Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Made in Hungária: Jampikám! Én örökzöld vagyok

Akik látták a Made in Hungaria című rock and roll musicalt a Győri Nemzeti Színházban, tanúsíthatják, hogy Fenyő Miklós örökifjú, dalai ma is ugyanúgy hatnak, mint néhány évtizeddel ezelőtt. Jampikám! Én örökzöld vagyok – mondja ki saját élete nagy igazságát is a Jerry Lee Lewist alakító énekes.

A színházlátogatók még emlékezhetnek a Hotel Menthol győri sikerére, a libbenő lófarkakra és szoknyákra, a csillogó napszemüvegekre, az őrületes frizurákra és a fergeteges rock and rollra – ez is a siker garanciája a mostani darabra is.

Rágógumit rágva

A Made in Hungária Fenyő Miklós életéről szól. Arról az időszakról, amikor családja a hatvanas évek elején Amerikából „visszadisszidált" Magyarországra az angyalföldi valóságba. A fiatalemberbe eddigre mélyen beleivódott mindaz, ami egy tizenévesnek Amerikát jelenti. A rágógumin és a hawaii ingen túl mindenekelőtt a rock and roll. A pesti haverokkal zenekart alakít, ami Hungária néven válik legendává. A darab keserédes humorral mutatja be a kort és egy fiatal generáció lázadását és álmait a hatvanas évek Magyarországán.
Fenyő Miklós szemmel láthatóan élvezte a próbákat, a fiatal kollégák társaságát és az eddigi előadások sikerét.

Miért is vagyok Győrben?

– Kettős érzéssel jöttem Győrbe, mert a Hotel Menthol című darabomat annak idején a nézőtérről láttam. Tanúja lehettem a remek, lépcsős, telt házas előadásoknak. A Hotel Menthol főszereplője akkor Forgács Péter volt, aki most a darab rendezője és a színház igazgatója. A hátam mögött kétszázhuszonöt Made in Hungária-előadás van a József Attila Színházban. A Made in Hungária színlapján pedig nemcsak szerzőként, hanem szereplőként is jelen vagyok mint Jerry Lee Lewis. A próbaidőszakban ezek a pozitív előjelű és várakozással teli gondolatok forogtak a fejemben. Jó érzés volt, hogyha szerettem volna bemutatkozni a kollégáknak, akkor erre semmi szükség nem volt, mert mindenki mint régi ismerőst köszöntött. A városban, az éttermekben is kedvesen érdeklődtek, hogy miért is vagyok Győrben.
Tudom, hogy a győri színházban sok jó darabot szeretnének létrehozni. Nagyon örülök, hogy az én életrajzi ihletésű Made in Hungáriámat is bemutatta a színház.

Szemtelenek és fiatalok

– Az első közös próbán szinte történelemtanárként mesélt a huszonéves színészeknek a negyvenöt évvel ezelőtti Magyarországról, az akkori életérzésről, a kor fiataljainak vágyairól, álmairól. Mi volt a „tananyag" lényege?

– A hatvanas éveknek a fiatalokat érintően a legfontosabb jellemzője volt, hogy egy generációt egységfrontba tömörített, és ez az egység egyfajta ellenállásban mutatkozott meg. Szemben álltunk a politikai berendezkedéssel, ami sok mindent nem tűrt. Mi pedig sok mindent akartunk. Szemben álltunk olyan viselkedésformákkal, amit nekünk diktált egy olyan generáció, amelyikről úgy gondoltuk, hogy az ő idejük lejárt. Szemtelenek és fiatalok voltunk. A fiataloknak ez is a dolguk.

Provokáló rock and roll

– A darabban Jerry Lee Lewis mondja, hogy a rock and rollnak az a feladata, hogy provokáljon. Ezt a provokációt feltétlenül pozitívnak kell érteni. Meg kellett mutatnunk, hogy van saját ízlésvilágunk, saját hangunk és arcunk.

