Kisalföld logö

2017. 03. 26. vasárnap - Emánuel 4°C | 11°C Még több cikk.

Magyar rajzfilmlegendák - Önnek melyik volt a kedvence? Szavazzon!

Egy csipetnyi nosztalgia a kora őszi hétköznapokra. Előbányásztuk az elmúlt 50 év klasszikus, magyar rajzfilm-sorozatait. A magyar rajzfilmek kiemelkedő minőségéről szakértővel beszélgettünk.


Cikkünkben a magyar rajzfilmsorozatok klasszikusait elemeztük. Kiemeltük azokat, melyek szinte minden ember gyerekkorát és a kor televíziós kultúráját meghatározták. A legtöbb film főcímdala és szövegei szállóigévé váltak.

Szakemberrel beszélgettünk arról is, hogy a magyar rajzfilmek grafikai minőségben és tartalmilag is kiemelkedők voltak az akkori technikai adottságokhoz képest.

A komáromi Nádor Tamás, grafikusművész és filmtörténész több tanulmányt is írt magyar filmekről, rajzfilmekről. Vele beszélglettünk többek között Mézga Gézáról, Dr. Bubóról, Kukori és Kotkodáról, Frakkról és Pom Pom-ról.

"A magyar rajzfilmek elsősorban a szórakoztatást szolgálták, de sokukba mély és rejtett mondanivalót is ágyaztak. Ha a kivitelezésüket vizsgáljuk, mindig egy egyszerű példát vázolok fel.

A mai, magas költségvetésű japán animációs rajzfilmekkel példázódom. Nem szeretném degradálni egyik külföldi kollegám képességét sem, de rengeteg olyan rajzilm van ebben a kategóriában, melyek kidolgozottsága meglehetősen silány. A jelenetek többsége szinte csak állóképből áll, a mesehősnek csupán a szája és a szeme mozog.

Ehhez képest például a Pom Pom, Pityke őrmester vagy a Mézga Géza igényes megjelenítést kapott. Persze a műfaj nem ugyan az, de a korszak sem. A fent említett japán animációs filmek, a modern technika jóvoltából, sokkal élethűbbek is lehetnének - mondta el véleményét Nádor Tamás.

Mézga család Brazíliában is!

Mézga Géza, Paula, Aladár és Kriszta, és MZ/X azaz a Mézga család nem csak hazánkban, hanem számos más európai városban, sőt Brazíliában is a tévé képernyőjére került.

Később a Pannónia Filmstúdió súlyos anyagi gondokkal küszködött, de érkezett segítség a folytatáshoz: a sorozat egyik atyja, Nepp József az Animációsfilm-készítők Nemzetközi Szervezetének tagja lett. Számos külföldi bemutató következett, és nagyon sok kapcsolat született külföldi, befolyásos producerekkel és forgalmazókkal. Így később elkészülhetett a második, majd a harmadik széria is - tudtuk meg Nádor Tamástól.

"Apropó: a harmadik széria érdekessége az, hogy a legtöbb rejtett társadalmi kritikát tartalmazza. Gúnyos fricskák jelennek meg benne. Egyik ilyen például, amikor Mézgáék a nagyvilágot járva képtelenek angolul megszólalni. A korabeli magyar kisember elveszettségét illusztrálja sok sok jelenet. Többet ehhez nem fűznék hozzá. Korosztálytól függetlenül mindenkinek javaslom, hogy nézze meg az epizódokat."

A tervek szerint, egy negyedik széria is készül. Bemutatását 2010-re tervezték, de ez elmaradt. Addig is be kell érnünk az alábbi promó videóval:


Dr. Bubó, azaz: Kérem a következőt!

A kontár bagolydoktor sorozata nem csak a gyerekek, de a felnőtt korosztály kedvence is volt.

1974-ben mutatták be "Kérem a következőt" címen. A dr. Bubó név később ragadt rá a sorozatra, a főhős nevéről.

