Kisalföld logö

2017. 06. 23. péntek - Zoltán 21°C | 32°C Még több cikk.

Magányos tüntetés az `ApehÁVH´ ellen Győrben

Győr - Nem mindennapi tüntetés zajlott szerda délután három órától a Liszt Ferenc utcában: a levéli Szabó József, az ApehAVH.hu blog szerzője táblával a kezében az adóhatóság ellen demonstrált. Túl sok követője nem akadt, de így legalább alaposan kifaggathattuk.

A levéli kisvállalkozó és blogger azért szervezett tüntetést az adóhatóság elé, hogy felhívja a figyelmet a magyar adótörvények kuszaságára, követhetetlenségére, s a behajtási módszerekre.You need to upgrade your Flash Player.

Get the latest flash version here.

Riport a szelíd tüntetővel. Videó: Cseh Róbert.Segítőkész hivatalok a tüntetésért


Nos, 15 óra után bő negyedórával Szabó úr és négy-öt szimpatizáns fogadott bennünket a Liszt Ferenc utcában, valamint három rendőr, akik a törvényesen bejelentetett demonstrációt voltak hivatottak biztosítani.

A tüntetés koreográfiája szerint rögtön el is indultunk a Bécsi kapu térre, hisz így szólt az eredeti kérvény.

Miközben haladtunk, az elégedetlen adózó arról beszélt, hogy "milyen segítőkész volt az összes hivatal a tüntetés szervezésekor, egyáltalán nem gördítettek akadályt az utamba".


Szabó József nem ért egyet a magyar adótörvényekkel. Valószínűleg vannak így még pár millióan. Fotó: Cseh Róbert.
Szabó József nem ért egyet a magyar adótörvényekkel. Valószínűleg vannak így még pár millióan. Fotó: Cseh Róbert.


"A magyar emberek ugyanis félősek"

Mikor arról faggattuk, hogy csalódott-e, hogy csupán négy-öt ember tette tiszteletét a tüntetésen, azt a választ kaptuk: "noha sokan biztatnak e-mailen, vagy a blogom fórumában, valahol számítottam erre.

A magyar emberek ugyanis félősek, s inkább meghúzzák magukat csendben. Pesten egyébként valószínűleg jóval nagyobb tábor összejött volna, de nem akartam, hogy a megélhetési tüntetők itt is feltűnjenek, s egyből politikai színezete legyen az egésznek".

Lassan, de biztosan meg is érkezünk a térre, ahol még egy rendőrautó vár minket, s egyszersmind a rendőrök száma már négyre emelkedik.

"A nagy bevásárlóközpontok nem ritkán offshore cégeken keresztül kimenekítik a pénzüket az országból"

Nekiállunk az interjúnak, ahol is Szabó József közölte: "több alkalommal is félretájékoztattak az adóhatóságban, például emiatt egyszer a törvény szerint járó áfát sem tudtam visszaigényelni.

Továbbá elmondhatatlanul igazságtalannak tartom, hogy egy kis üzlethelység után évente 800 ezer forint adót kell fizetnem, míg a nagy bevásárlóközpontok nem ritkán offshore cégeken keresztül kimenekítik a pénzüket az országból".

Arra a felvetésünkre, hogy ezért a helyzetért elsősorban a magyar adótörvények felelősek – melyeket a Parlament szavaz meg –, s nem az adóhatóság, hisz az APEH csupán hozott anyagból dolgozik, a szelíd tüntető úgy válaszolt: "ez igaz, de ettől még több bőrt akarnak lehúzni az emberről".

Egy rendőri kérdés végszóra

Ezzel mi be is fejeztük a beszélgetést, mire az egyik rendőr udvariasan megkérdezte Szabó urat: vége a tüntetésnek, mehetnek-e?

Valóban vége, de ez a demonstráció legalább békés volt.

