Kisalföld logö

2017. 11. 24. péntek - Emma 3°C | 8°C Még több cikk.

Magas árat fizetnek a diplomáért

Az államilag finanszírozott helyek csökkentését a kormány új diákhitel-konstrukcióval kívánja kompenzálni. Az új típus mellé az önköltséges hallgatók a jelenlegit is igényelhetnék – így 3 millió 600 ezer forint adóssággal léphetnek a munka világába.

Az idén felvételizőknek a tavalyi 43 ezer 450-nél jóval kevesebb, 33 ezer 927 ingyenes felsőoktatási helyen kell osztozniuk – írtuk hétfői számunkban (Kisalföld, 2011. január 9., 1–3. oldal, Kevesebbet fizet az állam). Természetesen ez nem jelenti azt, hogy azok, akik a bejutáshoz várhatóan magasabb pontszámot nem érik el, kiszorulnak a felsőoktatásból – pályázhatnak önköltséges és részösztöndíjas képzésre is (ez utóbbi, új finanszírozási formában tanulóknak valószínűleg a költségtérítés összegének felét kell állni). Azt a felvetést, hogy ezzel a diploma ismét az elitosztály kiváltsága lesz, a kormány a diákhitel lehetőségének hangsúlyozásával utasította el.

Diákhitelre jelenleg a legtöbb felsőoktatási hallgató jogosult, államilag finanszírozott és költségtérítéses képzésben részt vevők között különbség csak a felvehető hitelösszeg nagyságában van. Az ingyen tanulók legfeljebb 200 ezer, a fizetősök pedig maximum 250 ezer forintot igényelhetnek egy félévre – olvasható a Diákhitel Központ honlapján. A szervezet kommunikációs osztályának tájékoztatása szerint az őszi szemeszterben a Széchenyi István Egyetem (SZE – Győr) 11 ezer 371 hallgatója közül 1435-en, a Nyugat-magyarországi Egyetem (NYME) 13 ezer 246 tanulójából pedig 1593-an igényelték ezt a konstrukciót. Az adatokból kitűnik: közel sem csak azok folyamodnak kölcsönért, akiknek fizetniük kell a diplomáért. Az NYME-n szinte pontosan ugyanannyi költségtérítéses hallgató (797) adta le igénylőlapját erre a félévre vonatkozóan, mint államilag támogatott (796). A SZE – Győrön 657 térítésmentesen tanuló és 778 önköltséges számára utal kölcsönt a Diákhitel Központ. Arányaiban nézve ez mindkét egyetemen az államilag támogatott képzésben részt vevők mintegy 10 százaléka.

Roncz Brigitta a Széchenyi István Egyetem kereskedelem–marketing szakos hallgatója. Tanulmányaiért 150 ezer forintot fizet félévente, ezt diákhitelből fedezi. Fotó: Mészáros Mátyás
Roncz Brigitta a Széchenyi István Egyetem kereskedelem–marketing szakos hallgatója. Tanulmányaiért 150 ezer forintot fizet félévente, ezt diákhitelből fedezi. Fotó: Mészáros Mátyás


Országosan 49 ezer 952 hallgatónak van a Diákhitel Központtal szerződése, s többségük, 49,4 százalékuk az államilag támogatottak által felvehető legmagasabb összeget igényli. Egy hat féléves képzést elvégző frissdiplomás így 1 millió 200 ezer forint tőketartozással kezdi felnőtt életét, amely a kamatokkal – a központ kalkulátorával számolva – kicsit több mint kétmillió forint adósságot jelent. A törlesztést ráadásul a hallgatói jogviszony megszűnése után meg kell kezdeni, akár sikerült elhelyezkedni, akár nem. Tavaly a hitelszerződések 3 százalékát mondták fel nemfizetés miatt.

Az államilag finanszírozott helyek számának drasztikus csökkenését a kormány egy új diákhiteltípussal kívánja kompenzálni. „A jelenlegi rendszer legfeljebb a megélhetéshez nyújt segítséget, az új diákhitel-konstrukció kimondottan a képzési költséget fedezné" – idézte több lap is Hoffmann Rózsa oktatási államtitkárt. A diákhitel 2-ről szóló jogszabályt az Országgyűlés még nem fogadta el, de a hírek szerint évi 800 ezer forintot igényelhetnek majd az önköltséges képzésre felvételt nyert hallgatók. Emellé, megélhetésre, lakbérre felvehetik a jelenlegi konstrukciót is. Így 3 millió 600 ezer forintos tartozással a számlájukon léphetnek a munka világába.

Olvasóink írták

  • 2. Losba 2012. január 17. 14:15
    „..volt egy ilyen szavazás , hogy ne legyen tandíj, vagy mifene...narancs matyi megint hazudott, félrevezetett mindenkit..”
  • 1. miracle 2012. január 13. 12:56
    „Tandíj. Ugye-ugye, mi ellen is fröcsögött a fidesz anno?
    Csak másképp hívják. És még többe is kerül, mert kamata is van.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Leépítések a megyei kormányhivatalban is

Közel száz dolgozót bocsátanak el jövő héten a megyei kormányhivatalból a friss kormánydöntés értelmében. Tovább olvasom