A hatvanas éveknek az a lényege, hogy sok dolognak érvényt szerzett, ami gondolatilag egységbe tömörített egy generációt. Hab a tortán, hogy a zene abban az időben alkalmi volt, szemben a mai korral, ahol a zene mindenhonnan árad. Elfogadjuk és szeretjük ezt a jelenséget.
Régen  csak alkalomszerűen hallhattunk zenét és együtt voltunk azért, hogy a zene szóljon, és együtt nyilvánítsunk ki valamit. Az akkori tinédzsersikításokban – amik akkor híressé váltak – nagyon sok dolog fejeződött ki. A bulik után a hétköznapok következtek, ahol bennünket sokféle behatás ért, melyek ellen lázadtunk. A lázadás, az alkalmi örömnyilvánítás, az eufória a hatvanas évek életérzése volt, melyet a Made in Hungária, úgy érzem, remekül mesél el.

Terjed, mint a vírus

– A Made in Hungária önéletrajzi ihletésű darab. A darabban szereplő Ricky akár Miki is lehetne. A műben mennyi a valójában megtörtént eset és mennyi a kitalált történet?

– Szinte nincs is benne kitalált történet. A valóságon túl inkább olyan jelenetek vannak benne, ami több történetből állt össze. Az író, Tasnádi István kreált olyan helyzeteket, amely nem felel meg pontosan a valóságnak, de a darab ettől függetlenül az én életemről szól.
A történetben szereplő fiúcska Amerikából hoz egy olyan kultúrát Magyarországra, amely szinte vírusként terjed. A szűkebb és később a tágabb környezetét is „megfertőzi" vele. Ezt a vírust rock and rollnak hívják. Ezt a darabban a főhős el is magyarázza a haverjainak, akikkel szövetkezik arra, hogy híressé váljanak a zenekarukkal. Ricky – nevezhetjük Mikinek is – erről álmodozik. Én is erről álmodtam a hatvanas években. Hittem, hogy lesz egy saját zenekarom saját hanggal és mondanivalóval, amellyel beleírja magát a magyar kultúrába. Olyan szinten, hogy felvállalható legyen, hogy Hungáriának nevezzem a zenekart. A Hungária 1967-ben alakult és túlzás nélkül mondhatom, hogy ez a névválasztás akkor egy kisebbfajta hőstettnek számított. Ma ez már történelem, de ezt a történelmet rögzíti a Made in Hungária.

A magyar nép közös nevezője

– A Rock and roll party, Csókkirály, Luxemburg Rádió, Multimilliomos dzsesszdobos, Angyalföldi pálmafák, Made in Hungária, Csavard fel a szőnyeget, amivel minden elindult és 1967-ben megnyertük a Ki mit tud?-ot, a magyar nép közös nevezőjének számítanak. Ezeken túl a néző kap egy olyan történetet, amit hazavihet magával, és másnap is gondolni fog rá. Ajánlom azoknak, akik a nyolcvanas években voltak fiatalok és a Hotel Mentholon, a Limbó hintón vagy a Ciao Marinán nőttek fel és már tizenéves gyerekeik vannak, mert a tinik is érdeklődnek a szüleik múltja iránt. Ajánlom az én korosztályomnak, akik már az ős-Hungáriát és a beatkorszakot is ismerték, akik ma is aktívak. Ötven-hatvan évesek simán ott vannak a bulijaimon. Nem akarok szerénytelennek tűnni, mások mondják és nem én, hogy a zeném korosztá-
lyokon átívelő és összefogja a generációkat.

Olvasóink írták

  • 1. dozo 2008. november 24. 14:15
    „Feltétlenül megnézzük, a jegyeink is megvannak rá régóta.
    Nagyon szeretjük a Hungáriát.
    Egy Fenyő-korabeli hzaspár.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elfogták táskatépő Táskás Norbit

Győr - Őrizetbe vette a győri rendőrség a bűnözői körökben is Táskás Norbiként emlegetett férfit,… Tovább olvasom