Kisalföld logö

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 1°C | 13°C Még több cikk.

Magyar mozgáskorlátozott-igazolvány külföldi autón

Győr - A mozgássérült-igazolvány szinte gyári felszerelés a 8–10 millió forint feletti autóknál – mondják sokan. Az pedig különösen borzolja a kedélyeket, ha a Győrben kiállított okmány külföldi autó szélvédője mögött látható. A rendőrség tavaly tízet, idén hatot küldött vissza az okmányirodának.
Nagy értékű, szlovák rendszámú autó tankolt az egyik győri üzemanyagkútnál, láthatóan jó mozgású s jómódú utasokkal. Elhaladva a járgány mellett jól látható az első szélvédő bal sarkában a győri okmányiroda által kiállított mozgássérült-igazolvány. Akik látták, úgy érezték, jogosan háborodtak fel, mert valami nem tiszta.

A győri polgármesteri hivatal közigazgatási osztályvezetője, Nagyné dr. László Edit a konkrét üggyel kapcsolatban annyit mondott, utánanéztek, de adatvédelmi okból nem tud tájékoztatást adni. Azt azért hozzátette, nem feltétlenül szabálytalan, ha külföldi autóban Magyarországon, jelesül Győrben kiállított mozgássérült-igazolvány van.

– Az igazolvány személyre szóló és nem gépjárműhöz kötött okmány. A jogosultat szállító jármű vezetője az igazolvány által biztosított kedvezményekkel csak a jogosult szállítása esetén élhet. Tehát ha egy külföldinek van Magyarországon mozgássérült rokona, s őt meglátogatja, majd vásárolni, orvoshoz vagy bárhová viszi, az igazolványt használhatja. Nem is kell autójának lennie a jogosultnak, ha szomszédja, rokona szállítja, az igazolvány használható – mondta elöljáróban dr. László Edit.

Az osztályvezető elmondta, az igazolványra jogosultságot a rendeletben meghatározott orvosi szakvélemény bemutatásával igazolhatja a kérelmező, az okmányiroda a jogszabályban előírt feltételek fennállása esetén kiállítja a parkolási igazolványt.

– Amennyiben a jogosult maga él vissza az igazolvány biztosította kedvezményekkel, az okmányt vissza kell vonni és a visszavonástól számított egy évig részére új igazolvány nem állítható ki – tudtuk meg Nagyné dr. László Edittől.


Nem is kell autójának lennie a jogosultnak, ha szomszédja, rokona szállítja, az igazolvány használható – ez a hivatalos álláspont.
Nem is kell autójának lennie a jogosultnak, ha szomszédja, rokona szállítja, az igazolvány használható – ez a hivatalos álláspont.

Amennyiben valaki úgy használja az igazolványt, hogy a mozgássérült nincs az autóban, a rendőrség bevonja és az okmányirodához juttatja vissza azt. Például egy mozgássérült rokona úgy parkol a belvárosban, hogy a jogosult – akár a mozgássérült nagypapa vagy egy gyermek – nincs ott, akkor a rokon szabálysértési bírsággal sújtható. Az igazolványt azonban visszaadja az okmányiroda, mert nem a jogosult élt vissza vele.
A megyei rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti osztályvezetője, Kiss Zoltán alezredes kérdésünkre elmondta, a kijelölt parkolókban a rendőrség nem ellenőrzi az igazolványokat. Azokon a helyeken az üzemeltető vagy a közterület-felügyelet ellenőriz.

– Amennyiben olyan helyen parkol a mozgássérült-igazolvánnyal az autós, ahol másként nem lehetne – például a járdán –, a járőrök ellenőrzik az okmány érvényességét s az abban foglaltak tartalmát. Amennyiben visszaélést tapasztalnak a kollégák, bevonják az igazolványt és visszajuttatják az illetékes okmányirodának. A jogosulatlan használót pedig szabálysértési bírsággal bünteti a rendőrség – mondta el Kiss Zoltán.

A szélmalomharc folyamatos és eredménytelen.
A szélmalomharc folyamatos és eredménytelen.

A rendőrök az elmúlt évben 10, idén eddig 6 mozgássérült-igazolványt vettek el s küldtek vissza a győri okmányirodának. Az alezredes megjegyezte, a megyei mozgáskorlátozottak egyesületével közösen számos esetben ellenőriztek mozgáskorlátozottak helyén álló autókat.
A közterület-felügyelettől nem érkezett visszavont igazolvány az irodához. A szélmalomharc folyamatos és eredménytelen. Amennyiben a felügyelők számon kérik az autóst, élből az a válasz, hogy épp most vitte haza a nagypapát, nagymamát vagy más jogosultat, azért áll rossz helyen, de már megy is tovább.

