Kisalföld logö

2017. 03. 30. csütörtök - Zalán 8°C | 19°C Még több cikk.

Már 1978-ban bástyafalat talált az egyik markoló a Dunakapu téren

Múltidéző cikkünkben arra kerestük a választ, hogy a több mint három évtizede felfedezett Dunakapu téri bástyafalat miért "felejtették el" anno az elvtársak?

"Eddig úgy tudtuk, hogy a bástyákból csak a Kastély-bástya és a Sforza félbástya maradt meg. Sajnos, a két világháború között ezt a Tabánszerű részt kis házaival együtt lebontották, s velük együtt eltűntek a Duna-bástya kazamatáinak romjai.

Jellegtelen nagy térség létesült, a mai Dunakapu tér" - olvasható a Kisalföld 1978. október 1-én megjelent számában.

"A gát építése közben az egyik markoló téglafalba ütközött és néhány nap alatt hosszú bástyafal került napvilágra"

A több mint 33 éve íródott cikk azonban nem várt fordulattal folytatódik: "a gát építése közben az egyik markoló téglafalba ütközött és néhány nap alatt hosszú bástyafal került napvilágra. (...) A falakat T. Szőnyi Eszter, a győri Xántus János Múzeum régésze vizsgálta meg.

Megállapította, hogy a török kori vár északi falszakasza, az egykori Duna-bástya megmaradt részei kerültek felszínre. A falak három méter vastagok, belső oldalukat merőleges téglapillérek merevítik".

Az ominózus cikk 1978. október 1-én került az olvasók kezébe. Kattintson a nagyobb képért!
Az ominózus cikk 1978. október 1-én került az olvasók kezébe. Kattintson a nagyobb képért!


Az 1978-as, Imre Béla tollából készült írásban megszólalt dr. Winkler Gábor is; az Ybl-díjas építészprofesszor a győri vár idei csatározásai során mindvégig határozottan állította, hogy az egykori győri erődrendszer nem vált teljesen martalékká az idők folyamán.

Az 1978-as tapasztalatok fényében mindez cseppet sem meglepő.

Több mint 33 éve is a parkolóhelyek hiányával kezdődött minden 

"A Duna árterére, illetve az ártér fölé kétszintes gépkocsiparkoló tervei is elkészültek, csaknem 700 személyautó elhelyezésére. A tervekre a teljesség kedvéért a hajdani bástyák helyét is felrajzoltuk, de arra senki nem gondolt, hogy az alapokon kívül ezekből valami is előkerül" - nyilatkozta több mint három évtizede Winkler Gábor.

Mivel 1978-ban "a tanács és a vízügyi szakemberek a tervezőkkel együtt a bástya megőrzése mellett döntöttek", továbbá "a többletmunkát mindenki lelkesen vállalta azért, hogy egy értékes várostörténeti emlék fennmaradhasson", portálunk ennek apropóján arról beszélgetett a győri építészprofesszorral, hogy hol futottak vakvágányra a 30 évvel ezelőtti tervek?

Winkler Gábor és az egykori győri vár rajza. Fotó: Krizsán Csaba.
Winkler Gábor és az egykori győri vár rajza. Fotó: Krizsán Csaba.


"A történet úgy kezdődött, hogy az akkori városvezetés nem volt megelégedve a Dunakapu téri piac árusítóbódéival és a Megyei Tanácsi Tervező Vállalatnál megrendelte az új árusítópavilonok tervét.

A feladatot rám osztották, aminek kimondottan örültem. Rögtön tudtam, hogy `félre fogom érteni´ a megbízást. A fából készült házikókat meg is terveztem, de magát a teret felmértük, a térfalak homlokzatát felrajzoltuk és a cikkben említett kollégákkal javaslatot dolgoztunk ki a tér újraélesztésére" - kezdte Winkler Gábor."Aztán nagy csönd következett, azt hiszem, hogy még a faházakat sem építették meg"


"Már akkor is érezni lehetett, hogy parkolóból soha nem elég, ezért a tér elé, a Mosoni-Duna árterébe, lábakra állított parkoló lemezt terveztünk.