Egyik zsenialitása a rajzfilmnek, hogy számos olyan pszichológiai és társadalmi problémát gúnyol ki, amelyek az akkori társadalomban jelen voltak, akárcsak napjainkban.


A sorozat humora emellett erősen épít a szójátékokra is. Néhány példa: az erdei bankot Tönk-Banknak hívják, amely amellett hogy egy fatönkön épült, tönkreteszi az ügyfeleit; az Orvosi Begyetem vezetője a Boa Constrector; a Szügyészségen rókák dolgoznak, mint „rókátorok", a kocsmát pedig lúdtalpon állónak.

Itt kiemelhetjük a magyar nyelvkincseket és a kreativitást is, melyek szinte az összes magyar rajzfilmsorozat legnagyobb értékei.

Egy érdekes példa: a Frédi és Béni nem magyar gyártású rajzfilm, de magyar szinkronszövege a sajátos, rímelős megoldással annyira jól sikerült, hogy ezzel külön értéket húzott rá az egész sorozatra idehaza - meséli a szakértő. 

Családi civakodás ihlette Kukorit és Kotkodát?

Kukori és Kotkoda 1971-ben indult útjára. A tartalom alapötletét, az író, Bálint Ágnes egyik kolléganője adta; aki sokszor panaszkodott, hogy férje nem segít neki a házimunkában. Így született meg Kukori és Kotkoda folytonos civakodása is. 

 


Állítólag, a sorozat tervezői azért tyúk és kakas figurát választottak, mert így, két lábú állatok révén, kevesebbet kell rajzolni. 26 epizód készült a sorozatból - mutatta feljegyzéseit Nádor Tamás.

"Ezek a tévéműsorok nagyban alakították a társadalom értékrendjét és szemléletét is. Kezdetekben csak esténként volt adás. Ilyenkor az egész család a tévé elé kuporodott és együtt nézték ezeket a remekeket. Manapság a televízió már egy természetes, megszokott dolog, s rajzfilmből is egy tucatnyit találunk a csatornák sokaságán. Véleményem szerint azonban már nincs akkora hatásuk, mint az említett örök klasszikusoknak - tette hozzá végül Nádor Tamás.


 

Olvasóink írták

30 hozzászólás
12
 • 30. mpeter 2011. szeptember 10. 22:15
  „Kockásfülű nyúl: gyanús volt, hogy midig a vakbeléből húzta ki a távcsövét... xD

  A Frédi-Béni tényleg csak magyar nyelven rímelős, Romhányi jóvoltából, mint ahogy a Mézga szövegét is ő követte el. A 3. szériában Aladár hangja a GesztiPéter :-)

  A Vízipók tipikus oktató célzattal készült tanmese volt, biológusok írták az alapsztorikat, lényegében biológia tankönyv akciófilmesítve!

  Valóban, a Magyar Népmesék is bekerülhetett volna a szavazásba :-)
  24. Hunicum: köszi a stáblistát, lszi adj forrást nekem! Benne van a Magyar Népmesés-reklámfilmes nagybátyám (HFL). Habár ő ´97-ben tényleg "+", de állítólag többen találkoztak vele 2002-ben és 2003-ban is... A művészek egy misztikus, más dimenziójú világban élnek.”
 • 29. picimancs 2011. szeptember 10. 08:40
  „Nekem gyerekkoromban az abszolút kedvencem a Süsü volt:)Idősebb fejjel meg a Mézga család.Nagyon jó mesék voltak.Kár,hogy csak párat adnak.Minimax-on mikor ment a Mézga család minden részt láttam:)Minimax-on ment 1 mese nem jut eszembe most a neve de valami elsüllyedt világos volt azt is szerettem anno.Jaj és a Frakkot és a Pom-Pom-ot is,hogy szerettem.Pedig én se vagyok öreg a magam 24 évével:)

  3.nak!