Látható, hogy valahol joghézag tátong, hiszen hazánkban 800 ezer mozgáskorlátozott van, s nincs még egy ilyen ország. Az orvosoknak kellene felelősséggel kiadni az igazolásokat, hiszen nem csupán a parkolásnál, de az adózásnál is sok előnye van annak, akit lerokkantosítanak.

Olvasóink írták

 • 15. Fuj 2008. augusztus 10. 12:46
  „Harcona Marcos, Papa
  Fényképezés helyett keressetek inkább pénzt a jobb életre, és akkor majd nem kell a nyálatokat csorgatni ilyen kocsik láttán.Besz@rás.Ilyenre ráérni hogy rokikártyás kocsikat fotóz...heh.Aztán csodálkozik ha nincs pénz.Külföldön érdekes rájöttek arra hogy nem más gazdagságának figyelésével lehet gazdagnak lenni.Itt meg ez maradt...fuj”
 • 14. /joco1 2008. július 07. 20:20
  „mérgelödö: tudod 1946(bocsi 1945) elött pedig egy ELLENFORRADALMI kormányzo és fasisztiod jellegü rendszere volt hatalmon. Tudod nálunk volt az elsö "zsidotörvény" is.Tudod mi az első után a második VILÁGÉGÉS elinditoi közt "dobogos" helyezést kaptunk.Tudod a "tört.Mo." lakosságának 1914-es adatai szerint a magyarság "részaránya" Qrvára alacsony volt, nem ugy ahogy maga és elv-társai szeretik hirdetni.Tudja a romai birodalom is nagy volt, de nem a "romai" nép volt a meghatározo.Most majd lehet komcsizni, de a történelem ill .annak menet nem változik”
 • 13. itapa 2008. július 07. 18:24
  „Az 1-es hozzászóláshoz: A saját szememmel láttam az autót és az utasait. Nem úgy néztek ki, mit akik külföldön dolgoznak. Sőt!!! Azon "hátrányos helyzetű" népcsoportba tartoztak, akikről az a hír járja, hogy nem nagyon szokták a munkát! Skandinávok voltak, hidd el. De a legszomorúbb tényleg az, hogy semmit nem tesznek az ilyen visszaélőkkel! Ja, és mozgássérült a környéken sem volt, nemhogy az autóban.”
 • 12. Papa 2008. július 07. 13:01
  „Az a baj, hogy az illetékes szervek meg se merik közelíteni az említett "kiskirályok" autóit - nehogy baj legyen. Ez az ami nagyon dühít. A mozgáskorlátozott helyre parkolókról pedig inkább no comment, igaz ha látom, hogy épp beállt egy jogosulatlan akkor odamegyek és szólok neki. Természetesen neki áll feljebb. Részemről pedig készül a fénykép...”
 • 11. Harcona Marcos 2008. július 07. 00:49
  „Ebből baj lesz, nem kellene ezt feszegetni!
  Több képen -vagy fél tucat kőrözött a hálón- ott a sofőr is.
  Már megint az erőszakos többség próbálja elnyomni a szerencsétlen kisebbséget.
  Lesz dolga az ombudsmannak, mi meg majd mehetünk börtönbe, mert sárba lett tiporva az autó személyiségi joga, és egyáltalán mit képzel bárki, hogy igy zaklassa Győr (kis?)királyait.
  ...
  Javaslom egy oldal bevezetését, ahova lehet küldeni az ilyen fotókat. Én rendszeresen fényképezem a ´nemannyirarokkant´ autókat, küldeném szívesen. Hátha egyszer majd a rendőrséget is elkezdi érdekelni a dolog...”
 • 10. L.A. 2008. július 06. 18:39
  „Hogy a különböző bevásárlóközpontok idevágó parkolóhely használatáról már ne is beszéljünk... naponta egy járőrpár sokat tehetne ezeken a helyeken, folyamatosan ellenőrizve őket egymás után, legalább nem lenne az az érzésem, hogy hol vannak egész nap, miért nem látom őket...”
 • 9. Papa 2008. július 06. 16:32
  „Na ezzel a kocsival még soha sem láttam mozgáskorlátozottat, utasként sem. Rendszeresen előfordul a belvárosban is, természetesen tilosban parkolva. A rend őrei rá se néznek, de ha vki odaáll vmi nagyságrendekkel olcsóbb autóval, akkor azonnal intézkednek. Ezt nem csak ennél az előbbi autónál, hanem sok hasonló kategóriájú és hasonló tulajdonosi körrel rendelkezőnél tapasztalhatjuk. Hogy is van ez kedves rendőrök és közterületesek???”
