Kisalföld logö

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 14°C Még több cikk.

Magyar érettségi 2009: Radnóti? Weöres? Kányádi? Kazinczy?

A magyar írásbeli érettségivel hétfőn kezdetét veszi az idei középiskolai érettségi időszak. Összegyűjtöttük az elmúlt évek kérdéseit és megpróbáljuk kitalálni, idén kikre számíthatnak a vizsgázók. Várjuk a ti tippjeiteket is! Egyáltalán jó így az érettségi rendszere? Szavazzatok!
Két szinten érettségiznek a diákok 2005 óta

Az Oktatási Minisztérium 2005-ben vezette be az kétszintű érettségi vizsgát. A cél az volt, hogy az érettségi vizsga egyben felvételi vizsga is legyen. Egységesítették az értékelést, tehát egy adott teljesítményt egyformán értékelnek az ország bármelyik pontján.

A kötelező magyar nyelv és irodalom, matematika, történelem és idegen nyelv mellett több mint 130 tárgy választható.

Finoman szólva is megoszlanak a vélemények arról, hogy bevált-e a 2005-ben bevezetett rendszer. Egy tavalyi tanulmány szerint túl sok a választható tantárgy és a kötelező tárgyakon túl a vizsgázók elenyésző hányada választja csak az emelt szintű érettségit.


A magyarral kezdődik

Komoly változások történtek a magyar nyelv és irodalom érettségi rendszerében a korábbi évekhez képest. A tanulók feladatlapot kapnak, amelynek első fele a szövegértésről szól, a másik fele pedig a szövegalkotás alcímet viseli. Szövegértéshez általában egy nem irodalmi szöveget kapnak a vizsgázók, elolvasás után a szövegre vonatkozó kérdésekre kell válaszolniuk. Hatvan perc van a szövegértési feladatok megoldására. A szövegalkotási részben három lehetőségből választanak a vizsgázók: érvelhetnek egy pár soros idézet alapján vagy egy művet kell elemezni megadott szempontok alapján, de választhatnak összehasonlító elemzést is.

Feladat a 2005-ös szövegértési feladatsorban.
Feladat a 2005-ös szövegértési feladatsorban.


Milyen feladatok voltak az elmúlt négy évben?

Összegyűjtöttük, hogy milyen feladatok voltak a legtöbbek által választott középszintű magyar nyelv- és irodalom érettségi feladatsoraiban 2005 óta. Régebben gyakran egy-egy irodalmár születésének vagy halálának évfordulója kapcsán voltak „várt költők". Az elmúlt négy évben nem sok évfordulós kérdéssel találkoztunk.

Az emelt szintű feladatok között az elmúlt négy évben szerepelt Petőfi Sándor Apostola, egy Krúdy-novella, Ady Krónikás ének 1918-ból című verse, Kosztolányi Marcus Aureliusa. 2005-ben József Attila nem hiányzott az elmelt szintű feladatsorból sem, ekkor feladat volt még Vörösmarty Mihály A Guttenberg-albumba című versének elemzése is. 
Jól okoskodtak, akik 2005-ben számítottak arra, hogy a születésének 100. évfordulója alkalmából József Attila szerepelni fog az írásbeli feladatok között. A fenyegetettség és a kiszolgáltatottság költészetben való megjelenítése volt az összehasonlító elemzés témája József Attila és Kosztolányi Dezső egy-egy versében. Aki műelemzést írt, az négy éve egy Mikszáth-novellát elemzett, az érvelési feladathoz pedig Kafka Margit gondolatai adtak alapot a női sorsokról. A szövegértési feladatban a Mindentudás Egyeteme egyik előadásának szövegét kellett értelmezni.