Az akkori tanácselnök meg is dicsért levelében a `többletmunkáért´, igaz, mint később kiderült: a levelet Heincz Péter építész kollégám fogalmazta, aki akkor a városházán dolgozott.

Aztán nagy csönd következett, azt hiszem, hogy még a faházakat sem építették meg. A téma akkor került újra asztalra, amikor az árvízvédő falakat újjáépítette a Vízügy" - folytatta a győri egyetemi tanár.

"Fél órával a munkálatok megkezdése után már hívtak, hogy `falat találtak´ a rakpart kőburkolata mögött. Mindezen nem csodálkoztam; a tervemre berajzoltam a falak legvalószínűbb helyét is.


Még mindig dolgoznak a régészek a Dunakapu téren - kép: Bertleff András.
Még mindig dolgoznak a régészek a Dunakapu téren - kép: Bertleff András.


"A helyreállítás ellen senkinek nem volt kifogása, együtt örültünk az `elveszettnek hitt gyermek´"


Minket inkább a falak mögötti falrendszer lepett meg. Érezni lehetett, hogy a vastag téglafalak egészen a Bástya utcáig folytatódnak.

A Vízügy ismerte korábbi tervemet, hiszen az ártérbe tervezett parkolót velük több alkalommal egyeztettük és ezt az ötletet bizonyos feltételekkel ők is támogatták.

A helyreállítás ellen senkinek nem volt kifogása, együtt örültünk az `elveszettnek hitt gyermek´, a Duna bástya megkerülésének.

A helyreállítással kapcsolatos szakvéleményt Gerő László professzor, a várak Európa hírű tudósa adta, a részleteket Kriszt Györggyel, az akkori műemlék felügyelőség megyei előadójával egyeztettük" - hallottuk Winkler Gábortól.
"Mindezek tudtában mondtam jó egy éve egy, a városházán folytatott egyik tárgyaláson, hogy `egy ásónyira´ ott lesznek a falak"

Tán olvasóink is sejtik, hogy most következik a `fekete leves´, amelynek hátterében feltehetőleg súlyos pénzhiány állt.

"A cikkben említett `távlati tervek´ a kazamaták feltárására és bemutatására irányultak, de a lelkesedés hamar elmúlt.

A bástya falát egy akkor elbontott régi ház nagyméretű, régi tégláival egészítettük ki. Később ide került a kettős szobor.

Ekkor a teret fiatal kollégám, Cserhalmy Győző átigazította, de mindet megőrzött és helyreállított, így a befelé nyúló vastag falakat jelző téglaburkolatot is újra kirakták a helyreállított bástyafal mögött.

Mindezek tudtában mondtam jó egy éve egy, a városházán folytatott egyik tárgyaláson, hogy `egy ásónyira´ ott lesznek a falak.

Úgy tűnik, hogy az élet engem igazolt. Ha azonban ezek az értékes leletek a tér rendezése során bemutathatóvá válnak, ennek úgy örülnék, mint a 33 évvel ezelőtti felfedezésnek" - mondta Winkler Gábor.


A szinte teljesen `feltúrt´ győri Dunakapu tér - fotó: Mészáros Mátyás.
A szinte teljesen `feltúrt´ győri Dunakapu tér - fotó: Mészáros Mátyás.

Párizsban megvalósult a római castrum és a kora középkori városfalak méltó bemutatása  

A győri építészprofesszor zárszóként hozzátette: "a világ egyik leghíresebb múzeuma, a párizsi Louvre alatt egy kínai származású amerikai építész, Pei tervei nyomán megvalósult a római castrum és a kora középkori városfalak méltó bemutatása.

A párizsi példa azt is mutatja, hogy a múlt értékei nemhogy nem zavarnak, hanem még gazdagítják is `földalatti´ világot".

Megvalósult példa a párizsi Louvre-ból.
Megvalósult példa a párizsi Louvre-ból.A mélygarázsból nézhetjük majd meg a vár megmaradt részeit?

