Kisalföld logö

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 2°C | 7°C Még több cikk.

Magas az ittasan okozott balesetek száma megyénkben - térkép

A statisztika javítása érdekében megyénk közútjain fokozottan kell számítani rendőri ellenőrzésekre, akciókra, razziákra.

Az ittas járművezetők forgalomból való kiszűrére megyénk rendőreinek kiemelt feladata. Az ittas vezetők által okozott, személyi sérülésessel végződő balesetek számaránya az össz sérüléses baleseti számon belül megyénkben magasnak mondható.

Az ittas sofőrök által okozott személyi sérüléses balesetek országos aránya 2012-ben a 11,2 %, míg megyénkben 13 % volt. A sérüléses balesetek száma 2013. februárban emelkedett, így az ittasan okozott baleseteknek az összes személysérüléses közúti baleseten belüli megyei aránya a tavaly február havi 7,7 %-ról 13,7 %-ra emelkedett.

2013. göngyölített (1-2 hó) adatok alapján, országosan az ittasan okozott balesteknek az összes személyi sérüléses közúti baleseten belüli aránya 9,77 %-ról 8,41 %-ra csökkent, ezzel ellentétes arányban, megyénkben 10,8 %-ról 13,2 %-re nőtt.

Az ittas járművezetők forgalomból való kiszűrére megyénk rendőreinek kiemelt feladata. Fő célkitűzésük szerint a 2013-as évben ez az arány nem lehet több 10%-nál. A célkitűzés elérése érdekében – a rendelkezésre álló technikai eszközök maximális kihasználtságával – rendőreinknek meg kell tennie mindent, hogy megyénkben a kedvezőtlen tendenciát megfordítsuk.

2013. február hónapban az 62 feltárt ittas járművezetés esetében 22 főnél a mért légalkoholszint meghaladta a 0,8 mg/l-t. Ezzel kapcsolatban kiemelendő, hogy az év második felében változik a szabályozás és a büntethetőségi értékhatár 0,5 mg/l értékre csökken, függetlenül a befolyásoltsági tényezőtől. A büntetés ez esetben már akár két év szabadságvesztés, és emellett akár 10 év járművezetéstől eltiltás is lehet!

A nagyobb mértetért kattintson a képre!
A nagyobb méretért kattintson a képre!

Megyénkben 2013. február végéig 12 esetben okoztak ittasan személysérüléses balesetet, melyből 6 esetben Győri Rendőrkapitányság illetékességi területén. A statisztikai adatok elemzéséből megállapítható, hogy az esetek túlnyomó többségében személygépkocsi vezető, 1-1 esetben segédmotor-kerékpáros, kerékpáros okozott ittasan személysérüléses balesetet. Mivel a személysérüléses balesetek okozóinak több, mint kétharmada megyei lakos, így a felelősséget sem háríthatjuk másokra.

A fenti célok elérése érdekében megyénk közútjain fokozottan kell számítani rendőri ellenőrzésekre, akciókra, razziákra. Cél, hogy a statisztikai elváráson felül, megyénk útjain biztonságosan lehessen közlekedni, csökkenjenek az anyagi káros, sérüléses és ittasan okozott baleseti számok. Aki alkoholt fogyasztott az ne üljön volán mögé!

Olvasóink írták

 • 10. szocdem 2013. március 29. 15:42
  „8. orbison 2013.03.28. 19:48

  "akár egy előző esti komolyabb fröccs is jogsivesztést eredményezne reggel 6-kor, 7-kor. És azért az nem egy börtönnel büntetendő dolog, szerintem."