A turizmus hatása az ökológiai és a társadalmi sokféleségre című szöveg volt a 2006-os szövegértési feladatban. Ubmerto Eco, a nagysikerű A rózsa neve című regényhez írt széljegyzetéhez kapcsolódott az érveléses feladat egy irodalmi mű és a címe közötti kapcsolatról. Válaszhatták Márai Sándor Halotti beszéd című versének elemzését vagy Vajda János Húsz év múlva és Juhász Gyula Anna örök című versének összehasonlító elemzését.

A bécsi Heuringer hangulatáról szóló írás (szerzője Heltai Anrdás) szerepelt a 2007-es középszintű magyar érettségi szövegértés feladatában. Érvelni a média szerepe és a könyvforgalmazás kapcsolata témájában kellett. Bejött az évforduló a műelemzési feladatnál, az akkor nyolcvanadik születésnapját ünneplő Sánta Ferenc Kicsik és nagyok című novelláját kellett elemezni. Csokonai Vitéz Mihály és Ady Endre egy-egy szerelemről szóló versének összehasonlító elemzését is választhatták az érettségizők. Adynak is évfordulója volt 2007-ban, 130 évvel korábban, 1877-ben született.

Tavaly a Nádasdy Ádám nyelvésszel készült interjú volt a szövegértési feladat tárgya. Ancsel Éva Összes bekezdése közül el kellett olvasni a gépek és számítógépek társadalomra, tudományokra és művészetekre gyakorolt hatásáról szólót, erről kellett érvelni pro és kontra. Válaszhatták még Petelei István A könyörülő asszony című novellájának elemzését is. Az összehasonlító elemzés tavaly Berzsenyi Dániel és Vas István egy-egy versére koncentrált. Évfordulója egyiküknek se volt 2008-ban.


Radnóti Miklós 100 éve született. Balról a második Kányádi Sándor, aki május 10-én ünnepli 80. születésnapját. Mellett Kazinczy Ferenc, aki 250 éve született. Jobbra Weöres Sándor, aki 20 éve halt meg
Balról jobbra: Radnóti Miklós 100 éve született. Kányádi Sándor, május 10-én ünnepli 80. születésnapját. Kazinczy Ferenc, 250 éve született. Weöres Sándor pedig 20 éve halt meg

Mi várható idén? Kik az idei évfordulósok?

A tavalyi meglepetés, Petelei István után most már azt mondhatjuk: bármi jöhet idén. Ennek ellenére megpróbáljuk, ahogy egy éve is megpróbáltuk.

Akik az elmúlt négy évben szerepeltek az írásbelin, nem valószínű, hogy újra szerepelni fognak a kérdések között. A lírikusok közül Arany János viszont régen volt, ahogy Kölcsey Ferenc, Babits Mihály és Tóth Árpád is. A XX. századi költők közül tippünk Pilinszky János.

A dráma és a hosszabb próza a mostani hármas rendszerbe (érvelés-műelemzés-összehasonlítás) nehezen férne bele, mivel közlik a teljes szöveget a feladatlapokon. Azt is mondhatnánk, hogy Jókai Mór, Katona József és Madách Imre nem valószínű, hogy az írásbelin megjelenik, legfeljebb egy rövid idézet kapcsán.

Legtöbben számítanak Radnóti Miklósra, akinek idén ünnepeljük születésének századik évfordulóját. Az évfordulósokra számítóknak még egy kis statisztika: idén 80 éves Kertész Imre, Görgey Gábor és Kányádi Sándor. 100 éve, vagyis 1909-ben született Radnótin túl Fejtő Ferenc, Darvas Szilárd és Képes Géza is (utóbbi 20 éve halt meg). 150 éve született Benedek Elek (ő 80 éve halt meg), 250 éve Kazinczy Ferenc. 60 éve halt meg Ignotus, 20 éve pedig Weöres Sándor.

A szóbeli tételek között egyre nagyobb számban vannak kortárs költők, így nem lehetetlen az sem, ha az írásbelin is megjelenne Villányi László vagy Varró Dániel valamelyik műve.