Mint ismert, a győri városvezetés továbbra is szeretné megépíteni a mélygarázst a Dunakapu téren, igaz, felmerült olyan terv, miszerint a majdani mélygarázsból láthatóvá tegyék a vár részleteit.

Utóbbi elképzelésről Borkai Zsolt polgármester úgy nyilatkozott nyáron, hogy "ha olyan értékeket találnak, amelyeket érdemes bemutatni, akkor megtesszük – de csak akkor, ha reális áron megvalósítható.

Amennyiben túl drága lenne, visszatemetjük az erőd maradványait".


Olvasóink írták

32 hozzászólás
12
 • 32. Oreg35 2013. november 06. 14:27
  „30. adamasz " a Józanabb emberek vannak többségben"! Nagy tévedés! Az eszetlen akarnokok vannak uralmon! Így a pontos megállapítás! Szerinted a rombolás a fejlődés?”
 • 31. mir 2011. november 21. 21:34
  „30

  Egy város úgy is fejlődhet ha megőrzi a múlt emlékeit.”
 • 30. adamasz1977 2011. november 21. 15:52
  „29 28!

  a vár romjait senki nem veszélyezteti minden hisztériátokkal ellentétben. Én inkább egy ilyen fejlödő városban szeretek élni, és hál istennek a Józanabb emberek vannak többségben.”
 • 29. és? 2011. november 18. 13:26
  „19. adamasz1977 2011.11.15. 17:52
  "...érdekes módon idáig senkit nem zavart, hogy a tyúkürülékes tér alatt micsoda kincs van."

  Nos, eddig is érdekelte a embereket, de nem látszott esély sem, hogy a tér rendezésére a város pénzt költ. Biztonságban volt úgymond a vár. Most, hogy látszik, valamit csinálni akar a város, próbálja jópár ember menteni a várat, azzal, hogy hangot ad nemtetszésének!
  Mert most már veszélyben van, és ha bekövetkezik, akkor az életben nem láthatjuk...

  Bár lehet, hogy cinikusan értette a hozzászólását, mert ennyi ész nyilván még Önbe is szorult, hogy átlássa.”
 • 28. mir 2011. november 16. 12:04
  „27

  Azzal, hogy ellenzem az elbontását már többet mint te aki csak egy propagandista”
 • 27. adamasz1977 2011. november 16. 10:46
  „22! Mir! szt mitt tettél te, és a nagy érdeklődökkel egyetemben a romok érdekében? Elmondom: Egy nagy semmit!”
 • 26. mir 2011. november 16. 10:46
  „Egyet nem értek. A feltárt várszakasznak a falai (a 3m széles szakaszról van szó nem a boltívesről) jóval az eredeti tér szintje fölé nyúlnak mert ugye a mostani térszint a feltöltés eredménye. A terv szerint visszaállítják az eredeti szintet a felújításnál, de a falakhoz nem nyúlhatnak mert ideiglenes műemlékvédettséget kapnak és ha esetleg mégis visszatemetik mondván nincs pénz akkor vagy meghagyják a mostani térszintet vagy leásnak az eredeti szintig de akkor a várfalnál meg lesz egy kis domb ha visszatemetik :)”
 • 25. adamasz1977 2011. november 16. 10:43
  „Don! akkor itt az ideje, hogy felébredj!”
 • 24. RUDI 2011. november 16. 10:06
  „A múltat ,csak úgy lehet megőrizni, ha való igazát fogja látnia a látogató.Szerintem nagyon szépen jön elő a munkálatok közben,a Vár megmaradt részei.De viszont, hogy ténylegesen, láthatóvá váljon, nem minden áron kell a mélygarázs.Bár ha nincs takarásba a Vár felső része, akkor lehetséges.Arra mindenképp figyelmet kell szentelni,hogy mindenképp jól látható legyen,a látogatók számára, és jó magam is már nagyon várom a végleges feltárást.Az , hogy a mély garázsközt fog lenni a régi falak, az szerintem nem lesz szép látvány.Szerintem, más, megoldást kellene oda, arra gondolok,ami tükrözi a régi időket olyan megvalósulást.”
 • 23. DON 2011. november 15. 22:21
  „adamasz!
  Úgy látszik, hogy vannak még, akik nem ébredtek fel csipkerózsika álmukból, amibe a fülkeforradalmárok ringatták...
  ÉBRESZTŐ!”
 • 22. mir 2011. november 15. 19:49
  „19