Olvasóink írták

24 hozzászólás
12
 • 24. miracle 2009. július 23. 21:28
  „belzebub
  Ne legyél már ilyen gyerekes. Mindketten nagyon jól tudjuk, hogy milyen sokan sárosak adózás terén. Ez nem feltételezés. Szíveskedjél esetleg körülnézni az APEH honlapján elolvashatod a rekorderek nevét, címét. És ez abszolút csak a jéghegy csúcsa. És most te jössz a bizonyítással, hogy nem is igaz, ugyanis te is állítasz valamit ugyebár.”
 • 23. bakke 2009. július 23. 18:24
  „Testvérem nem csinált adóbevallást, ezután figyelmeztteték, nem foglalkozott vele, meg is büntették 180ezer forintra. Oké, ő a hibás. De ezután kapott ismét levelet, hogy a volt foglalkoztatója nem szolgáltatott adatokat a volt dolgozóiról az apeh felé, így róla sem. Na a levélben az állt, ha nem küld igazolást, mit-mikor kapott a cégtől, akkor megbüntetik 200 ezer forintig. <moderálva> Hogy képzeli az apeh, hogy első alkalommal bírsággal fenyeget, holott a foglalkoztató hibázott?”
 • 22. belzebub 2009. július 23. 17:14
  „moderálva”
 • 21. miracle 2009. július 23. 14:26
  „belzebub
  Szerinted az én dolgom figyelni, hogy több millió ember adózása rendben van-e? Na ugye.”
 • 20. PrettyWoman 2009. július 23. 12:06
  „Papa, amit írtál, ez igen szomorú. Úgy tudom, az egész Unióban nincs sehol ekkora állami elvonás, mint nálunk. Viszont azt nem értem, hogy ugye mi 5 éve csatlakoztunk az Unióhoz. Akkor azt gondoltam, hogy vannak bizonyos közös szabályozások, amit be kell tartani és hogy majd ezek az elvonások csökkenni fognak. Pontosan az Unió nyomására. Tévedtem. De hát nem ez az első eset.
  Egyébként nem biztos, hogy a maradék 85 % csaló, akiket üldözni kell. Tisztelettel jelentem, engem többször is foglalkoztattak minimálbérben. És esküszöm, hogy egy huncut vasat sem kaptam pluszban borítékban. Nem ide tartozik, de az még külön érdekes, hogy nem 8 osztállyal rendelkezem és nem a soron voltam betanított munkásként. Mindegy minimálbér, később 6 órás minimálbér. Két műszakban dolgoztunk 8 órában. Nettó 42-t utaltak a számlámra. Igen, valahol ez is csalás, de én mit tudtam volna tenni? Szóljak a főnökömnek, hogy ne tessék csalni? Ki is rúgott volna. Igaz, később enélkül is megtette. Felhívtam a munkaügyi felügyeletet. Ki is jöttek, bár igen balfék társaság volt. Mikor először kijöttek nem találták meg a céget, mert nem volt kinn a nevük. Igaz, ez a cégbíróságra tartozik, de ők állítólag nagy ívben pottyantanak az egészre. Pont a keresett barmot kérdezték meg, hol található x cég, mire ő azt mondta, itt ilyen nincs. Ugye nem árulok el titkot, ha azt mondom, semmilyen büntetést nem kapott? Így már felkészülve várták legközelebb a munkaügyiseket. Hirtelen mindenkinek lett szerződése, megbízása, stb. Mivel nem több műszakra voltunk bejelentve, másodszor visszajöttek este is. Le is buktunk, hiszen többen ott voltunk akkor is. Szinte semmi sem stimmelt. Volt egy nem magyar állampolgár és egy rokkantnyugdíjas is mindenféle papír nélkül foglalkoztatva. Kicsi légtérben dolgoztunk 9-en. Egy másik céggel közösen kb. 20 embernek jutott egy WC. Természetesen koedukált. Ahol vagy volt víz, vagy nem, nem