Kisalföld logö

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 5°C | 14°C Még több cikk.

Máltai gondozó-szolgálat indul

A Máltai Szeretetszolgálat győri központjában áprilistól jelzőrendszeres házigondozó-szolgálat működik majd. Az ingyenes szolgáltatásban először a szociális és egészségügyi állapotuk miatt rászorult fogyatékos emberek részesülnek.

Az időseknél már évek óta bevált a jelzőrendszeres házi gondozás. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat új, 10 millió forintból megvalósuló védett programja ezt a szolgáltatást a fogyatékkal élők számára is kibővíti – tudtuk meg dr. Báthy Andrásnétól.
Elsősorban a mozgássérülteknek, illetve a vakoknak kívánnak segítséget nyújtani, de lehetőség szerint minden olyan Győrben élő fogyatékos személy igényelheti a szolgáltatást, aki szociális és egészségügyi állapota miatt arra rászorult.

– A Máltai Szeretetszolgálat Amade utcai irodájában építjük ki az új diszpécserközpontot, ahol éjjel-nappal ügyeletet tartunk. Ezzel a csak hétköznap és munkaidőben működő házi segítségnyújtás folyamatossá válik. A jelzőrendszeres házi gondozás célja, hogy az egyedül, esetleg beteg hozzátartozóval élő sérült és idős emberek otthonukban is biztonságban érezhessék magukat, és szükséges gondozásukat szakemberek végezzék – nyilatkozta dr. Báthy Andrásné.

A szolgáltatás gyakorlatilag azt jelenti, hogy a gondozott nyakában egy vészjelző medált visel. Ezen keresztül küldhet riasztást a diszpécserközpontba. Ott az ügyeletes beazonosítja a hívót, továbbítja a szolgálatban lévő gondozónak, aki a helyzetnek megfelelően orvost vagy mentőt hív, illetve a segélyt kérőhöz siet. A jelzőrendszeres házigondozó-szolgálat kísérletként április közepén harminc készülékkel kezdi meg működését, egyelőre győri gondozottakkal.

Később bővítik a szolgáltatásba vehetők körét, ahogy dr. Báthy Andrásné fogalmazott: Győrből a kistérségbe szeretnék „kivinni" a segítő szolgáltatást.
Egészségügyi és szociális szempontok alapján szakmai bizottság dönti el, hogy ki lesz az az első harminc személy, aki a speciális rendszerbe bekerül.

A Máltai Szeretetszolgálat április 1-jéig várja a jelentkezőket a győri területi központ 336-129-es telefonszámán.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A legjobbak versenyeztek

Húsz versenyző az ország tizenhárom városából érkezett hétfőn Győrbe, hogy bemutassa elméleti és… Tovább olvasom