Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Magyar árut a magyar piacra – de hogyan?

Győr - Megtalálni a pályázati pénzforrásokat: létkérdés a kis-, közép- és agrárvállalkozások számára. Az eligazodás nehéz, segítők kellenek hozzá.
Magyar áru a magyar piacon: ma már korántsem számít magától értetődőnek. A magyar termelők egyre kevésbé bírják az iramot a multinacionális cégekkel, a vásárlók pedig mind kevésbé dönthetnek úgy, hogy az olcsóbb helyett „csakazértis" a drágábban előállítható magyar árut veszik.

Pályázati lehetőségek persze vannak, sokat hallani uniós és egyéb támogatási forrásokról, hogy a vállalkozások legalább lépést tudjanak tartani a fejlődéssel – ezeket azonban valahol, valahogyan el kellene érni.

A 2006-ban alakult Kis-, Közép- és Agrárvállalkozók Országos Szolgáltató Egyesülete az esélyegyenlőség erősítését, érdekképviseletet ellátó civil szervezet. Helyi vállalkozói törzsasztalokat alakít, fórumokat szervez. Utóbbiból idén már hat volt, a legfrissebb regionális tanácskozást a napokban Győrött tartották.

Az eseményen előadások hangzottak el egyebek között a Nyugat-dunántúli Regionális Operatív Program várható hatásairól, az Új Magyarország program mikrohitelforrásairól, az Európai Unió agrárpolitikájáról, a megújuló energiaforrásokra alapozó energetikai beruházások támogatásáról, az Együtt a magyar vidékért programról... Sok információt kaphattak azok, akik elfogadták a meghívást, kár, hogy kevesen voltak.

Az egyesület sokféle módon próbál segíteni a vállalkozásoknak. Például pályázatfigyeléssel, tanácsadással, pályázatok írásával. Sőt, akár jószolgálati közvetítői tevékenységet is vállal, ha konfliktus adódik kisvállalkozó és nagyvállalat között. Legújabban a sajtútterv megvalósításán dolgozik. Ez a már ismert borút mintájára turisztikai célzatú lenne, így is javítva a hazai sajtkészítők és a programban részt vevők egzisztenciális helyzetét.

Olvasóink írták

  • 1. sdhz 2008. március 14. 15:20
    „Bocs, de amíg a 5-6 euroért kapok pl. 1 kg csirkemellet pl. a szomszéd országban, és a 2,8-as tej is max. 60-70 cent, mi a bánatot akarnak itthon? Azért nálunk kimaradt vagy 50 év a az agrárfejlődésből.
    Kicsit körülnézhetnének, hogy csinálják a hollandok, belgák, németek.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újra megindult a forgalom a Radnóti szobornál

Két személyautó ütközött, amely a forgalmat elzárta, így jelentős torlódás alakult ki a két főúton. Tovább olvasom