volt WC-papír, törölköző, szappan, semmi. Egy rohadt fogas, amire télen a kabátodat, táskádat teszed. Egy asztal, ahol elfogaszthatod a kajádat. Vagy a WC-ben ehettünk, vagy a számítógép klaviatúrája felett (néhány kollégáé ragadt is állandóan) vagy kinn az utcán zacskóból. Nem is értem, hogy kaphatott engedélyt a pasi arra, hogy vállalkozást nyisson. Volt olyan, hogy tőlünk, alkalmazottaktól szedtek pénzt WC-papírra, hogy legyen. Ezt már tényleg nem értettem. Nem az én vállalkozásom volt. Én nem is adtam, mondtam, majd én viszek magammal. Másnak nem biztosítom. Egyébként meg mikor visszahívtam a munkaügyis palit, azt mondta, mivel nem voltunk életveszélyben, minimális a büntetése a pasinak. Kb. 30 vagy 60 ezer forint és kész. Tudom, eltértem a lényegtől, de azt akartam csak érzékeltetni, hogy aki minimálbért keres, nem biztos, hogy mellette nagy borítékot visz haza. És ugye még ő ezután is rosszul jár: nyugdíj, segély stb. ellátásnál mindenhol a bejelentett pénzt veszik alapul. És akkor ebből kellett volna még takarékoskodni öreg napjainkra is.”
 • 19. belzebub 2009. július 23. 11:33
  „Kedves "miracle" ...... az általad írt 85% csalót már feljelentetted a rendőségen? vagy azt a Pistát" akiről azt állítod,hogy rokkantnyugdíjas és semmi baja. Már megtetted a lépéseket, hogy erre fény derüljön, <moderálva>”
 • 18. miracle 2009. július 23. 10:31
  „PaPa
  A te számításod a munkavállalók 15 %-ra vonatkozik, a másik 85 % így vagy úgy, de csal. Légszíves azt a számítást is vezesd elő. Kezdésnek segítség: "A munkáltató minimálbéren alkalmazza Józsit, de közben..." vagy "Pistának ugyan semmi baja, de most rokkantnyugdíjas és..."
  Túrabakancs
  Az lehet, sőt biztos, hogy a szabályok agyoncizelláltak és átláthatatlanok, de az APEH akkor is csak ott találhat hibát ahol van, és annyira büntethet, amennyire a jogszabály megengedi. Rossz kapukat dönget a tüntető, meg te is.”
 • 17. thermoline 2009. július 23. 09:02
  „ezeken felül van még pár derék adónem a vállalkozó réteg szórakoztatására(EHO,iparűzési adó,elvárt adó,külön adó...)”
 • 16. PaPa 2009. július 23. 07:54
  „http://www.youtube.com/watch?v=L_mzaleognA”
 • 15. PaPa 2009. július 23. 06:39
  „Egy egyszerű számítást mutatok be a mai adózásunkról és lehet igazat adni a tüntetőnek vagy nem.
  A munkáltatónk fizet nekünk 300 000 ft-ot.
  A Dolgozó után a munkáltató fizető járulékok
  Nyugdíjjárulék 54 000 Ft
  tb-járulék 33 000-ft
  eü. hozzájárulás 1950-Ft
  munkaadói jár. 9000_ft
  szakképzési hozáj. 4500-Ft
  összesen 102 450-Ft/hó
  Munkavállaló a (300 000 Ft/hó)fizetéséből:
  személyi jövedelemadó 84 750-Ft
  nyugdíj-járulék 25 500-Ft
  tb.-járulék 12 000-Ft
  munkavállalói járulék 3 000-Ft
  összesen 125 250-Ft
  Tehát az állam a 300 000 Ft-os fizetésből 227 700-Ft-ot vesz el amiért munkát mer adni és munkát mer vállalni valaki Magyarországban.
  Ehez még hozzá tartozik, hogy a megdolgozott fizetésünket itt költjük el kicsi hazánkban akkor még minden termék után 25% ÁFA fizetünk az államnak, ami nem elég az ország fenntartására.”
 • 14. SnakeS 2009. július 22. 23:25
  „Tisztelt VarPeter!