  Ezek is jó mesék én is láttam mindet!DE megjegyezném,hogy amiket felsoroltál abból nem is egy nem a mi korosztályunknak készült.A Hófehérke 39-es Bambi 49-es és a Csipkerózsika se mai darab.Anyu mesélte,hogy a Hófehérkét még moziba látta.:)
  Bár szerintem a 90-es évek Walt Disney meséi még jók voltak a mostaniak viszont "elbutultak".

  És megjegyzem még,hogy az örök kedvencem amit mindig meg bírok nézni 100* is hangulattól függetlenül az nekem is a Herkules:)”
 • 28. buggyant 2011. szeptember 10. 06:27
  „pappe, akkor ezek szerint a rajzfilm az animációs film.”
 • 27. krissy 2011. szeptember 09. 22:14
  „Rajzfilm, bábfilm, teljesen mindegy volt nekem, mindegyiket szerettem, de a legnagyobb kedvencem a Futrinka utca még a mai nap is!! Tényleg, elő is szedem, és megnézek pár részt... Még arra is emlékszem gyerekkoromból, hogy nagyon imádtuk mikor karácsonykor mindig leadták a tévében a Süsüt!!
  A Kunkori és a kandúrvarázslóra emlékszik valaki??!!”
 • 26. gte325 2011. szeptember 09. 16:59
  „és mi van pl Szaffival, Lúdas Matyival, Fehérlófiával, Hugóval, és még sorolhatnám. Miért akarja bárki is megmondani már megint, hogy nekem mi legyen a kedvencem? Egyébként is hülye kérdés, mind egyformán kedvenc, nem lehet közülük választani.”
 • 25. kivagyokén 2011. szeptember 09. 16:50
  „Ezek közül egyet nem tudnék megnevezni kedvencnek. Mert MINDET szeretem a mai napig, és ha valamelyik éppen megy, leülök és megnézem!!!
  Pedig már rég nem vagyok gyerek.
  Azért kiegészíteném:
  Ludas Matyi "ISPÁÁÁN" szegény Csákányi Laci bácsival
  Szaffi
  Pityke őrmester Marcipán Szirénát!

  Frédi Béni. Ami ugye nem magyar, de a szinkro igazi HUNGARIKUM. Annyira, hogy Romhányi Józsefnek "le kellett fordítani angolra"

  És szerintem més sorolhatnánk.

