Kisalföld logö

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda 0°C | 7°C Még több cikk.

Már csak Beled akar város lenni

Győr-Moson-Sopron - Az általunk megkérdezett, nagyobb lélekszámú települések nem törekszenek városi rangra, a polgármesterek szinte egybehangzó véleményét talán Lébény első emberének szavai tükrözik híven: „Jobb a kicsik között nagynak lenni, mint a nagyok között kicsinek."
Amint arról beszámoltunk, a mintegy 2800 lelket számláló Beled és a 3826 fős Fertőszentmiklós városi rangra pályázott, s az utóbbi július elsejétől el is nyerte e címet. Beled polgármestere pedig úgy nyilatkozott a Kisalföldnek: jövőre ismét pályázik a település. Fertőszentmiklós egyébként korábban a térség központja volt, az elöljárók szerint régi álom vált valóra. Kíváncsiak voltunk, hogy elindíthat-e ez – legalább gondolati síkon – egy hullámot a megye nagyobb lélekszámú települései között, de nyugodtan mondhatjuk: Beledet leszámítva egyelőre nem számíthatunk további pályázókra.

A megye egyik legnépesebb településén, Nyúlon, ahol a lélekszám 4000 felett van, még nem merült fel a kérdés hivatalosan testületi ülésen. Szóbeszéd témája volt csak a várossá válás lehetősége a polgármester, Schmiedt Henrik szerint. Ugyanakkor két város is van a szomszédságában: Győr mellett Pannonhalma a másik, amely 2000-ben emelkedett városi rangra.

Hasonló a helyzet a mintegy 3200 lelket számláló Lébényben, amely egyébként mezőváros volt az ezernyolcszázas években. Kovács Gábor polgármester elmondta: felmerült a kérdés, nemcsak a lakók, de a képviselők körében is, hivatalosan azonban nem volt téma a várossá válás. A polgármester személyes véleménye erről mottószerű: „Jobb a kicsik közt nagynak lenni, mint a nagyok közt kicsinek."

– Úgy gondolom, hogy ehhez egy községnek nagy utat kell bejárni, igen színvonalas infrastruktúrára van szüksége, s a működési jellege is városias kell hogy legyen. Hiába laknak sokan egy faluban, ha az nem tud valódi, fizikai értelmében is kistérségi központtá válni, nem alkalmas erre a rangra – mondja Kovács Gábor.

Az 5700 lelkes Győrújbarát a megye legsűrűbben lakottabb faluja, mégsem szeretne város lenni – szögezte le kérdésünkre Juhászné Árpási Irma.

A polgármester úgy véli, hogy Győr tőszomszédságában Győrújbarát éppen azt kockáztatná, ami miatt szeretnivaló: hogy falu és hajnalban szól a kakas. Bár a rengeteg kitelepültnek örvendő település már így is elindult a városiasodás útján, de idegenforgalmi értékéből többet veszítene a városi ranggal, mint amit mondjuk a pályázati lehetőségekkel nyerne – vélekedik erről Juhászné Árpási Irma.

Végül a 3500 lakosú Hegyeshalomban is hasonló választ kaptunk, igaz, Szőke László polgármester szerint valamikor a hetvenes években már felmerült a kérdés. Az elmúlt években őt magát is megkeresték a pécsi egyetem egyik tanszékéről, hogy ellenszolgáltatás fejében elkészítenék a várossá váláshoz szükséges tanulmányt. Ám ha Pécsett ez téma is volt, Hegyeshalomban nem hangzott el az elmúlt évek testületi ülésein, hogy városi rangra kellene törekedni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sérülésmentes baleset a 85-ösön

Rábapatona - Egy nyerges szlovén vontató és egy magyar személygépjármű ütközött ma reggel 11 óra… Tovább olvasom