Kisalföld logö

2018. 04. 19. csütörtök - Emma 9°C | 24°C Még több cikk.

Magánadományból köztéri alkotás

Egy héttel avatása előtt helyére került a város legújabb köztéri alkotása, melyet Gasztonyi László vállalkozó és családja adományoz Győrnek.
Tüzesen ragyog a bronzba öntött szent király alakja, felszegett fejjel, egyenes tekintettel, markáns arccal néz előre, kezében jogart formázó bárddal és az általa alapított és temetkezési helyéül szolgáló somogyvári templom makettjével. Lebó Ferenc fontosnak tartotta a szakrális jelleg hangsúlyozását, ezért is ábrázolta a királyt ünnepi öltözetben és nem fegyveres lovagként.

Az adományozó Gasztonyi testvérek, László és Gyula mellett a szobor készítője, Lebó Ferenc. Fotó: H. Baranyai Edina
Az adományozó Gasztonyi testvérek, László és Gyula mellett a szobor készítője, Lebó Ferenc. Fotó: H. Baranyai Edina


A bazilikában őrzött hermát vette hiteles alapul a szobrász, de az alak megformálásakor tanulmányozta a felvidéki és erdélyi falusi templomok freskóciklusain ábrázolt Szent László-mitológia megjelenítéseit is.
Az adományozó Gasztonyi család kultúrát, sportot, egészségügyet, egyházat rendszeresen támogat Győrben. Legújabb adományuk húszmillió forintos összköltségét a család állta: – Felelős lokálpatriótaként úgy gondoltuk – mondta Gasztonyi László, akit az idei nemzeti ünnepen díszpolgárai sorába fogadott a város –, hogy lehetne több köztéri alkotás is a városban. Mivel a magyarság három szent jelképe közül Szent László hermáját a bazilikában őrzik, szinte természetes volt, hogy neki emeljünk szobrot.

A hivatalos válasz mellett vélhetően személyes indíttatás is közrejátszott abban, hogy I. László király tiszteletét választotta a családfő: – Ötvenedik születésnapomra kaptam anyukámtól egy Szent László-hermát ábrázoló rézkarcot, amire ráírta, ahogy születésemkor, úgy továbbra is az ő oltalmába ajánl. Ez tette véglegessé az elhatározást és kértem fel januárban Lebó Ferencet a szobor elkészítésére.
A művész életművében a királyszobrok kiemelt helyen vannak, ezúttal is magasztosságot, méltóságot, nagyságot kellett megjelenítenie, hogy a statikus, nyugodt, erős alak emlékében is azt sugallja, aki volt: erényekben dús, tetteiben évszázadokra előre cselekedni tudó országvezető.

A négyszáz kilós bronzalkotást kamerával őrzik, a hattonnás alapzat gyakorlatilag elmozdíthatatlan.

I. László 1077 és 1095 között uralkodott – 1192-ben avatták szentté –, megszilárdította az ország belső rendjét, szigorú törvényeket hozott. Feljegyezték bátorságát, harciasságát, erős keresztény hitét. Uralkodása idején emelték a szentek sorába I. István király fiát, Imre herceget, s Gellért püspököt.

Olvasóink írták

  • 1. AnnaMeri 2012. június 21. 09:07
    „nem értem: jogar formázó bárd - vagy jogar vagy bárd. nem?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Környezetvédelemről tanultak Bakonyszentlászlón

A diákok foglalkozásokon dolgozták fel a tanultakat, új életet és értelmet adtak a háztartási… Tovább olvasom