Kisalföld logö

2017. 08. 19. szombat - Huba 19°C | 31°C Még több cikk.

Makkos fazár és atyhai tábor

A műemlékvédelmi képzés fontos helyet foglal el a Hild építőipari szakközépiskola programjában. A diákok kiállításon szerepeltek, konferencián vettek részt és készülnek a nyári táborokra és felmérésekre.
Másfél évtizede eredményesek a Hild József Építőipari Szakközépiskola nyári felmérő táborai. Olyannyira, hogy nemrégiben látványos kiállításon mutatták be a Xántus-múzeumban az általuk felfedezett, dokumentált és megmentett népi építészeti elemek egy részét. Így többek között egy öreg pinceajtót, amit különleges mestermunkával, makkos fazárral láttak el, egy míves komáromi ládát, napsugaras kazettát vagy éppen egy kecses Mária-fülkét.

Józsa Tamás igazgató elmondta: digitalizálják a kiállítás anyagát, és szeretnék, ha a tárlat eljutna Sopronba, Csornára vagy a felmért falvakba. Emellett kiadják annak a műemléki emléknapon rendezett konferenciának az előadásait is, amely az igazgató szerint egyszerre volt tudományos fórum, szakmai beszélgetés és tapasztalatcsere kutatóknak, tanároknak, diákoknak egyaránt.

A kiállításnak nagy sikere volt, amire büszkék lehetnek a felmérésekben részt vevő diákok. Fotó: Krizsán
A kiállításnak nagy sikere volt, amire büszkék lehetnek a felmérésekben részt vevő diákok. Fotó: Krizsán


További terveikről is beszámolt, többek között arról, hogy a műemléki képzést ősztől elindítják a technikusosztályokban is. Már szervezik a hagyományos nyári programokat, így az már biztos, hogy a hildes diákok Szentendrén és Marakotabödögén táborban, az erdélyi Atyhán felmérésen vesznek részt, amelynek eredményeit archiválják. Igazolásként, hogy mennyire komoly munkát végeznek a diákok, Józsa Tamás elmondta: legutóbb például Csikvándon a településrendezési tervhez, az örökségvédelmi hatástanulmányhoz használták fel a hildesek által készített dokumentációt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Múzeumok Majálisa győri standdal

16. alkalommal rendezik meg idén a Múzeumok Majálisa című rendezvényt Budapesten. Tovább olvasom