikötőbe, és nem farral tolatva indult el, ahogy szokás, hanem meglehetősen furcsa manőverrel megfordult a Mosoni-Dunán. Nagy nehezen sikerült neki.

Zátonyra futott két bolgár hajó Gönyűnél a Dunán - Fotó: H. Baranyai Edina


Ekkortól már figyeltük, mi fog történni. Azt láttuk, hogy sodródik lefelé a Dunán abba az irányba, ahol a parttal párhuzamosan és merőlegesen is kövezés van a mederben, ami a víztől természetesen nem látszik. Úgy tűnt, az utolsó pillanatban észrevették, hogy baj van, de akkor már nem tudták korrigálni a hibát és a sodrás felnyomta a hajókat a kövekre, amelyek a hangokból ítélve meg is sérültek. Ha a megfelelő helyen és időben gázt adtak volna, simán kijutnak a fő hajózási útvonalra" – magyarázta Nagy Csaba.

A Kisalföld úgy értesült, hogy miután a hajók nem zavarják a hajózási útvonal forgalmát, a szakemberek csak kedden vizsgálják meg, milyen
módon lehetne kiszabadítani a járműveket a zátony fogságából.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Matematika érettségi megoldások 2015 - fotók, videó!

Az utóbbi évek legnehezebb feladatsorát kapták matematikából a középszinten érettségizők. A második… Tovább olvasom