Kisalföld logö

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -8°C | 2°C Még több cikk.

Magyarországi körkép – hol milyen vizet ihatunk?

A nyár a vakáció és az utazások időszaka. Képzeletbeli utazásunkkal járjuk körbe Magyarországot és nézzünk utána, hol milyen víz folyik a csapból!


Győr – a szigetközi kavicsos talajba fúrt parti szűrésű kutakból kiváló minőségű vízhez jutunk. A természet alkotta rendszerben a víz a folyópart melletti kavicsrétegen szűrődik át. A vízmű telepeken egyedül a víz vas és mangántartalmat kell csökkenteni, ehhez vegyszermentes technológiákat – levegőztetést és szűrést használunk. A győri vezetékes víz kiváló minőségű.


Budapest– a fővárost szintén parti szűrésű kutak látják el vízzel. A kutak a Szentendrei és a Csepel sziget környékén, a Duna partján sorakoznak. A kiszivattyúzott vizet fertőtleníteni, klórozni kell. Újabban UV fénnyel működő fertőtlenítést is használnak. Évtizedekig közvetlen a Duna medréből kiszivattyúzott, majd tisztított víz került a fővárosiak asztalára, mára áttértek a parti szűrésű vízre.

Balaton és környéke – 80 %-ban felszín alatti vizet használnak, vagyis parti szűrésű kutakból, mélyfúrású kutakból illetve a karsztvíz rétegekből jutnak vízhez. 20 %-ban felszíni vizet – folyók és tavak vízét használják. Utóbbiak tisztítása összetettebb eljárást igényel, ezért drágább. Szintén növeli a költségeket, hogy a nyári szezonban a Balaton környékén akár 3 millió embert kell ivóvízzel ellátni, az év többi részében pedig jóval kevesebb helyi lakost. Siófok környékén tehát a tóból kiszivattyúzott, majd többszörös eljárással tisztított víz folyik a vízcsapokból.
Dunakanyar – Túlnyomó részben a Duna mellett lévő parti szűrésű kutak vizét használják, mellette pedig mélyfúrású kutak vízét illetve karsztvizet. Jellemzők a regionális vízellátó rendszerek, vagyis a főnyomó vezeték hálózat körvezetékes rendszerű, némelyik 15-20 települést is ellát. A karsztvizek jó minőségűek, a keménységük magas, amit a víztartó rétegből kioldott kalcium- és magnéziumionok okoznak.


Dunántúli középhegység, Bükk, Aggtelek és Mecsek – a vízellátáshoz karsztvíz készleteket használnak, ezek vízminősége jó, ugyanakkor szükség van a fertőtlenítésre is, mivel ezek a vízkészletek rendkívül sérülékenyek, könnyen szennyeződhetnek. A hegyvidéki területeken nem mindig áll rendelkezésre elegendő karsztvíz, ezért – főleg Észak-Magyarországon –a patakok vízét hatalmas völgyzárógátas víztárolókban tartják vissza. A víztárolókban lévő felszíni vizet összetett eljárásokkal ( derítés, szűrés) kell tisztítani.
Tisza part – Szolnokon például a talajtani adottságok miatt csak a Tiszából kiszivattyúzott víz áll rendelkezésre. Sokrétű, bonyolult technológiákkal felszerelt „vízgyárban" tisztítják a Tisza vízét. Szegeden szerencsésebbek, ott mélyfúrású kutak vize kerül a háztartásokba, melynek már odalent kiváló a minősége.

Magyarország vízellátási szempontból tehát szerencsés helyzetben van, Európa egyik legnagyobb vízkészletével rendelkezik. Becslések szerint édesvíz készletünk 200 millió ember ellátására alkalmas – Európa teljes lakossága 470 millió.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vaskakas Ünnepi Játékok 2011

"A három napon körülbelül 1000 látogatót vittünk le a régi városháza pincéjébe" - mondta el a… Tovább olvasom