Kisalföld logö

2017. 11. 21. kedd - Olivér 3°C | 9°C Még több cikk.

Magyarósi Péter fotóművész kiállítása - képgaléria

A meghívó képei is ráhangolnak e tárlatra, a Győr környéki gyöngyvirág, a hansági nyári zivataros égbolt, az őszi bakonyi erdő és a téli Szigetköz fotója invitál mindenkit a kiállítás megtekintésére.

Dániel István megnyitója:
Szeretettel üdvözlöm Önöket Magyarósi Péter fotóművész „Négy évszak" c. kiállításán. Ha kimondjuk a tavasz, a nyár, az ősz, a tél szavakat már is érezzük a különböző évszakok hangulatát. A meghívó képei is ráhangolnak e tárlatra, a Győr környéki gyöngyvirág, a hansági nyári zivataros égbolt, az őszi bakonyi erdő és a téli Szigetköz fotója invitál mindenkit a kiállítás megtekintésére.

Magyarósi Péter
Az esztendő a legkerekebb időegység, s a természet körforgása az évszakok változásaiban nyilvánul meg. Tavasszal a természet megújulásával mi is megújulunk, a rossz időjárás után vágyunk a természetbe, ezért is jó e kiállítás időzítése. A nyár a bőség időszaka, a természet is gazdagon nyújtja gyümölcseit. Az ősz az érettség, a szüret - a nappalok rövidülnek - elérkezik a bent ideje, az ember és a természet felkészül a hideg időszakra. A tél a természetben a nyugalom, nehezen mozdul az ember, de ekkor is vannak téli örömök, szépségek. Az évszakok közül van olyan, amit szeretsz, és amit kevésbé. Ha választani kell, mindenkinek van kedvenc évszaka. A művészek különösen fogékonyak a természet ismétlődő váltakozására, az évszakok különböző hangulatára.

A zenében közismert Vivaldi négy hegedűversenye, de érdemes megfigyelni milyen eltérő eszközökkel ábrázolnak a művészek különböző korokban, különböző népeknél, de akár csak azonos korban, azonos országban is természeti jelenségeket, hangulatokat. Művészet a természetben vagy természet a művészetben? Mindkét irányból közelíthetünk, hiszen az élmény-gazdag természeti környezet lehet ihletforrás és lehetőséget teremt a felfedezésre, de ez a fajta keresgélés még nem meríti ki a természettel való közvetlen fizikai kapcsolatteremtés lehetőségeit. A természetművészeti alkotások a természettel való harmónia újjáteremtésére törekszenek és ily módon a természet alapvetően nem ábrázolási témát jelent, hanem a hozzá való közeledés egyfajta attitűdöt feltételez és a szemléletmódok metszéspontja, ill. azok egymásra hatásából jön létre.

Magyarósi Pétert gyerekkora óta foglalkoztatja a természet. Szerette, szereti távoli országok, földrészek híres magyar vadászait, útleíróit, mint Molnár Gábort, Széchényi Zsigmondot, Kittenberger Kálmánt. Ezek az írók vadásztak is az állatokra annak idején. Teltek az évek és manapság Péter ugyanígy vadászik az állatokra, azonban egy sokkal szimpatikusabb formában – melyben az állatoknak nem esik bántódásuk – fényképezőgéppel. Megjegyzem, a vadfotózás nehézségeit sokan elmondják: míg egy szarvast 150 méterről le lehet lőni, addig még egy 500 mm-es teleobjektívvel is csak kb. 50 méterről lehet jól fényképezni, ráadásul sokkal jobb fényviszonyok szükségesek hozzá, mint a lővadászatnál. A fényképezési tudáson kívül szükség van biológiai, vadászati és természetvédelmi ismeretekre, művészi érzékre, etikus beállítottságra, jó helyzetfelismerésre, gyors reflexekre, jó fotófelszerelésre és persze megfelelő fényviszonyú témára. Végül nem elég a felkészültség, a tudás, szükség van tehetségre is kiváló képek alkotásához.

