Kisalföld logö

2018. 11. 16. péntek - Ödön 2°C | 10°C Még több cikk.

Malina Hedvig: Tudom, hogy megtalálom Győrben a nyugalmat

A hét végén Győrbe költözött Malina Hedvig és családja, Rozina lánya és Olivér fia hétfőtől az egyik győri óvodába jár. Exkluzív nyilatkozat.

˝Az utolsó pillanatig húztuk a költözést, vasárnap jöttünk új otthonunkba, bérlőként egy pinnyédi társasházba: nem volt könnyű döntés˝ – kezdte a Kisalföldnek adott nyilatkozatát Malina Hedvig.

Öt és fél éves Rozina lánya és három éves Olivér fia hétfőtől az egyik győri óvodába jár, férje, Péter egy magyar multinacionális cég szlovákiai leányvállalatának ügyvezető igazgatója, így naponta ingázik a határon túlra.
 
˝Ragaszkodtunk otthonunkhoz az utolsó pillanatig, hisz a barátok, rokonok, családtagok is Dunaszerdahelyhez kötöttek bennünket. Képzelje el: a dunaszerdahelyi családi házunkat férjem és édesapám (aki egy kis vállalkozást vezet) saját kezével építette: igazi otthon volt, emiatt különösen nehéz, szívfájdalom volt megválni tőle. Tartottam édesapám véleményétől: attól, hogy megbántom. Csodálatosan reagált: azt mondta, „akkor majd Győrben is építünk egyet." Ő építi majd fel új otthonunkat is, amit már nem hagyunk el soha" – mondta.  Hedvig hozzáteszi: a Szlovákiában élőkkel sosem volt semmi gondja, „nekem a szlovák államhatalommal gyűlt meg a bajom." 

„Sajnos megfelelő építési telket még nem találtunk, 1000-1500 négyzetméterest keresnénk Pinnyéden, Révfaluban vagy Kisbácsán. Év végéig szeretnénk felépíteni új otthonunkat. Biztosan tudom, hogy megtalálom Győrben a nyugalmat: még csak két napja jöttünk, de már most más érzés innen figyelni a világot, amikor reggel a magyar és a szlovák sajtót végigböngészem.

Hedvig úgy fogalmazott: egy hónapot adott a beilleszkedésre. „Német nyelvet tanítottam évekig, de most azt hiszem, váltanom kell.˝

Malina Hedvig a Kisalföld napilapnak adott teljes nyilatkozata  itt olvasható >>

Korábban írtuk:

Mint arról beszámoltunkBorkai Zsolt győri polgármester előtt letette a magyar állampolgársági esküt tavaly decemberben Malina Hedvig.

Családjával együtt Magyarországra költözött Malina Hedvig, aki ellen azért folytatnak évek óta húzódó eljárást a szlovák hatóságok, mert állításuk szerint a felvidéki magyar nő hazudott, amikor azt vallotta: Nyitrán 2006-ban megverték, mert magyarul beszélt az utcán. 

A nő és családja a hét végén költözött Győrbe, s két gyermekük már ott jár óvodába. A család egyelőre egy bérelt sorházi lakásban lakik, terveik szerint a jövőben a városban szeretnének építkezni és munkát vállalni.

Malina Hedvig 2010-ben, a Vrabec Mária: Hedvig című könyvének díszbemutatóján. Fotó: Archív/MTI : Kovács Attila
Malina Hedvig 2010-ben, a Vrabec Mária: Hedvig című könyvének díszbemutatóján. Fotó: Archív/MTI : Kovács Attila

Malina Hedvig tavaly decemberben, nem sokkal karácsony előtt vette fel a magyar állampolgárságot, azt követően, hogy a szlovák hatóságok az ellene folytatott eljárás keretében több alkalommal is pszichiátriai kivizsgálásra idézték be, arra hivatkozva, hogy felderítsék milyen elmeállapotban volt az őt ért támadás, illetve az azt követő kihallgatások idején. Ezeket a vizsgálatokat érdemben egyszer sem sikerült lefolytatni.

A kétgyermekes családanya korábban úgy nyilatkozott: elköltözésének oka nem az, hogy az ellene Szlovákiában hamis tanúzás vádjával folytatott eljárás és az esetleges per elől akarna menekülni, csak gyermekeit akarja megóvni az őt érő zaklatástól, ám az esetleges idézéseknek a jövőben is eleget fog tenni. "Kényszer hatása alatt döntöttem, a szlovák hatóságok kényszerítettek arra, hogy elhagyjam az otthonomat, mert itt már nem élhetek szabadon" - mondta.

Malina Hedvig ügye 2006. augusztus 25-én kezdődött, amikor az akkor 23 éves diáklányt Nyitrán két férfi megverte, vallomása szerint azért, mert az utcán magyarul beszélt. Az ügy vizsgálatát még az év szeptemberében lezárta a rendőrség, arra a következtetésre jutva, hogy az eset nem történt meg, vagy nem úgy, ahogy azt a nő vallotta. 2007 májusában Malina Hedvig ellen hamis tanúzás vádjával eljárást indított a szlovák főügyészség. Ennek az ügynek a vizsgálatát az ügyészség közel hét év után, idén januárban zárta le, azzal, hogy az ügyben várhatóan vádemelési eljárást kezdeményez majd.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győri gyufalevelek: Gurmai Zita és Bryan Simpson Győrbe jön

A beszélgetés február 12-én 17 órakor kezdődik. Tovább olvasom