Olvasóink írták

22 hozzászólás
12
 • 22. adalfold 2009. május 05. 11:29
  „http://209.85.129.132/search?q=cache:vhWUvlgJJsEJ:www.alexandrakonyveshaz.hu/index.php%3Fmod%3Dkonyvjelzo%26id%3D291+spir%C3%B3+zsid%C3%B3&cd=1&hl=hu&ct=clnk&gl=hu&client=firefox-a

  voilá:D”
 • 21. adalfold 2009. május 05. 11:25
  „Na de nem jártam messze...
  látjátok...
  Spiró.

  :S
  aki nem látja azokat, amikre utalok, az egyszerűen vak ember.”
 • 20. adalfold 2009. május 01. 19:04
  „Ez is csak vicc volt a magyar fővárosból, tel-avivbooll:)”
 • 19. adalfold 2009. május 01. 19:03
  „akinek kellenek a tételek, az irjon a shalom667@ailah.il címre.

  10 tojásért adok egy tételt.
  (emberi tojásért);)
  písz.
  :D”
 • 18. adalfold 2009. május 01. 18:00
  „Az idei magyar középszintű tételek (szerintem:):):) ) :
  Válasszon és fejtse ki....blablabla....
  1., Hogyan pusztítaná ÖN el Magyarországot?
  2., a budapesti születésű HERZ TIVADAR, mint a cionizmus megalapítója és Izrael állam megálmodója
  3., Magyar háborús bűnös írók Janus Pannoniustól napjainkig.

  Töri tételek
  1., A magyar nemzet feltámadó fasizmusa 2009-ben.
  2., A magyar gárda mint post-....apo.
  3., A trianoni békeszerződés, mint területi engedmények sokasága Magyarország számára.

  Matek tételek:
  1., Hány év szükséges egy szerencsétlen közép-európai ország szelllemi kikészítéséhez?
  2., mekkora a valószínűsége, hogy lesz normális kiút a nemzeti szuicid csapdából?
  3., Hány év múlva értik meg a nyugatiak, hogy a magyar ember is szeretheti hazáját, és nincs itt semmi rasszizmus, de a pohár már kezd betelni,hogy elzavarjuk ezt az ,,elitet".

  Mindenesetre az tény barátaim,, hogy 1848-49 már nem kötelező történelemtétel a lurkóknak.

  ´Nemgyenge mi?”
 • 17. elemér 2009. május 01. 14:36
  „USA-ban a középiskola azért van hogy a fiatalok ne legyenek az utcán. Tanulhatnak valamit ami érdekli őket. Szóval nem kell hajtani, és igy sokan azt képzellik hogy itt nemfontos a suli. Aki egyetemre készül szintén válogathat, de ott azért már nagyobbak a követelmények.
  Megnyugtatok bárkit hogy Obama nem esik hasra senkinek a világon, mert a legjobb sulikban tanult. Apja szintén ösztödijjal a legjobb sulikban tanult az USA-ban. Nehogy valaki összekeverje a szezont és a fazont, mert fekete. Obama egy jófejü művelt amcsi, habár magyarul nemtanult, de a legjobb középiskolában járt Hawaiban. Márai San Diego-ban azt tartotta hogy egy iró csak anyanyelvén tud sikeres lenni. Ez persze nem volt igaz, mert az USA-ban vannak dijas irók akiknek más az anyanyelve. Obama könyvei sikeressek minden nyelven.”
 • 16. Brandenburg 2009. május 01. 10:17
  „Az évfordulókra visszatérve: Ady 90 éve halt meg, Csáth Géza szintén( bár ő nem annyira lényeges), Örkény 30 éve halt meg, és Márai 20 éve távozott az élők sorából.”
 • 15. Powerarc 2009. május 01. 09:02
  „Azért ha visszatekint az ember, az itthoni oktatási rendszer egyáltalán nem volt rossz, sőt!. Én inkább ott látom a problémát, hogy a megszerzett tudást kevésbé ismerték el, tán ismerik el még most is. Hogy az USA-ban nívósabb az oktatás? Biztos így van, de nincs szégyenkezni valónk most sem.”
 • 14. elemér 2009. május 01. 06:21
  „Igen, viszont az egész más, mert itt az egyetem fontos. Itt aztán Mo.-n lemaradnak, mert a legjobb egyetemek az USA-ban vannak. Akik Mo.-n tudtak azok mind nyugaton vagy tengerentul tanultak, vagy ösztöndijjal vagy személyes kapcsolatokkal. Szóval nem Mo.-n találták fel a spanyolviaszt és az nem magyarul van irva.”
 • 13. Powerarc 2009. április 30. 20:28
  „Amerikában van érettségi? :)”
 • 12. elemér 2009. április 30. 19:42
  „Hozzád viszonyitva mindenki normális ott fent a fán.”
 • 11. dr73 2009. április 30. 11:32
  „elemér!
  Itt mindegyik hozzászóló normális és a hozzászólásaik szintén normálisak.
  ......veled ellentétben!
  Degenerált elemér,és még nem jött le a fáról.”
 • 10. elemér 2009. április 30. 11:03
  „4. hozzászólás Neko