  Hát ezt úgy mondják: BINGÓ!
  Ez a nulltoleráns szbályozás 24 éve áll fenn - minden tudományos alap nélkül. Hasonló szabályozás csak sok ezer kilométerre innen van, VALLÁSI ALAPON ezért hívják egyesek mohamedán, vagy azeri jognak ezt a szabályt.
  A másik, hogy ha elolvassa valaki a vonatkozó szabályokat, az alkoholszint megállapítása tekintetében nincs egyetlen egzakt tudományos állásfoglalás sem, mert TÉNY hogy a mérésekből csak legfeljebb következtetni lehet (magyar ésszel!!) egy olyan fizikai-biológiai állapotra, ami a gépjárművezetés pillanatában ESETLEG fennállhatott!! Ez abszurd, nem lehet jogalap senki elítélésére. Nem is használják sehol Európában! Ott csak a szabályszegést büntetik, és súlyosító körülmény az ittasság. Elvileg aki nem okoz balesetet úgy is vezethet, hogy a szervezetében egy ideig meghaladja az alkoholszint mértéke a törvényben szabályozott számértékeket! Sőt! A 0,006 ezreléknél a szomszédban még a továbbhaladásban sem akadályozhatnak meg senkit, itt meg büntetőeljárás - nem szabálysértés - lesz a retorziója ha a mérés valamikor a vezetés után eléri vagy átlépi a 0,005 -ös szintet. Ez ha nem nálunk történik nevetséges lenne, de itt inkább felháborító. (Amolyan hangos kisebbségnek szóló törvény ez is mint a közmunkarendszer, meg a sok sok becsukott hajléktalan, meg szabálysértő) ettől nem fog balesetek száma csökkenni az biztos, igaz a törvényszövegezőket az se zavarta ez esetben, hogy csak a balesetek töredékében tudták egyértelmüen bizonyítani az ittasság és a cselekmény lefolyása között az okszerű összefüggést. (Egy 1995-ös tanulmány részletezi, ami a nulltolerancia tv eltörlését indokolta volna)

