Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Malomzúgásra készülnek a Bakonyalján

Pápateszér - A legtöbb vízimalom hazánkban egykor Pápateszér környékén működött. A Reflex- és a győrújbaráti patriótaegyesület közös táborának résztvevői a hajdani huszonöt épületből tizenhatot épen vagy romosan, de megtaláltak.
Egy 1894-ben készült katonai térképen szinte egymás nyakán ülnek a pápateszéri vízimalmok. Volt olyan időszak, amikor a bakonyalji falu csendjét huszonöt – a kutatók szerint hazánkban egyszerre a legtöbb – malom dohogása-zakatolása törte meg. A Reflex Környezetvédő Egyesület a győrújbaráti Patrióta Honismereti és Faluvédő Egyesülettel közösen a napokban olyan tábort szervezett a pápateszéri ökológiai központban, amelynek résztvevői felmérték, hogy a múltból mi maradt.

a
A tábor vendége volt Halmos Béla zenész (j). Felvételünkön Kátai Zoltán énekmondó társaságában.
– A huszonöt ismert vízimalomból tizenhat nyomát sikerült különféle állapotban feltérképezni – mesélte lapunknak Nagy Péter, a Reflex munkatársa. – A tábor előtt néhány héttel jutott tudomásunkra, hogy a hetvenes évek derekán budapesti egyetemisták – köztük nem kis meglepetésünkre Sebő Ferenc, Halmos Béla zenészek, a táncházmozgalom elindítói, Sebestyén Márta énekes – már végeztek egy alapos felmérést Pápateszéren. Ennek anyagát a szentendrei szabadtéri néprajzi múzeum dokumentumtárában őrzik, ezzel a harminchárom évvel ezelőtti állapottal fogjuk összehasonlítani a mostani munkánk eredményét.


A Kapcsándi-malom jó állapotban megmaradt részlete.
A Kapcsándi-malom jó állapotban megmaradt részlete.

"A Reflex malomprojektje a végső enyészettől szeretné menteni a még menthetőt. Azt szeretnénk, ha négy-öt éven belül legalább az egyik régi pápateszéri malom ismét életre kelhetne. Na, nem gabonát őrölne, hanem például az ökoturizmust szolgálná a felújított épület." Nagy Péter

A bejárás, a malomépületek dokumentálása – például fényképek, feljegyzések – az Őri Gyula építész és Fülöp Györk vezette, egyetemistákból álló tájépítészcsapat szakmai irányításával történt. Az egyhetes „nyomozás", olykor a kukoricásban, gaztengerben keresgélés során kiderült: a megtalált tizenhat épületből kettőben az egykori molnár özvegye él, néhányat hétvégi háznak használnak, hat-nyolc félig, néhány erősen romos állapotban, de még fellelhető. Párnak a helyét csak a légi felvételek vagy a helybeliek emlékezete alapján tudták felderíteni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mosógép és apokalipszis

Olvassák el, hogyan jutott el tudósítónk a mosógépének meghibásodásától az apokalipszis víziójáig! Tovább olvasom