  De sajnos a való világon, győzikén, barátok közt-ön (szándékos kisbetű) szocialzálódott (ELHÜLYÍTETT?) közönségnem ezek nem biztos, hogy értéket jelentenek”
 • 24. Hunicum 2011. szeptember 09. 15:19
  „A Vízipók-csodapók az rajzfilm, nem animációs film. ;)
  Akik rajzolták:
  Balajthy László, Szné Bátai Éva, Farkas Antal, Görgényi Bettina, Hajdu Mariann, Haui József, Hegedűs László, Hegyi Füstös László +, Hernádi Oszkár, Hirt Sándor, Kaszner Margit, Katona János, Kecskeméti Ilona, Király László, Kricskovics Zsuzsanna, Liliom Károly, Lőrincz László, Lőrincz Mariann, Madarász Zoltán, ifj. Nagy Pál, Neuberger Gizella, Szombati Szabó Csaba +, Szűcs Édua, Tóth Pál, Ujváry László Vágó Sándor, Váry Ágnes”
 • 23. boltos 2011. szeptember 09. 15:08
  „Macskafogó!!!! Visz mindent!”
 • 22. btl 2011. szeptember 09. 15:07
  „Csodálatosak voltak ezek a rajzfilmek. Jó lenne, ha újra felkerülnének a műsorra, hoyg még sok gyermek-generáció nőjjön fel rajtuk, külföldön is. Sokkal jobb nevelők, mint a durva, szellemidézős mai import szörnyűségek.”
 • 21. pappe 2011. szeptember 09. 14:53
  „17-hez: "Az animáció olyan filmkészítési technika, amely élettelen tárgyak (többnyire bábok) vagy rajzok, ábrák stb. ,,kockázásával" olyan illúziót kelt a nézőben, mintha az egymástól kis mértékben eltérő képkockák sorozatából összeálló történésben a szereplők megelevenednének vagy élnének." /Forrás: Wikipédia/”
 • 20. Hunicum 2011. szeptember 09. 14:25
  „Nagyon sok jó mesefilm volt és a bábfilmekkel együttvéve is mind igényesebb volt a mostani japán animek-nél.
  Halász Jutkával a Mirr- murr a kandúr, Mekk Elek, Misi mókus kalandjai, Futrinka utca, Süsü...
  Rajzfilmek amik valamiért kimaradtak: Mátyás király, Vizipók csodapók, A nagy ho-ho-ho horgász, Frakk a macskák réme, Magyar népmesék, Az idő urai, Gusztáv, Leo és Fred, Stop! Közlekedj okosan!, Mikrobi , Varjúdombi mesék...”
 • 19. öröksoproni 2011. szeptember 09. 14:13
  „A legnagyobb - 8 éves - gyerekünk 3,5 évesen nézhetett először TV-t, ez a többinél is betartjuk. A Kisvakonddal kezdtünk, aztán jött a Pom-Pom, Frakk, Kockásfülű és a bábfilmek: Mazsola, Legkisebb Ugrifüles. A Dr. Bubó egyébként felnőtteknek készült, nem is a meseidőben sugározták.”
 • 18. chopin70 2011. szeptember 09. 13:45
  „Magyar népmesék, a rajzfilmek közül. Rajzfilm ide-rajzfilm oda, én a bábmeséket jobban szerettem. Mirr-Murr és a Legkisebb ugrifüles. Nekem még ma is ez a favorit. Ja, és ne hagyjam ki a Rémusz bácsi meséit sem. Kár, hogy szinte egyiket sem ismétlik, vagy mindig ugyanazokat!”
 • 17. buggyant 2011. szeptember 09. 13:37
  „16. mi a különbség az animációs film és a rajzfilm között? nekem nagyon úgy tűnt, hogy a vizipók rajzolva van....”
 • 16. pappe 2011. szeptember 09. 13:32
  „10-hez: Azért nincs iit, mert idézek egy netes lexikonból: "A Vízipók-csodapók egy magyar animációs filmsorozat. " Tehát az sem rajzfilm. Ahogyan a Süsü sem...”
 • 15. chihiro 2011. szeptember 09. 13:15
  „mecsoka!
  A Trombi és a tűzmanókra gondolsz, igaz? :)
  Azt én is szerettem.
  Én a nyugodt, lassú, kedves meséket szerettem, mint a Pom-pom, Kockásfülű nyúl, Vízipók.
  Ha manapság leül a gyerek mesét nézni, nem megnyugszik, hanem idegbeteggé válik. sajnos.”
 • 14. beyourself 2011. szeptember 09. 13:13
  „Én 19 éves vagyok, de imádom ezeket a meséket, főleg a Frakkot. Ha gyerekem lesz biztos végignézem vele az összeset. :)”
 • 13. mecsoka 2011. szeptember 09. 12:32
  „24 :) de nem nagyon neztem ezeket. Kisvakondot szerettem, de az nem magyar :) Meg volt az a Tüzmano vagymi, ami mindig paneltüzeket csinält :D Az is kedvenc volt. Amugy mangäs vagyok inkäbb.”
 • 12. SPS 2011. szeptember 09. 12:29
  „Lehetetlen választani, s a választhatók közül még néhány így is kimaradt. Mondom ezt negyvenegynéhány évesen...”
 • 11. Titti8814 2011. szeptember 09. 11:53
  „Szintén 22! Én is emlékszem ezekre és még most is szeretem őket. A sorból még hiányzik a Kockásfülű nyúl is:)”
30 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bővítheti-e kapacitását a győri hulladékégető?

Heteken belül ismét döntés születhet arról, hogy növelheti-e kihasználtságát a győri hulladékégető. Egy zöldszervezet szerint a bővítés egészségügyi kockázattal járna. Tovább olvasom