Kisalföld logö

2017. 03. 01. szerda - Albin 3°C | 12°C Még több cikk.

Magyarul a kabuli táborban

Dr. Pellek Sándor győri orvos kabuli missziójának most egy békésebb fejezetéről tudósít. Arról ír, hogy a magyar nyelv összetartja a hazájától több ezer kilométerre fekvő katonai táborban az embereket.
Az afgán árusok minden nyelven beszélnek, s állítólag egyre ritkábban keverik össze a magyar és az olasz zászlót.
„ Az afganisztáni orvosi misszióm során rengeteg nehézséggel kell megküzdeni, de eközben kellemes meglepetések is érnek – írta dr. Pellek Sándor győri orvos, aki harmadik hónapja gyógyít Afganisztánban a magyar orvoscsoport tagjaként. – Sokan biztosan azt hiszik, a Közel-Keleten elszigetelődik az ember, de ez nincs így. A magyarság szerte a világban szétszóródott, de valami csoda folytán még itt, a kabuli misszióban is találkoznak egymással a magyarok többgenerációs leszármazottjai.

(Ezt korábbi külföldi útjaimon is tapasztaltam, de Svájcban, Amerikában vagy Kanadában kevésbé tűnt hihetetlennek.) Ezek a találkozások pedig nagyon fontosak – főleg nekünk, akik szülőhazánktól távol dolgozunk."

Az első megszólítás

„ Kabulba utazásom során az első meglepetés a kölni katonai repülőtéren ért, a Luftwaffe gépére várakozva. Csoportunk mellé kissé félszegnek tűnő, de később nagyon is határozottá váló férfi szegődött. Sokáig méregette csapatunkat, aztán megszólított angolul. Elmondta, hogy Izlandról érkezett (egyedül képviseli hazáját), mérnök és a kabuli lerombolt iskolák újjáépítése a feladata. »Szia, voltam Budapesten. Jó napot kívánok! Sajnos többet nem tudok...« – szabadkozott magyarul, majd hozzátette: nagyapai ágon az ősei magyarok. Azóta is mindennap találkozunk, az étteremben sokszor keresi a társaságunkat."

A németek bablevese

„ A kabuli tárborban már az első napokban kitettük a magyar zászlót.
Többször elmentek mellette, míg a szemközti sátor lakói közül egy cseh alezredes meg nem szólított, szintén magyarul: »Jó reggelt, hogy vagy?« – az ő nagyszülei a történelem viharos évtizedeiben sodródtak Magyarországról északra.
A táborban egyébként magyarul-oroszul-angolul társalgunk a csehekkel; a németeket pedig – ők vannak a legtöbben – nyugodtan megszólíthatjuk magyarul, ugyanis sok szót tökéletesen ismernek."
„ A németek nagyszemű csülkös bablevesről, szalonnáról, ropogós házi kenyérről, vöröshagymáról és kisfröccsről regélnek folyamatosan, pontos magyar kiejtéssel...

Vágyaiknál csak

a segítőkészségük nagyobb,

sok barátunk van közöttük."

Asztalifoci közös nyelven

„ A tábori kórház egyik német alezredese (mondanom sem kell) szintén magyar származású, édesanyját emlegeti folyamatosan, aki magyarul tanította gyermekkorában. »Viszontlátásra!« – távozáskor mindig így köszön el. A bárban asztalifocizás során derült ki az is, hogy amerikai játékospartnerünk édesanyja szintén magyar. Jól beszéli a nyelvet, még ha kissé hullámzó stílusban is. Azt mondta, büszke származására, mi pedig elhittük neki. A horvát és a román katonák között sokan beszélik a nyelvünket, az étkezdében rendszeresen mellénk ülnek, és kérik, hogy magyarul beszéljünk."

Alkudni, akinél lehet

„ Kinttartózkodásom elején megtanultam, hogy a kabuli piacokon nincs olyan nyelv, amelyet az árusok ne értenének meg. A táborunkban több keleti szőnyegeket áruló üzlet is található, a választék tényleg fantasztikus. Az egyik nap az egyikbe beléptem. »Jó napot kívánok!« – üdvözöltek. Nocsak – gondoltam –, a magyar egyenruha ennyire ismert lett. Aztán kiderült, hogy a boltban tartózkodók közül egy finn katona köszönt nekem, majd beavatott az alkudozás rejtelmeibe. Tőle tudom, hogy sokszor vissza kell menni ugyanabba a boltba, mert ezt egyrészt szeretik az árusok, másrészt pedig így lehet a legolcsóbban hozzájutni a világszínvonalú árukhoz. Finn társam sem először járhatott a boltban, amit onnan tudtam, hogy a hóna alatt egy óriási szőnyeghengerrel távozott.
Bárcsak ilyen könnyű dolgom lenne a tábor afgán származású fotólabor-vezetőjével is, aki ugyan minden alkalommal megemlíti, hogy az egyik rokona Magyarországon tanult, de az előhívás árából ennek ellenére sem enged..."

Megérkezett a második magyar csoport

Ma kezdi meg munkáját Kabulban az afganisztáni magyar egészségügyi kontingens második csoportja. A tíz szakember ahhoz a kilenc magyar katonához csatlakozik, akik március óta a helyszínen tevékenykednek. Az új csoport ugyanabban a kabuli kórházban dolgozik, ahol dr. Pellek Sándor is.

Kapcsolódó cikkek >>

A pokolba indul gyógyítani (2003-02-23) >>
Dr. Pellek ma indul (2003-03-04) >>
Dr. Pellek ma indul Afganisztánba (2003-03-04) >>
Tankban operál a győri sebész (2003-04-01) >>

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mentőállomást szeretnének a községbe

Mentőállomás létesítését tartja a legfontosabb feladatnak Veszprémvarsány polgármestere, Németh… Tovább olvasom