  Van két másik aspektusa is ennek a szörnyedvénynek. Az egyik az, hoyg akinek elveszik a jogsiját, azt kizárják a munkaerőpiacról. Ha büntetett is lezs akkor meg évtizedekre is kizárhatják. A valódi szenvedő - anélkül hogy bárkit is kár ért volna - tágabb értelemben az egész társadalom lesz, szükebb értelemben meg a SZENT család.
  A másik aspektusa, hogy a hazai rendőrségnek a tárgyban kifejtett törvénybetartatási akciói odavezettek, hogy egyszerűen lebeszélik nyugaton az autós turistákat arról hogy idejöjjenek! Senki sem tudja megmondani mekkora gazdasági károkat okozott eddig ez a szörnyedvény - de csak ezermilliárdokban tippelik!!”
 • 9. Csetneky 2013. március 28. 22:16
  „Érdekes, a mindenható traffipax nem mutatja ki a drogos és/vagy részeg sofőrt? Talán nem traffipaxokra kellene költeni rengeteg pénzt, hanem valós ellenőrzésekre? Persze csak akkor, ha valóban a közlekedés biztonsága volna a cél, nem pedig a pénzbehajtás.”
 • 8. orbison 2013. március 28. 19:48
  „Nana, Miracle....
  Ha leviszik 5 ezrelékig a határt (bár ez már nem elméleti kérdés), akkor - nyilván emberi szervezete válogatja, de - akár egy előző esti komolyabb fröccs is jogsivesztést eredményezne reggel 6-kor, 7-kor. És azért az nem egy börtönnel büntetendő dolog, szerintem. Mondom: szerintem.
  Mert nem az ilyenekből vannak a súlyos balesetek. Lásd inkább: szlovák milliomosnő, Stohl, stb.
  Nem pártolom az ittas vezetést, sőt!
  De emlékeztetnék mindenkit, hogy gyümölcsök fogyasztása után is előállhat olyan állapot, hogy 5 ezrelékes értéket mutassson a szonda.
  Na, mindegy, jön a Húsvét, ilyenkor mindig ez van, jó szondáztatást a rendőröknek és Kellemes Húsvéti Ünnepeket az ünneplőknek!”
 • 7. sx486 2013. március 28. 19:16
  „Az ittas vezetés, egy fogalom.
  Van aki ásványvizet iszik, akkor sem tud balesetmentesen közlekedni.
  Hanem halmozza a sorozatos baleseteket.
  Aki pedig szereti az alkoholt ne vezessen! inkább igyon.”
 • 6. hümm 2013. március 28. 13:44
  „Lacika:) Senkinek sem szabad innia ha vezet, ezért általában előtte isznak:)
  Jogosítványt el is veszik általában, kivéve a gyevi bírót amkiből ma nagyon sok van.
  Nem egy pohár borral van baj, hanem az emberek szemléletével, egy sört meg lehetne inni......de a magyarnak egy láda sör is csak egy sör lenne akkor. Rendőrből meg szép lassan nem lesz már, mert azért a pénzértamit kapnak nem fognak dolgozni, és sajnos az egész ország egyre nagyobb káosz elé néz, mert nincsenek a szabályok betertatva. Ha egy rendőrnek megmondják, kit igen és kit nem ellenőrizhet az már a vég ugye? Ennél már csak egy lesz a rosszabb, ha a sebességtúllépéshez hasonlóan díjazzák be az ittas vezetést is 07 ezrelékig 1 millió, aztán ezrelékenként plussz százezer és nem vonják be a jogsid:)”
 • 5. miracle 2013. március 28. 12:52
  „Jogosítványt bevonni? Ugyan minek?
  Aki képes ittasan vezetni, azt majd pont egy rózsaszín kártya hiánya tartja vissza attól, hogy ezt újra megtegye.
  2 év dutyi, letöltendő, nem felfüggesztett, meg hasonló hülyeség. Baleset okozásakor 5 év, személyi sérüléssel 15. Plusz minden ilyen ítéletet fél évig megírni, reklámozni.
  Tökörészés megy már 50 éve, meg siránkozás a %-ok felett.”
 • 4. Bagoly11 2013. március 28. 11:48
  „Aki iszik ne vezessen,esetleg kecskét és vonják be a jogsiját,még akkor is ha nem okozott balesetet,mert az csak a szerencséjén múlik.Meg ugyanez vonatkozzon a drogosokra és a pszichiátrián kezeltekre.Egyből feleannyi autós lenne az utakon.”
 • 3. Mankapunka 2013. március 28. 11:22
  „Bejelölték a térképen, hogy átlag a kocsmától hány percük van az elalvásig?”
 • 2. welocyraptor 2013. március 28. 10:47
  „Akkor az itt feltüntetett statisztikából visszaszámolva az egész megyében mindösszesen 100 baleset volt, melyen a rendőrség megjelent. A cikk folytatása az lesz, hogy a maradék a balesetek 20 %-át a gyorshajtók okozzák (itt a relatív jelzőt persze ki fogják feledni), ebből következik, hogy a sebességhatárokat betartóak okozzák a balesetek 80%-át!!!! No meg a többi csodás statisztikai kivonatolás(vagy inkább ferdítés).
  Szóval ezen statisztikák alapján a legkevésbé balesetveszélyes vezetők jellemzői az ittasan, relatíve gyorsan vezető sofőrök, akik a járdán közlekednek(mert ugyebár tavaly nem ütöttek el senkit járdán!! :) )”
 • 1. Lacika1981 2013. március 28. 10:34
  „Mocskos ittas vezetők!
  A büntetési tételt meg kellene változtatni.
  Akit ittasan rajta kapnak, 1 év jogosítvány bevonás, függetlenül attól, hogy ebből él-e és ő volt-e a hibás.
  Aki ittas és balesetet okoz 5 évre bevonni a jogosítványát, függetlenül attól, hogy ebből él-e és ő volt-e a hibás.
  Aki ittas és halált okoz bevonni a jogosítványát örökre és minimum 1 év letöltendő azonnal, bírósági tárgyalás nélkül, függetlenül attól, hogy ő volt-e a hibás. (Ha nem ő a hibás, csak 1 év, mert józanul akár meg is előzhetné, de nem volt az)
  Döntsétek el már, hogy mit csináltok!
  Mindig az ártatlanok b@szn@k rá, ti meg jót röhögtök egy felfüggesztettel.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Húsvéti csokinyuszikat teszteltünk a hóesésben! - videó, fotók

A kisalfold.hu öt munkatársa nyolc csokinyuszit kóstolt végig azért, hogy kiválasszuk a legfinomabbat. Tovább olvasom