Kisalföld logö

2017. 02. 20. hétfő - Aladár, Álmos 0°C | 9°C Még több cikk.

Magtárból rezidencia születik

Az elevátorként emlegetett magtárépület átalakításával Győrött egy új városrészt szeretnének kialakítani.
A múlt század elején már állt az épület.
Két héttel ezelőtt a győri közgyűlés a szabályozási terv módosításának részeként egyhangúlag elfogadta a belvárosi Duna-part beépítését. Ezzel a képviselők lehetővé tették, hogy elinduljon az elevátorként emlegetett magtárépület átalakítása és a Mosoni-Duna-part Dunakapu tértől a Széchenyi hídig tartó szakaszának rendezése. Dr. Jakab Tamás, a Duna-part Rezidenciát felépítő cég ügyvezetője hangsúlyozta: ez a beruházás a városban élőket szolgálja.

„ A rezidencia megnevezés első hallásra kicsit fellengzős, de az elképzeléseinket tartalmazó tervek nem pusztán épületeket jelentenek – kezdte dr. Jakab Tamás, a Duna-part Rezidenciát felépítő cég ügyvezetője. – A Duna-part Rezidenciában több mint 200 lakást, a földszinten a korzóval összekapcsolt üzleteket, wellness- és fitneszközpontot építünk. A rezidencia nyújtotta szolgáltatásokat nemcsak a lakástulajdonosok, hanem a város lakói is igénybe vehetik. Ezek kialakításában elsősorban minőségi szolgáltatást nyújtó helyi vállalkozókkal kívánunk együttműködni.

Most így néz ki az épület.
A Dunakapu tértől induló korzót, az Újkapu utcától a Széchenyi hídig úgy építjük meg, hogy azt az épület földszintjével is összekötjük. A leendő lakástulajdonosoknak olyan egyedülálló életteret hozunk létre, ami egyidejűleg biztosítja a minőségi lakást, a vízparti nyugalmat és a Belváros nyüzsgését.
„ Annak érdekében, hogy a beruházás ténylegesen a Belváros részévé váljon, városfejlesztési megállapodásban köteleztük el magunkat, hogy megépítjük a sétányt. A Tarcsay Vilmos utcai körforgalom kiépítése mellett rendezzük a Móricz Zsigmond rakpart telkünkhöz kapcsolódó útfelületeit és közcélú játszóteret is építünk a területen."

„Eddigi együttműködésünket a várossal egyértelmű közös sikerként könyveljük el, ami garantálja a fejlesztések megvalósulását" – tette hozzá a cég ügyvezetője.

Szolidabb változat

Ha minden jól megy másfél év múlva így nézhet ki az új városrész.
Kattintson a képre >>
A magtár átépítéséről, a Duna-korzó terveiről lapunk is rendszeresen beszámolt (legutóbb: Felépülhet a győri Duna-korzó – Kisalföld, 2004. november 25.). A grandió- zus tervek közül most úgy tűnik, egy szolidabb, megvalósítható változatot fogadott el a városi közgyűlés. Az eddigi elképzelésekkel ellentétben egy kisebb, lényegesen visszafogottabb beépítés jön így létre. Az évek óta a város nyilvánossága előtt vitatott elképzelések közül egy teljesen új beépítési javaslatra mondott igent a testület.

„ A terveket Jurcsik Károly elképzelései alapján Maráz Péter, Szeder Tibor készítik.

Jurcsik Károly személye garancia arra, hogy a megvalósuló épületeket építészetileg magas színvonalon, a Belvároshoz illeszkedő, egyedi megjelenéssel építik meg. A főépület formájában nagyon hasonlít majd a jelenlegi magtár épületéhez, ám ahhoz, hogy ez elkészüljön, először bontani kell, és utána építeni. A magtárház előtt és mögött is elkészül egy-egy épülettömb. Ezek földszintje, ahogy a főépületé is, szolgáltató funkciót tölt be. Nyitott lesz, vagy- is akinek sétálni támad kedve, nyugodtan korzózhat a két híd között."

Napozóponton

A beruházó a hullámtérbe semmilyen épületet nem tervez. Amennyiben a Mosoni-Duna vízszintjét szabályozzák – a part rendezése mellett –, egy napozóponton is készül, hogy a győriek által egyébként is kedvelt napozórész megmaradjon.

A beruházó reméli, hogy az építési engedélyt még ebben az évben megkapják, sőt mi több, az építkezést és az értékesítést is megkezdik idén. És mikorra készülhet el a Duna-part Rezidencia? A kérdésre dr. Jakab Tamás azt válaszolta: „Napjainkban már egy év alatt mindent fel lehet építeni, de azt megígérhetem, a lakosságot mindig tájékoztatjuk. Közérdekű információkkal az 524-779-es telefonszámon minden érdeklődőnek rendelkezésére állunk."

Már 1899-ben is döntöttek

A Győri Hírlap tanúsága szerint a Győri Áruraktár (később elevátornak hívta a köznyelv, mert egy elevátorgép rakta ki és be itt a gabonát a hajókból) felépítéséről nem kis huzavona után 1899 februárjában döntött a győri közgyűlés. A város végül részvényt is jegyzett a társaságból.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új jelzőlámpák Adyvárosban

Több fontos győri csomópontban LED-es működésűre építik át a közlekedési jelzőberendezéseket. Tovább olvasom