Kisalföld logö

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Madárgyűrűzés a gyirmóti oviban

A Gyirmóti Művelődési Ház és Óvodában kedden kezdődött a hagyományos madárgyűrűző program, amelynek nyitónapján a helybeliek mellett, a ménfőcsanaki óvodásokkal, iskolásokkal együtt több mint ötszáz gyermek vett részt.
A Fertő–Hanság Nemzeti Park nevében Peimli Piroska, a Pannonhalmi Tájvédelmi Körzet tájegységvezetője köszöntötte a megjelenteket, akiknek utána Zilahi Tímea, a Kertvárosi Főigazgatóság vezető munkatársa – civilben biológiatanár – tartott előadást a környék jellegzetes állatairól, elsősorban a fehér gólyákról, majd a gyerekek megismerkedtek a madarak sértetlen befogását segítő hálóval.

A bemutatót kicsik-nagyok egyaránt nagy érdeklődéssel figyelték az óvoda udvarán. Fotó: Bertleff András
A bemutatót kicsik-nagyok egyaránt nagy érdeklődéssel figyelték az óvoda udvarán. Fotó: Bertleff András

A hálóba került madarakat – többek között kék cinkét, vörösbegyet, fekete rigót – Tatai Sándor, a Magyar Madártani Egyesület kisalföldi csoportjának titkára gyűrűzte.

A bemutatót kicsik-nagyok egyaránt nagy érdeklődéssel figyelték.

A program újabb csoportok részvételével szerdán és csütörtökön is folytatódik.

Olvasóink írták

 • 2. anuvuk 2012. április 05. 21:33
  „Igen alapnak jó a gyűrűzés, valamikor az 50-es években, csöntörgő gyerekként, liszt kukacos kandlival fogtam az első fülemülém, csodálatos érzés volt.- Vagy a 60-as évek elején, mikor zacskóban a nyakamban, hoztam le a füles bagoly fiókákat a szarka fészekből és boldogan vittem vissza őket a fára! Igen, a gyerekkori évek a meghatározók!

  A szakmám, szerencsésen úgy alakította az életem, hogy a természet szeretetét egy olyan új és szokatlan megközelítésbe, dimenzióba juttatta, hogy a korom haladtával is csak erősíti annak a természetre kifejtő jótékony hatását! Szinte az 1974-es tagságomtól az odúk, majd a műfészkek teleszkópos felhelyezése irányította az életem! No, de a gyűrűzésben is értem el szép eredményeket, ha csak a 43 fajt említem is!
  A terület kiszáradása, a madarak életére is nagymértékben kihatott, fajok tűntek el, az élőhelyek, az állattartás, a legeltetés megszűnése is negatívan hatott. Az év madara, az egerész ölyv, még szerencsére gyakorinak mondható! - Úgy, hogy még van mit védeni, a szerzett tapasztalatomat szívesen átadom, - van mit !!”
 • 1. anuvuk 2012. április 05. 18:43
  „Az a legnagyobb baj, hogy a legtöbb esetben, óvodás szinten megreked az érdeklődés, a természetvédelem iránt!
  Amennyiben valaki ezt megtudja cáfolni? - A gyirmóti Tájvédelmi Központ területén lévő odú, fészektelepek felújításában segédkezhet! A területen még bőven van mit védeni,- csak jelentkező legyen!

  A "Madárvédelem - Természetvédelem" kisalfold.hu fórumon éppen, a megújulás lapját szeretném elhelyezni, csak a jelentkezőre várok! Nagy Lajos, A Kisalföldi csoport egyik alapító tagja 1974- óta MME tag!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

SZE Napok nem csak hallgatóknak 24 órás palacsintasütéssel

24 órás palacsintasütés, püspökerdei futás, Campus-kupa, sárkányhajóverseny, koncertek és… Tovább olvasom