Kisalföld logö

2017. 12. 11. hétfő - Árpád 4°C | 13°C Még több cikk.

Maga a mérés okozta a zavart

A bácsai hulladékégető által kibocsátott szennyezőanyag átlagosan a határérték tíz százalékát sem éri el – állítja Vargáné Matláry Eleonóra, a cég ügyvezető igazgatója, aki szerint kapacitásbővítést nem tervez a vezetőség.
Bárány István, a bácsai részönkormányzat vezetője sajtótájékoztatóján arról számolt be (Kisalföld, február 13.), hogy a bíróság elutasította a hulladékégető keresetét, amelyet a részönkormányzat vezetője ellen nyújtott be.

Megszüntetett nyomozás

Elhangzott a tájékoztatón, hogy Bárány István tudatos környezetkárosítás miatt büntetőeljárást kezdeményezett a társaság ügyvezetői ellen. Vargáné Matláry Eleonóra szerint az igazság úgy lett volna teljes, ha a képviselő a per lefolyásáról is beszámol. A nyomozó hatóság ugyanis a nyomozást bűncselekmény hiányában – szakértői vélemények alapján – megszüntette.
Döntő fontosságú állomás az égetőmű körüli viták történetében, hogy a hatóság az égetőmű környezetkímélő fejlesztésére szólította fel a kft.-t, amelynek kivitelezése után, 2000 nyarán ismét megadta az átvételi és kezelési engedélyt. A határozat azonnali végrehajtásának megtagadása ellen fellebbezett a cég, a környezetvédelmi főfelügyelőség pedig ezt
automatikusan helybenhagyta, mivel – mint később kiderült – nem volt tudomása az egyéb érdekeltek fellebbezéséről.

Beismert jogsértés

A bácsai részönkormányzat, a Zöld Erő és a Humusz Munkaszövetség ismét fellebbezett a megyei bíróságon, kérve a közigazgatási határozat felülvizsgálatát. Ekkor a Környezet- és Természetvédelmi Főfelügyelőség, meg sem várva a bíróság vizsgálatát, saját hatáskörben visszavonta korábbi határozatát, beismerve, hogy az megsértette a jogszabályt. Ezt Bárány István mondta el, ám az érintett igazgató szerint azt sem ártott volna hozzátenni, hogy a főfelügyelőség az engedélyt – most már formailag is tisztába téve a határozatot – ismét megadta, s bár az ellenzők ezt is megtámadták, a bíróság elutasította keresetet: vagyis az égetőmű jött ki győztesen a perből. A felügyelőség határozata szerint a hulladék halogéntartalmát hétről négy százalékra kellett csökkenteni.
Matláry Eleonóra elmondta: a Bárány István által említett, 2002 nyarán történt üzemzavart – amelynek során határérték feletti sósav került a levegőbe – maga a részönkormányzat által megrendelt mérés okozta. A szakemberek ugyanis munka közben eltörték a beépített szondát. A sósavmérő műszer így hamis adatokat mutatott, s a mészből – amely leköti a sósavat – jóval kevesebbet adagolt az automatika. Ehhez is hozzá kell tenni az igazgató szerint, hogy az önkormányzat kérésének eleget téve az előírt legmagasabb – vagyis négyszázalékos – halogéntartalmú hulladékot égették az ellenőrzés során. Ha nem így készültek volna a mérésre, még a szonda eltörése mellett is határérték alatt marad a levegőszennyezés. Ugyanakkor azt is megállapította az önkormányzat által elkészíttetett jelentés, hogy még ebben az egy esetben is csak a kéménynél mért kibocsátás haladta meg a határértéket, a lakókörnyezetben a légszennyezés érzékelhetetlen volt.

A szigorú határérték alatt

Az igazgató hangsúlyozza: a tavaly kiadott rendelet 2004. december 31-ig ad haladékot az égetőknek, hogy alkalmazkodjanak az EU-előírásokhoz. A győri kft. már most is az EU által megszabott szigorú határértékek alatt végzi a hulladékégetést – állítja Matláry Eleonóra. Bárány István azt nyilatkozta, hogy a részönkormányzat minimális követelése az égetőművel szemben, hogy kapacitásbővítést ne végezzenek. Vargáné kérdésünkre leszögezte: ilyen tervei nincsenek a társaságnak. Arról azonban éppen most készül hatástanulmány, hogy a meglévő kapacitást hogyan lehet jobban kihasználni.

Kapcsolódó cikk:

Pert vesztett a hulladékégető (2003-02-12) >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szülők egyesülete tiltakozik

A Magyarországi Szülők Országos Egyesülete (MSZOE) tiltakozik az iskolabezárások ellen – derül… Tovább olvasom