Kisalföld logö

2018. 08. 16. csütörtök - Ábrahám 17°C | 28°C Még több cikk.

Magyarósi Péter: Nárcisz és liliom

Magyarósi Péter két kedvenc, fő témája a női szépség és báj, és örök titkok, valamint idegen, egzotikus tájak, városok, emberek bemutatása.
Reinthaller Balázs megnyitóbeszéde:

Már megint egy étterem! Már megint e gyönyörű, ennivalóan szép hölgyek! Két esztendővel ezelőtt, egy másik étteremben nyílt alkalmam, hogy a tisztelt nagyérdemű közönség figyelmébe ajánljam Magyarósi Péter fotóművész kiállítását. "Liliom és Nárcisz". Akkor így, ezzel a címmel invitált a kiállítás megtekintésére a meghívó. Most meg mit látunk a meghívón? Nárcisz és Liliom. Mielőtt bárki elindulna a hosszas fejtörés mezsgyéjén, elárulom, hogy ugyanarról a két hölgyről van szó: Nagy Noémiről (ő a szőke hölgy) és Tóth Edináról (ő a fekete hajú hölgy).

Most kicsit távolodjunk a hölgyektől (bár nem szívesen teszem), és szóljunk néhány szót e képek megálmodójáról, megkomponálójáról.

Úgy vélem, Magyarósi Pétert itt, e kiállításra összegyűlt baráti társaságban nemigen kell bemutatni. A munkájától (vízépítési technikus) igazán távol eső hobbit választó fotóművész ismert és elismert Győr városában. A fotográfus több mint harminc éve fényképez, huszonkét, különböző témát bemutató negyvenkét kiállításon van túl. Az eltelt idő alatt mintegy kétszázhatvan modellel dolgozott, akikről számtalan képet készített.

Két kedvenc, fő témája a női szépség és báj, és örök titkok, valamint idegen, egzotikus tájak, városok, emberek bemutatása. Nem tényszerűen rögzíti a rögzítendőt, hanem beleviszi saját érzéseit, mentalitását, elképzeléseit is az adott témáról. Hitvallása, hogy a fotó témáját ha személy, ha tárgy szeretettel kell megközelíteni. Minden fotó egy olyan alkotás, melyet ketten hoznak létre, különösen igaz ez a modellfotózásra.

Magyarósi Péter nagy utazó. Sokfelé járt a világban, életéből mintegy húsz év úgy telt el, hogy minden évben egy hónapra elutazott Nyugat-Európába, főleg Spanyolországba és Franciaországba. Mostanában repülős utakon gyűjti a témákat a kiállításaira: járt Marokkóban, Tunéziában, Egyiptomban, Kenyában, Thaiföldön, Indonéziában, Brazíliában, a Dél Afrikai Köztársaságban, Indiában.

Ennyi kitérő után kanyarodjunk vissza jelen kiállításhoz, közelebbről Nárciszhoz és Liliomhoz. Mondjuk, jó lenne tudni, hogy a két modell közül ki Nárcisz és ki Liliom? Ami biztos pillanatnyilag, hogy a körünkben megjelent két bájos ifjú hölgy, modell Nagy Noémi és Tóth Edina e kiállítás ihletői, névadói és Magyarósi Péter mellett főszereplői e csodaszép tárlatnak.

Péter 5 éve fotózza mindkét lányt, akik most 20 évesek az idén, és egyetemisták. Noémi Budapesten, míg Edina Győrben tanul.

Noémi az 5 év alatt nyílt ki gyönyörű fiatal lánnyá, a gyerekkori bájossággal megáldott modell csodaszép nővé változott.

Magyarósi Péter fotói.


Voltak évek, amikor ötször, hatszor is fotóztak Péterrel, voltak évek, amikor csak kétszer az év során. Mindig komoly képek készültek róla, melyben nagy szerepe volt Noémi tehetségének, és annak az összhangnak, mely megvan fotós és modellje között. A fotózásokra nagyon ízlésesen tudja összeválogatni a ruháit, és az ahhoz tartozó kellékeket, karkötőket, sálakat, fülbevalókat.

Edinával szintén 5 év fotózás áll a hátuk mögött. Ebbe még két adriai út is belefért, az egyik 2006-ban, a másik pedig 2010-ben, melyből itt 11 képet láthatunk. A képek az Isztriai félszigeten Rovinjban, és Pulában készültek. Péter eddig mintegy 260 lányt fotózott, de soha senki sem fogja behozni Edina képeinek darabszámát, mely a 10 000 képet közelíti, vagy tán meg is haladja.

Ezt már kiszámolni is sok lenne. Tulajdonképpen havi egyszer biztosan fotóznak. Az összhang itt is teljesen kialakult a fotózások során, elég Péternek egy kézmozdulattal jelezni a következő pózt, Edina már be is állt hozzá.

Így, a megnyitó vége felé illene néhány szót szólni a megtekintésre váró alkotásokról is. De jelen esetben nem hiszem, hogy szükség van itt szavakra. Ezek a fotók úgy szépek, ahogy vannak. Vétek lenne elemzés alá venni őket, vétek lenne értékelésbe bocsátkozni bármelyik alkotással kapcsolatban is. Ez nem is az én tisztem és feladatom. Azt ajánlom, engedjék nyugodtan, hogy Magyarósi Péter képei elvarázsolják önöket, s szorítsunk Péternek, hogy a rá váró nagy fotós álmait meg tudja valósítani.

Fotók: Szük Ödön

S végül de nem utolsósorban, szóljunk a kiállítást befogadó Rábaparti Étteremről, ahol tudják és vallják, hogy az embernek a szellemi táplálék épp olyan fontos, mint a finom italok és étkek, és biztosítják vendégeiknek, hogy a finom falatokat hangulatos, kulturált, családias környezetben költhessék el. Bizonyára az étterembe betérőknek is jobban esik minden itt elköltött étel, amit csinos hölgyek társaságában fogyaszthatnak el, még akkor is, ha nevezett hölgyek csupán a Péter által megkomponált képekről mosolyognak ránk. Bocsássanak meg a kissé közönségesen ható képzettársításért, de ezek a gyönyörű hölgyek olyan, de olyan ennivalóan szépek!

- Azért még mindig nem hagy nyugodni a gondolat, hogy melyik hölgy lehet Liliom és melyik hölgy lehet Nárcisz – mondtam két évvel ezelőtt. Eltelt két esztendő, itt áll mellettem a gyönyörű Nárcisz és a csodaszép Liliom. És most sem tudom a választ a kérdésre, ők pedig érdeklődésemre csak sejtelmesen mosolyognak. Én a döntést önökre bízom és ezennel a kiállítást megnyitottnak tekintem. Köszönöm figyelmüket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ékszert és készpénzt raboltak Győrben

Készpénzt és mintegy negyedmillió forint értékben arany ékszereket tulajdonítottak el ismeretlen… Tovább olvasom