 • 8. mérgelődő 2008. július 06. 10:55
  „Nem szabad ezen sem csodálkozni. Ez az ország 1946-tól a hazugságra, a csalásra a korrupcióra lett felépítve és néhány év kívételével ez így is maradt. Az utóbbi években pedig ez csak erősödött. Hát persze, belehúztunk. Akkor miért lenne más a helyzet a rokkantigazolványokkal. Egyébként én ismertem 2 igazi rokkantat is, egyiknek sem volt autója.”
 • 7. /joco1 2008. július 06. 07:53
  „Bocsi samu rossz volt a megszolitás SAmu. Nincs válasz?”
 • 6. c1 2008. július 05. 15:12
  „3
  Igazad van 99%-ban!”
 • 5. /joco1 2008. július 05. 14:03
  „Samu és a pénzt kik kapják(az ig.ért)? Tán a rendörök-tudod az általad csak "szemkilövös" rendöröknek jelzett személyek-?”
 • 4. Börönd Ödön 2008. július 05. 11:55
  „Sosem tudtam, hogy mi az összefüggés? Aki gazdag, az szemét, aki szemét az gazdag.
  Ok okozati összefüggés talán akad! Természetesen a szegény gazdagok gyerekeinek ingyen tankönyv jár és fél áron étkeznek, Az egyetemista gyerek kollégista és szociális ösztöndíjat is kap.
  Nem a rendőrökkel, a politikusokkal van baj. Ezek az Ő haverjaik mind. Szegények, rokkantak, a plakát árát is ők fizetik, és mint a legyek a sz@rra szállnak!”
 • 3. matriné 2008. július 05. 10:42
  „Valóban hiányosak a mozgáskorlátozottak és azok jogai érvényesítése. Főleg ott ahol azt is megkövetelhetik a gépjármű vezetőjétől, hogy "pórázon tartsa" ott a parkolóban a jogosultat, mert a különben rásütik,hogy jogtalanul használta a parkoló igazolványt. Minta fenti cikkből is kitűnik még büntetést is kiszabhatnak és bevonhatják az igazolványt! Persze, ha később kiderül, hogy nem volt szabálysértés és használat jogos volt attól az eljáró "közegeknek" még a haja szála sem görbül meg! Ma nem számít az hogy a vétleneket megbüntetik és az sem ciki,hogy felmentik a büntetés alaptalansága alól! Persze ez eseteket nem szajkózza a sajtó, mert meg van nekik tiltva. A "samú" meg nevetséges ilyen gondolatokkal. Habár nem véletlenül van a titoktartás és az adatvédelem!”
 • 2. SAmu 2008. július 05. 09:05
  „Véleményem: 99 %-ban mind csalás. Szégyen, hogy a tömegoszlató, szemkilövésben jeleskedő "rendőrök" képtelenek a rend fenntartására ezen a területen. A cikk helyesen tapint rá: a legdrágább autókon ez már alapfelszerelés...., valószínűleg pénzért ez az igazolvány is könnyen beszerezhető.”
 • 1. matriné 2008. július 05. 07:21
  „Mi van olyankor, ha a Gyurcsány szavát megfogadva valamelyik család tag külföldön dolgozik és a rokkant mozgássérült szülei egyikéi ép elviszi egy strandra. Az mozgássérült igazolvány személyre és nem autóra szabott! Viszont van önkormányzati közterület amit a "haver bérel" és bekerít és oda nem érvényes ez az igazolvány, noha a KRESZ táblával jelöli a mozgáskorlátozottaknak fenntartott helyet, de mégis pénzt kér érte.Különben be sem engedi a parkolójába a mozgáskorlátozottat.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eladják a péri repteret

Győr–Pér - A győri közgyűlés csütörtöki döntése után tényleg eladó a péri repülőtér – a pályázati felhívás kiírását ugyanis elfogadták a képviselők. A leendő vásárló mindent visz egyben: az ingatlant, a vagyonelemeket és a repteret üzemeltető gazdasági társaságot. Tovább olvasom