  Természetesen számít, hogy egyetért, én legalábbis örülök neki.

  Persze a tüntetés teljesen szervezetlen és elég értelmetlen is ebben a formában, sokkal inkább a jogszabályokkal van gond, az apeh háza táján inkább "csak" a revizorok erőszakosságán és a bürokrácián kellene változtatni. Erre gondoltam, amikor azt írtam egyetértek.

  Mondjuk nem is zavar ha Szabó úr tüntet, ez neki alkotmányos joga.”
 • 13. Túrabakancs 2009. július 22. 23:07
  „miracle!
  Az APEH-al nem az a gond hogy beszedik az adókat, hanem az, hogy a legkisebb hibákért szinte kifizethetetlen büntetéseket rónak ki az
  érintettek felé. Ilyen értelemben AVH, ebből van elegük az embereknek! Ráadásul nem kellőképpen informálják az embereket ha kérdéssel fordulnak feléjük.”
 • 12. miracle 2009. július 22. 22:58
  „Túrabakancs
  Hát ez aztán nagyon átvitt értelem:
  http://apehavh.hu/forum/viewtopic.php?f=3&t=4
  Az meg tényleg milyen felháborító már, hogy valaki azért kapja a prémiumot, mert jól végzi a munkáját, mondjuk több bevételt termel a munkáltatójának. Extra adót beszedni meg úgy is csak attól lehet, aki elsummantotta, azokért meg nem kár.”
 • 11. Túrabakancs 2009. július 22. 22:50
  „Még egy apróság: szórólapot valaki elhelyezett több autó szélvédőjére Győrben, csupán ilyen módon tudta tudatni az úr hogy
  készül a demonstrációra. Kár hogy tényleg csak ennyien mentek el,
  de valóban félnek az emberek, a bizalom már a múlté!”
 • 10. Túrabakancs 2009. július 22. 22:46
  „miracle!
  Az AVH-t nem szó szerint kell érteni, nem írhatta oda az úr hogy: átvitt értelemben értendő.
  Az APEH munkatársai igenis a beszedett adók után kapják a prémi-
  umokat, sokszor negyed évente! Ezeknek az elmaradása végett
  akarnak a hetekben tüntetni. Utoljára 40-milliárdot osztottak ki nekik.
  varpeter! Csak nem az APEH-nál dolgozol?”
 • 9. miracle 2009. július 22. 22:38
  „Az APEH végrehajtó, nem jogalkotó. Aki ennyire hülye, hogy ezt nem tudja, az menjen tüntetni negyedmagával Győrbe. Az ÁVH az pedig nem AVH.”
 • 8. andy 2009. július 22. 20:52
  „%-ot én sem tudok, de rá fogok kérdezni. Az biztos, hogy nem fizujuk magas, viszont úgy tudom, hogy a befolyt büntik összege a jutalom kiszámításánál számít.”
 • 7. rivotril2mg 2009. július 22. 20:30
  „moderálva”
 • 6. varpeter 2009. július 22. 20:25
  „Tisztelt SnakeS!
  Az Ön hozzászólásának második szakaszában tett megjegyzésével egyetértek! (nem, mintha ez különösebben számítana...)
  De engedje meg, hogy azt mondjam, ezek ellen a dolgok ellen nem a Győr, Liszt F. u. 13-as épület előtt, hanem Budapesten a Kossuth téren, s a helyi önkormányzatok épületei környékén kellene demonstrálni...”
 • 5. SnakeS 2009. július 22. 20:20
  „Úgy látszik ma már mindenkire rámondják aki interneten ír valamit - jobb híján -, hogy blogger. Hülyén is hangzana, ha fórumgazdát írnának, ugyanis a hivatkozott oldalon valójában egy fórum üzemel, bár valójában a blog praktikusabb lett volna, ha már csak a szerkesztő nyithat témát... nameg a phpBB sem a legjobb választás, hosszú távon nehezen üzemeltethető.

  Egyébként egyetértek.

  Tény, hogy a mai adórendszer a multiknak kedvez a helyi vállalkozók ellenében. A multik térnyerése meg a külföldi tulajdonosaikon és a korrupt politikusokon kívül senkinek nem kedvez.”
24 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pancsolni tilos: biztonsági őrök a Széchenyi téren

Az önkormányzat nem wellness-szolgáltatásokat akart a térre, és nem akarja, hogy a gyerekek… Tovább olvasom