A 2000-es évek elején kétszer is volt Kenyában, ahol a flóra mellett az ottani faunát is fényképezte, gyakorolta és fotóiból sikeres kiállítást mutatott be a Győri Nemzeti Színházban a közönségnek. Többször, több helyen megfordult Ázsiában, ahonnan az emberek, a nevezetességek, a tájak mellett a helyi állatvilág bemutatása része volt kiállításainak. Ugyanígy láthattunk állatokat brazíliai útja kapcsán is. Kötödése a természet bemutatására tehát nem új keletű. A lányok fényképezésénél is törekedett a természetes környezetek felhasználására, bemutatására.

Az elmúlt években a távoli idegen földrészek állatvilága és tájai bemutatásával párhuzamosan elkezdte fotózni az itthoni, magyarországi állat és madárvilágot. Tavaly tavasszal elkezdte a győri állatkert szisztematikus fotózását, több száz képet készített a kiskúti Zoo-ról, tulajdonképpen minden állatot megörökített. Az állatkert a tél folyamán hirdető táblákat állított fel az állatkertben, ahová Péter képei kerültek. Az ősz folyamán megnyitott belvárosi Füles-bástya állatvilága is lefényképezésre került, mely képek a honlapon találhatók.

A négy évszak kiállítási képei 2010-ben és 2011-ben készültek, és a lefotózott tájak között említhetjük a Bakonyt, Szigetközt, Hanságot, Gyirmótot és egyéb természetvédelmi területeket. A magyar tájak, állatok mindig kéznél vannak, ha fotózni van kedve. Szemlélődő fotózások ezek, ki megy a területre, nézelődik és megörökíti, amit érdemesnek talál. Mindig lehet különböző érdekes témákat találni, s ha nem mozog az ember, akkor a helyi állatvilág előbújik rejtekéből. Egyes madárképek lessátorból készültek, mások pedig a terület bejárása során, ad hoc alapon, pl. gólya, vadlibák, feketerigó, vadkacsa. Pissarro mondta: „Boldogok azok, akik észreveszik a szépet olyan helyeken, ahol mások semmit sem látnak. Minden szép, csak jól kell tudni nézni".

Az alkotó célja ráirányítani a figyelmet az élővilág négy évszakára, változatosságára, és hogy egyre több az a táj, növény, állat, amelyet már védenünk kell. A sokszínű természet és egy jó szemű, felkészült fotós találkozásának eredményei a szép képek és a hangulat, ami belőlük árad. Most amikor megrendül az embereknek a haladásba vetett hite, és bár a környezetvédelemről sok szó esik, minden embernek, de különösen a művészeknek fel kell emelnie a szavát, hogy vigyázzunk a természetre úgy, hogy meg kell változtatnunk a természetről való urbánus gondolkodásunkat, és ennek érdekében mindenekelőtt azt kell újból megtanulnunk, hogy belsőnkben meghalljuk és komolyan vegyük a természet halk szavait. A természet részei vagyunk, ezzel kapcsolatos tapasztalatokat hordozzuk magunkban. Magyarósi Péter azt szeretné megmutatni, hogy mit nyerhetünk, ha természetes bázisunkkal tudatos viszonyban vagyunk és ennek szellemében élünk.
Nézzük a képeket, nem kell keresnünk mondanivalót, hisz magukról beszélnek, mert szépek, mert lenyűgözőek, mert érdekesek. Figyeljük a fotókon a tájak, növények, állatok jellegzetességeit, a négy évszak fényeit is, hiszen hangulatos fényképek.
Köszönöm a figyelmet, Péternek gratulálok és kívánom, hogy e témakört is folytatva, még nagyon sok jó kép készítésével örvendeztessen meg bennünket. A kiállítást megnyitom.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ittasan okozott közlekedési balesetet

Kettős vérvételre szállították el a rendőrök azt az autóst, aki ittasan okozott közlekedési… Tovább olvasom