Kisalföld logö

2018. 02. 23. péntek - Alfréd -1°C | 2°C Még több cikk.

Magyar pálinkában van az igazság

Budapest-Pannonhalma - A Magyar Pálinka Lovagrend Egyesület (MPLE) harmadik éve december 6-át tartja az év egyik legfontosabb napjának. Ez ugyanis a pálinka napja. Idén a központi ünnepséget Győrben, illetve Pannonhalmán tartották.
A MPLE tagjai 2006 szén gondoltak arra, legyen a pálinkának is saját ünnepnapja: kézenfekvő megoldásnak tűnt december 6., hiszen Szent Miklós a pálinkafőzők védszentje is. Az elhatározást tettek követték, így már 2006 decemberében igaz, akkor még csak saját berkeiken belül megünnepelték a pálinka napját; Szent Miklóst ábrázoló ikont készíttettek, amit a Győri görög katolikus templomban szenteltek fel.

A következő évben már hivatalosan is ünnepelték a pálinkát - ezúttal is ikonszenteléssel, Hegyeshalomnál az országba belépők egy-egy kis üveg pálinkát kaptak ajándékba, Budapesten pedig a pálinka ügyéért legtöbbet tett szakmabelieknek átadták a Magyar pálinkáért-érdemrendet. Ugyanakkor a pálinkahét keretén belül Budapesten a Kossuth téren, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) árkádja alatt megrendezték az első Pálinka Árkádiát, ahol a legjelesebb pálinkafőzdék várták legkiválóbb pálinkáikkal az érdeklődőket.

Ez utóbbi két eseményt idén is megtartották: december 5-én Budapesten újra megnyílt a Pálinka Árkádia. Ezúttal az eredetvédett pálinkák: a szabolcsi alma-, a szatmári szilva-, a gönci barack-, a békési szilva-, a kecskeméti barack-, az újfehértói meggy- és a göcseji körtepálinka, valamint az ágyas pálinkák ünnepe volt december első hétvégéje. Annyi változás volt az idei programban, hogy a lovagrend tagjai és a pártoló hölgytagok ezúttal nem a határnál osztották a pálinkát, hanem Budapest belvárosában.

A központi ünnepséget szombaton Győrben, illetve Pannonhalmán tartották: a Győr-újvárosi görög katolikus templomban a hálaadó ünnepi istentiszteletet követen megszentelték a pálinkanapi pálinkát, valamint a Szent Miklós nevű települések polgármesterei jelenlétében a számukra készíttetett, Szent Miklóst ábrázoló ikonokat. Átadták a Magyar pálinkáért Érdemrendet is, amit ezúttal két országgyűlési képvisel (mindkettő pálinkalovag is) érdemelt ki a pálinkatörvény elfogadásáért kifejtett munkájukkal: Font Sándor és Császár Antal; díjazott lett továbbá Piros László, a lovagrend nagymestere és Papp József, az MPLE kancellárja is. Ezt követen látogatták meg a vendégek a Győri Likőrgyár Zrt. Pannonhalmi Pálinkáriumát, ahol bemutatták, hogyan készül ott a pálinka.
A pálinka napja köré szervezett ünnepségsorozat egyik fontos bejelentése volt (amit Győrben tettek meg), hogy az MPLE hagyományteremtő céllal zarándokutat szervez Szent Miklós püspök szülőhelyére, Kis-Ázsiába.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

MSZP: Adócsökkentéssel teremteni fejlesztésbarát környezetet

Győr - A helyi iparűzési adó 1,6 százalékra való csökkentését javasolja az MSZP Győri szervezete… Tovább olvasom