  Hmm..., ez még egy viszonylag normális válasz, de a többi az degenerált. Nekik még lekell mászni a fárol.”
 • 9. Gab2000 2009. április 30. 09:59
  „Mivel máshova nem tudom beírni ideírom be.
  Anno a Integral Hexa cikknél a szerkesztőség levette a hozzászólás lehetőségét.
  Akkor most erre kössön csomót és ezt is írja meg tisztességesen:

  http://stop.hu/articles/article.php?id=486007”
 • 8. meoo1 2009. április 30. 09:58
  „Élet a paradicsomban!?
  mer aztán te marhára boldog lehetsz máshol az ostoba fejeddel te barom.
  tök mindegy hol élsz te hülye, akkor is fontos, hogy legyen egy általános inteligenciád, és hogy tudd ki az a Petőfi stb. ha már itt születtél.
  vagy ha megkérdeznek téged amerikába, hogy mondj valamit a hazádról, akkor mit mondasz? hogy melyik kocsmába szoktál járni...?
  egy valamit nem értek? hogy téged MÉR etettek gyerekkorodba...Isteneeeeeem....!!! MÉÉÉÉRR!?!?!?”
 • 7. viperetta335 2009. április 30. 09:45
  „Drága elemérünk,az érettségi az érettségi,bár neked nincsen,de azért vannak,akiknek fontos.Ugyanazt kezdhet az ember egy magyar érettségivel,mint mondjuk egy olasszal vagy franciával.A te setét agyadba egyébként ez se hozna fényt.Amcsiban hogy van?
  Hát nem a Yale-re jártál,az tuti!”
 • 6. wily13 2009. április 30. 08:45
  „Elemér!
  Ha lenne érettségid nem kérdeznél ilyen böszmeséget!”
 • 5. lilucu 2009. április 30. 08:11
  „http://worldwebnewspapers.com/”
 • 4. Neko 2009. április 30. 07:52
  „Szerintem aki sikeresen érettségizik az alaptantárgyakból, annak bizonyítványa lesz egy bizonyos szintű alapműveltségről. Én büszke vagyok, hogy nekem sikerült. És a mai magyar átlagember/diák szerintem magasabb alapműveltséggel rendelkezik, mint néhány más országban.
  Pl: http://www.youtube.com/watch?v=i5UVCpj-iKg&eurl”
 • 3. elemér 2009. április 30. 06:58
  „Értem, néhányan még maradni is akartok és irtok majd egy könyvet. Élet a paradicsomban.”
22 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tilos lesz megállni

Győrben a Pálffy u. 1–5. sz. előtti egyirányú – fizetőparkolókkal ellátott –… Tovább olvasom