Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Magyar-osztrák közös előrejelző rendszert építenének ki a Rábán

A nemzetközi Európai Uniós beruházás célja egy közös előrejelző rendszer kiépítése a Rába folyó teljes ausztriai és magyarországi vízgyűjtőjén.

Nemzetközi sajtótájékoztatót és workshop-ot tartottak Güssingben a "ProRaab(a) Rába előrejelzési modellje" tárgyú projekt keretében, mely az "Ausztria – Magyarország Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007 – 2013" keretében valósul meg.

A projekt a Stájerországi Tartományi Hivatal, mint vezető partner, továbbá a Burgenlandi Tartományi Hivatal, valamint a Nyugat-dunántúli és az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság együttműködésével jön létre.

A nemzetközi Európai Uniós beruházás célja egy közös előrejelző rendszer kiépítése a Rába folyó teljes ausztriai és magyarországi vízgyűjtőjén, melynek soron következő kérdéseit, lépéseit vitatták meg a szakemberek.
A workshop-ot nemzetközi sajtótájékoztató zárta, melyen Güssing polgármestere mellett felszólalt a négy partner vezetője, képviselője is.

Az együttműködő partnerek valamint a megvalósítást végző vállalkozók 2011. május 31. - június 1. között Güssingben tartott workshop-on számoltak be a munka előrehaladásáról.

A kétnapos konferencián fontos téma volt a két országban keletkező vízrajzi és meteorológiai alapadatok automatikus áramlásának biztosítása, az osztrák illetve a magyar vízgyűjtőterületekre felépülő modellrendszerek összekapcsolása, a munka utolsó fázisának legfontosabb kérdései.

A kiépülő rendszer jelentősége, hogy időelőnye megnő, így vészhelyzet esetén a szükséges mentési és védelmi intézkedéseket meg lehet majd tenni.

A rendszer központja Grazban lesz, ahonnan az adatokat és az automatikus előrejelzéseket a helyi központok is megkapják, így Győrben és Szombathelyen is lesz lehetőség önálló számításokat végezni.

A két ország, Ausztria és Magyarország összefogásával megvalósuló projekt teljes költsége 1389 ezer Euró, melynek 85 százalékát az Európai Unió biztosítja az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával.

A projekt várható befejezése 2011. október vége, melyet követően 2011. novemberében kerül sor Győrben arra a záró konferenciára, ahol a partnerek bemutatják a megvalósult előrejelző rendszert és beszámolnak a projekt végrehajtásáról.

További információk a www.proraab.eu honlapon érhetők el.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tétiek és győriek is kaptak segítséget a munkavállaláshoz

A munkavállaláshoz nélkülözhetetlen készségek elsajátításában segített halmozottan hátrányos… Tovább olvasom