Kisalföld logö

2018. 03. 23. péntek - Emőke -5°C | 7°C Még több cikk.

Már száz hely foglalt a Nyugdíjasegyetemen

Győr - Eddig közel százan jelentkeztek a Nyugdíjasegyetemre. A padsorokba további jelentkezőket várunk, és szeretnénk megtudni azt is, mi érdekelné egyetemi szinten a nyugdíjas korosztályt.


Egy hete jelent meg az első felhívás a Kisalföldben, és azonnal elkezdtek kérdésekkel és jelentkezésekkel megkeresni minket a nyugdíjasok.

Bizonyítva azt, amit a szervezők gondoltak is erről a korosztályról: aktivitásuk, érdeklődésük bizony a fiatalabbakat is elgondolkodtathatja.

A Kisalföld három olyan társszervezőt és az általuk irányított intézményt, szervezetet tudhat partnerének az ˝egyetem˝ elindításában, mint a Nyugat-magyarországi és a Széchenyi-egyetem, valamint a Pannon Nyugdíjas Szövetség. A jelentkezők száma közel száz már. 

Nagy Péter
Nagy Péter

Nagy Péter, a Pannon Nyugdíjas Szövetség elnöke szerint az egyik legnagyobb probléma jelen pillanatban, hogy nincsenek lekötve a nyugdíjasok. A szellemi aktivitásra ennek a rétegnek éppen úgy szüksége van, mint a fiataloknak. Amikor valaki nyugdíjba megy, sok esetben elzáródik a külvilágtól.  Passzívak lesznek, pedig nem akarnak azok lenni. Sokan néznek televíziót csupán, de ennél több kell. Élményszerű dolgokat kell átélniük, ami szebbé teheti a mindennapjaikat. Ilyen lesz a Nyugdí-
jasegyetem is, amely nemcsak tanít, szórakoztat, de közösséget is teremt azok számára, akik jelentkeznek rá. Nem csupán másfél órás lesz ez a program. Addig tart az előadás, de rákészülni, odamenni, utána megbeszélni a látottakat, hallottakat egy egész délután, melynek hatása hetekig lehet élénkítő.

Dr. Szekeres Tamás
Dr. Szekeres Tamás

Dr. Szekeres Tamás, a Széchenyi István Egyetem rektorának húszéves álma, hogy a nyugdíjaskorúak számára is kinyissa kapuit az egyetem. Olyan értékes programokat kínáljon, amelyek segítenek fenntartani szellemi aktivitásukat,  lépést tarthatnak általuk a tudomány fejlődésével és amelyek  egyben kellemes időtöltést is jelentenek. ˝Azoknak a győri polgároknak is szervezzük a Nyugdíjasegyetemet, akik esetleg maguk is részesei voltak aktívan vagy csak jóindulatú figyelmükkel a győri egyetem létrejöttének˝ – mondta a rektor.  A Széchenyi István Egyetemen Wersényi György egyetemi docens (távközlési tanszék) már ötletekkel is előállt, kik miről tarthatnának előadást a Nyugdíjasegyetemen. Néhány példa: Közúti közlekedés tankolás nélkül, Megújuló történelem, A Szigetköz ökológiai rehabilitációja, A zenélős kvarcóráktól a zsebben hordott irodáig. És mindegyik témához elismert előadót is javasol.

Dr. Cseh Sándor
Dr. Cseh Sándor

Dr. Cseh Sándor, a Nyugat-magyarországi Egyetem Apáczai Csere János Karának dékánja úgy véli, a Nyugdíjasegyetem elindítása akár életmódváltó hatással is lehet.  Programot ad az idős embereknek. Az ő kezdeményezésükkel megrendezett Szent Kinga Szabadegyetem is nagyon népszerű volt. Egy-egy előadásra 100–150 érdeklődő is elment. A Nyugat-magyarországi Egyetem nevében elsősorban a pedagógiai, néprajzi, szociológiai témákat tartaná érdekesnek, természetesen várja a nyugdíjasok konkrét ötleteit. A dékán szerint a nyugdíjasok friss és érdeklődő csoport, akiktől még az időskori nyelvtanulás sem áll távol, talán erről is hallgatnának előadást az őket érdeklő más témákon kívül.

Káldy Zoltánné
Káldy Zoltánné

Káldy Zoltánné csornai olvasónk – mint elárulta –  már-már várta újabb, a Nagyinethez hasonló kezdeményezésünket és elsők között jelentkezett is rá. Jelezte, őt a történelem, a helytörténet és a néprajz érdekli a legjobban. Neki a Rábaköz történetéről soha nem tudnának eleget mondani, a műszaki tudnivalókhoz viszont már nem érzi magát eléggé felkészültnek.

Dr. Tarnai Márta
Dr. Tarnai Márta

Dr. Tarnai Márta győri olvasónk is jelentkezett a Nyugdíjasegyetemre. Jónak tartja az elképzelést, hogy az idősek, nyugdíjasok is lépést tarthassanak a világgal. Őt személy szerint egy, a Vasárnapi Kisalföldben bemutatott díjnyertes könyv, a Tasi István és Hornyánszky Balázs jegyezte A természet IQ-ja címűben foglaltak bővebb kifejtése érdekelné. Úgy gondolja, az élőszóban elhangzott előadásokat mások is szívesen meghallgatnák.

A Nyugdíjasegyetem január végén indul, miután kialakult  a végleges tematikája. A résztvevők a szemeszter végén, 2010 májusában oklevelet kapnak.


Kérdezzen Ön is!

A kérdéskörök  bővülhetnek, hiszen  bárki javasolhat témát. A Pannon Nyugdíjas Szövetségnél  (9021 Győr, Szent István út 7.) vagy a Kisalföldnél  (Nyugdíjasegyetem, Kisalföld, 9002 Győr, Pf. 28) levélben, illetve e-mailben: nyugdijasegyetem@kisalfold.hu. Ugyanitt lehet jelentkezni is.

 

Olvasóink írták

 • 3. t-a-ibi 2009. november 30. 21:16
  „A szervezők neveit elnézve, akár "nyugdíjas-vörösegyetemnek" is hívhatnák!

  Nyugdíjas egyesület vezetője elgondolkodhatna, hogyan jutottak a "semmittevéshez" az emberek.
  Egyébként, amilyen jól élünk bizony e "nemes" cselekedeteket meg kell becsülni.
  Fizetünk be jó sok adót, ellehet szórakozni!-kedves elvtársak!

  Egyébként az ötlet is döbbenetes!”
 • 2. jánosi 2009. november 30. 20:48
  „Hogyan lehet fizetni hatvanezer nyugdíjból, hetvenezres rezsit ?
  Bár ide nem ilyen szintű nyugdíjasok járnak ..........................”
 • 1. janika 2009. november 30. 19:01
  „Hát ebben a maffiózó rendszerben annyit fog ez a fejtágító érni mint egy halovány fing!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

H1N1-gyanú Győrben: válságos állapotban a kismama

A győri Petz-kórházba H1N1 gyanújával került egy hat hónapos terhes kismama, akinek állapota drámai… Tovább olvasom