Kisalföld logö

2017. 10. 18. szerda - Lukács 12°C | 23°C Még több cikk.

Maguk keresnek szakmunkás-utánpótlást

Győr - Tíz „vasas" cég összefogásával áprilisban alakult meg Győrött a Professio konzorcium azzal a céllal, hogy tagjai maguknak keressenek, képezzenek szakmunkásokat. A marketingtervek készek, a működés részletein dolgoznak.
Háromszor ennyi „vasas" szakmunkásra lenne szükség, de alig érkezik az iskolákból. Tíz megyénkbeli, többségében győri fémipari cég ezért úgy határozott, maga veszi kezébe az ügyet: utánpótlási konzorciumot alapított – adtuk hírül két hónappal ezelőtt (Kisalföld, április 15.). A mostani szakképzés az igényeknek mindössze 30–35 százalékát elégíti ki, vagyis háromszor annyi fémipari szakmunkásra lenne szükség, mint ami van.

Ráadásul az iskolából kikerülő fiatalok felkészültsége nem elegendő a modern berendezéseket, technológiát használó cégeknek.

A Professio Szakember Utánpótlást Segítő Konzorcium a megyei kereskedelmi és iparkamara, valamint a megyei munkaügyi központ támogatásával maga veszi kezébe az utánpótlás kérdését. A tagjai, mint már írtuk, körülbelül 500 munkást foglalkoztatnak (lényegesen többet tudnának), éves árbevételük eléri a 7 milliárd forintot.

A Jedlik-iskolában: Kalmár Péter okleveles gépészmérnök-tanár ellenőrzi a kész munkadarabot. Fotó: Krizsán Csaba
A Jedlik-iskolában: Kalmár Péter okleveles gépészmérnök-tanár ellenőrzi a kész munkadarabot. Fotó: Krizsán Csaba

A konzorcium mindenekelőtt a marketinggel akar előrelépni, vagyis megismertetni a mai korszerű vasasszakmát a fiatalokkal, szüleikkel. Mint lapunknak a Professio elnöke, Bécsi Zoltán elmondta, a marketingterv már alapjaiban elkészült. Konkrétum is van, az például, hogy a megyei munkaügyi központ NC-esztergályos-képzést indít, s az ez iránt érdeklődőket egyfajta workshop keretében elviszik a konzorcium cégeihez, hogy lássák: nem a régi olajos műhelyekben dolgoznak, az esztergagépeket ma már számítógépek vezérlik...

A konzorcium tagjai egyeztetik, elosztják a működés költségeit, mert önmagában a lelkesedés bizony nem elég. Hamarosan elkészül a Professio internetes honlapja és a kamarában is lesz állandó elérhetősége. Egyelőre maradt a tíz alapító, de a részletek pontos kimunkálása után bővülni fog a vállalkozók száma, mert máris vannak érdeklődők, akik nem látnak más módot arra, hogy jól képzett szakemberhez jussanak...

Olvasóink írták

  • 2. arbeiter 2008. július 22. 21:43
    „Te Szandikám, még jó hogy egy lakatosnak ritkán kell írnia, de azért próbáld meg kicsit gyakorolni, jó?!”
  • 1. Kiss Szandra 2008. június 19. 17:07
    „Jó napot! Nekem tetszenek ezek a férfias szakmák csak mivel hogy lány vagyok ezért elég érdekesen néznek mikor ennek én hangot adok. Ezért is jelentkeztem a munkanélküli álltal a CNC oktatásra. Szerintem levannak ragadva az emberek nagyrésze a régi korok vívmányainál pedig ez a XI-ik században élünk ahol a modern technika vívmányaié a főszerep.És ezért mára már szinte mindent a gépek csinálnak. Manapság már bármien szakma lehet akár női is!Nekem édesapám profi lakatos és ezért én szinte a műhelybe nőttem fel! Kábé négy éve forrasztóként dolgoztam vajukbe azért ezse a női szakmák közé tartozik.Engem nagyon érdekel mindennek a miértye és mik lesznek belőlük és mire hasznáják a végterméket.Nagyon érdekelnek és teccenek az egyedi dolgok mint a különböző felnik,csavarok stb útálom a tömeg cikkeket. Lehet hogy ez a művészi énemnek köszönhető ugyanis képzőművészeti sulit is elvégeztem.Tiszt:KISS SZANDRA”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új közúti híd épülhet a Mosoni-Dunán

Győr - A győri belváros tehermentesítését várják a szakemberek attól az új hídtól, amely két… Tovább olvasom