Gyűjtse össze az érdekes cikekket a címek mellett lévő később elolvasom ikonokkal!

Győr-Moson-Sopron - kisalfold.hu

2015. 09. 04. péntek - Rozália

Még több

Itt vagyok: Nyitólap > Győr hírei, győri hírek > Majdnem leállt a szigetközi vízpótlás

Majdnem leállt a szigetközi vízpótlás

A Kisalföld által indított országos népi kezdeményezés hatvannapos időtartama alatt, amit az aláírásgyűjtésre szánhatunk, visszatekintünk a Kisalföld cikkeit felidézve a Szigetköz elmúlt negyedszázadára. (48. rész)

Cséfalvay Attila - 2012.07.11. 07:51
Megosztás: Facebook Twitter E-mail
„»Nem épülhet erőmű, s nem történhet duzzasztás a Duna hazai folyószakaszán« – döntött tegnap a Fidesz–KDNP frakciószövetség. Duzzasztás nélkül a gönyűi torkolati műtárgy megépítése, Győrben a Mosoni-Duna, míg Szigetközben az Öreg-Duna medrének vízszintemelése sem valósulhatna meg. Borkai Zsolt győri polgármester, országgyűlési képviselő a hírre úgy fogalmazott: »Jelen álláspont szerint Győr és Szigetköz vízi turisztikai szempontból így nem kezelhető, háttérbe szorult. Márpedig Győr tekintetében ez az egyik fejlesztési irányvonal.«" (Kisalföld, 2011. február 11.)

„A szakminiszter tegnap aláírta a Szigetköz- és a Mosoni-Duna-rehabilitációs projekt kivitelezési támogatását: a brüsszeli jóváhagyás már csak formalitásnak mondható. A munka még idén elindulhat." (Kisalföld, 2011. február 17.)

„A Mosoni-Duna (és az Alsó-Szigetköz) rehabilitációja még ebben az évben elkezdődhet. Szakemberek többször egyértelműen kijelentették: a mosoni-dunai rehabilitáció hatékonysága romlana a gönyűi beruházás nélkül. 2013-ra megtörténhet Győrben a vízpartok rendezése – magasabb vízszintekre építik meg a rézsűket és a parti sétányokat – és ahogy Janák Emil vízügyi igazgató korábban fogalmazott: »itt állunk majd víz nélkül«. Mindez amiatt, mert a gönyűi torkolati műtárgy építése – melynek visszaduzzasztó hatása Győrben is érzékelhető lenne – egyelőre leállt." (Kisalföld, 2011. április 23.)

„A szigetközi vízpótló rendszert is elérte a központi zárolás: az üzemeltetéshez szükséges összeg mára elfogy. Áram nélkül nem működne a dunakiliti duzzasztómű s szárazra kerülhetnének a mellékágak." (Kisalföld, 2011. május 20.)

„Tegnap még nem állt le a szigetközi vízpótlás, bár a vízügyesek pénze a zárolások miatt elfogyott: információink szerint rendkívül sürgős lenne a vidékfejlesztési tárcánál forrásokat átcsoportosítani e feladatra. Összesen évi 130 millió forintról van szó. Pénteken még nem született megoldás az ügyben." (Kisalföld, 2011. május 21.)

Kormánydöntést hoztak a forrás biztosításáról, ám – a minisztériumi átcsoportosításra (és értesítésre) várva – pénz még mindig nincs a szigetközi vízpótlásra. Holnap a vízügyi igazgató sajtótájékoztatót tart: ha addig sem kap tájékoztatást a pénz meglétéről, akkor a vízpótlás leállítását jelentheti be. A tegnapra beharangozott vízügyes sajtótájékoztató elmaradt, a vízpótlás szerencsére nem állt le a Szigetközben." (Kisalföld, 2011. május 26.) (Folytatjuk)
Megosztás: Facebook Twitter E-mail

hirdetés

Cikkajánló

bezár
asdasd
Kérem várjon, jelentkezését rögzítjük...