  Már annyiszor le lett írva, hogy a felújítás előtt is sokakat érdekelt, hogy mi van a tér alatt és egy rahedli tanulmány is megjelent róla csak olvasgatni kéne ami látom nem mindenkinek megy. Különben meg itt van az orrod előtt a 78-as cikk erre leírod, hogy senkit sem érdekelt hogy mi van a tér alatt :)))”
 • 21. Földönjáró 2011. november 15. 19:31
  „19. Adamasz
  A renoválásról annyit, hogy a kifestett Apáca, Rákóczi utcai házak némelyikének udvarába is bemehetnél. Egy-két kívülről csilli-villi házacska belülről aládúcolva. És van máshol is ilyen.”
 • 20. bazsifekete 2011. november 15. 19:04
  „Mélygarázs?
  Ha elkészül a fenékküszöbb, akkor Jachtkikötő lesz belőle!
  :D
  DON!
  Kézzelfogható dologhoz több kézre lenne szükségünk.
  Élőláncot alkotva megmutathatná a választópolgár mit is akar valójában.Mélygarázsnak becézett csúfságot, vagy egy régmúltból előtörő emléket, melyet mindenki megcsodálhat.”
 • 19. adamasz1977 2011. november 15. 17:52
  „A 17.-hez és a többi gyülölködőnek írnám, hogy marha unalmas ez a Fidesz fóbiás ócsárolás! Folyik a renoválás, és érdekes módon idáig senkit nem zavart, hogy a tyúkürülékes tér alatt micsoda kincs van. Persze most, hogy Borkai ellkezdte renoválgatni a várost most mindenkiből előbújt a nagy "hazafi". Egy szó mint száz, szerintem a mélygarázs és a rom is jól elfog férni egymás mellett amennyiben kivitelezhatő egyáltalán.”
 • 18. DON 2011. november 15. 17:49
  „Ha egyszer a B pici akar valamit, az úgy lesz.
  Csak tudnám, miért nincs még börtönben...
  Mi meg hagyjuk, hogy enyhén szólva is kétes erkölcsű egyének vezessék a várost?
  Nem feltétele ennek a munkának az erkölcsi bizonyítvány, vagy Pintér jött, és a múltat eltörölte, tabula rasa-val indult mindenki 2010-ben?
  Emberek!
  Fülkeforradalom helyett végre valami kézzelfogható dolgot kellene művelni!”
 • 17. Dwatson 2011. november 15. 17:28
  „A Fidesz azért nem foglalkozik a múlttal,mert szerintük új időszámítás kezdődött a hatalomra kerülésükkor,és a múltat meg azért is el akarják törölni hogy ne legyen mit visszasírni!
  Úgyhogy LESZ mélygarázs!”
 • 16. bazsifekete 2011. november 15. 16:12
  „Összefogással még menthető, a mi megmaradt nekünk és az utókornak.”
 • 15. szabo1936 2011. november 15. 15:01
  „Ferenc Jozsef lebontata az egesz Becsi varfalat aztan megepitek a helyera a Ring Str.”
 • 14. mir 2011. november 15. 14:24
  „A nagyon utált Baloghék alatt helyre tudták állítani a teleki úti OTP mögötti várfalat 96-ban pedig abból is alig maradt valami ezek meg sz...nak rá és juszt is mélygarázs lesz nagyonmodern térrel”
 • 13. lr 2011. november 15. 13:41
  „Szerintem nem kell aggódni. Elintézik ezt is mint a Széchenyi teret.”
32 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hamarosan spriccel a gigantikus szódásszifon Győr belvárosában - fotók

Már látható az alapzata annak az új győri szökőkútnak, melynek a tetejére egy hatalmas szódásszifon… Tovább olvasom